Dnes Čtvrtek - zatazeno 7°C
Zítra Pátek - oblacno 6°C
Čtvrtek 28. 3. 2024
Svátek má Soňa
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu
Kuře lze připravit na mnoho způsobů. Ilustrační foto: archiv

Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu

Praha má nejen svoje písničky, ale také recepty. Jistě pamatujete na prababiččiny nebo babiččiny koláče, ochucené brambory či šťavnaté kuřátko. Jídla jsou to dobrá, sytá a dají se bez problémů připravit i nyní – jen to chce znát recepty.  

Staropražský cibulář

Staropražský cibulář je vydatná polévka, která mnohému může stačit i jako hlavní jídlo. Potřebujete k ní hovězí maso, cibuli, anglickou slaninu, rajčatový protlak, chléb, olej, česnek, vývar, majoránku, sladkou papriku, kmín a sůl. Úmyslně u ingrediencí neuvádíme množství – záleží na počtu osob a odhadu.

Maso nakrájíte na kostičky, cibuli oloupete, polovinu nakrájíte na jemné kostičky a polovinu na kolečka. Česnek nakrájíte na plátky a slaninu na kostičky. V kastrolu rozehřejete olej a zprudka na něm opečete maso se slaninou. Přidáte jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku, opečete je, přisypete papriku, přidáte protlak a zvolna opékáte asi dvě minuty.

Pak vše zalijete polovinou vývaru, přidáte kmín a majoránku a zvolna dusíte pod pokličkou. Když je maso napůl měkké, přidáte kolečka cibule, zavaříte je a na závěr přimícháte chléb rozmočený ve zbylém vývaru. Dobře vše rozmícháte a dále dusíte, dokud není maso měkké.

Staropražské kuře

K Staropražskému kuřeti, které začnete připravovat den před obědem, potřebujete přirozeně kuře, dále stroužek česneku, máslo, lžíci plnotučné hořčice, olej, strouhanou housku, citrónovou šťávu, sušený dobromysl, lžičku kari koření a sůl.

Z utřeného česneku, hořčice, kari koření, rozemnuté dobromysly, citrónové šťávy, soli a oleje umícháte pastu, kterou potřete rozpůlené kuře. Necháte odležet přes noc v ledničce. Obě půlky kuřete ještě trochu osolíte, pokladete kousky másla a posypete prosetou strouhankou. Mírně podlijete a vložíte do vyhřáté trouby. Pečete doměkka za podlévání vývarem nebo vodou.

Staropražské brambory

Staropražské brambory nachystáte tak, že oškrabané brambory uvaříte do poloměkka a necháte vychladnout. Na dva díly rozkrojíte šunku a pórek. Část šunky nakrájíte na plátky a pórek na kolečka. Zbytek šunky, pórku a cibule nakrájíte na kostky. Pečlivě očistíte a jemně nastrouháte křen, zakysanou smetanu smícháte s rozšlehanými vejci, mlékem, solí, nastrouhaným křenem a pepřem.

Zapékací formu vytřete stolním olejem. Uvařené brambory oloupete, tři nakrájíte na plátky a zbytek na kostky. Ty společně se šunkou a cibulí opečete a přesypete do vhodné mísy. Přidáte smetanovou zálivku s křenem a vejci, promícháte a směs urovnáte do vymaštěné formy. Povrch pokryjete plátky brambor, šunky a pórku. Pečete ve středně vyhřáté troubě asi na 30 minut.

Staropražské koláče

Pro přípravu Staropražského koláče potřebujete mléko, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli, hladkou a polohrubou mouku, kůru z citrónu a cukr.

Dále vanilkový cukr, droždí, rozšlehané vejce na potření, drobenku vyrobíte z polohrubé mouky, cukru krupice, másla, mleté skořice. Krém z mléka, cukru, žloutku, polohrubé mouky a másla. Množství dle toho, pro kolik lidí koláče připravujete.

Vyrobíte těsto, když kyne, připravíte skořicovou drobenku a krém. Prsty je důkladně propracujete. Svaříte mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijete do misky, přidáte žloutek, mouku a promícháte. Až bude mléko horké, vlijete k němu do kastrolu náplň misky, mícháte, až vše zhoustne. Povaříte ještě dvě minutky.

Do koláčků patří vanilkový krém

Necháte odstát, směs vlijete do mixéru a šleháte do vychladnutí. Když je krém vlažný, přidáte na kousky nakrájené máslo. Šleháte, dokud není hladký. Hotový krém necháte vychladit v ledničce.

Těsto rozdělíte na díly, z každého vypracujete koláč, který pomašlujete rozšlehaným vejcem, posypete skořicovou drobenkou a necháte nakynout asi 10 minut. Dáte do předem vyhřáté trouby na 170 °C, pečete asi 15 minut. Koláče necháte vychladnout. Studené koláče rozříznete a naplníte vanilkovým krémem.

Další staropražské recepty

Staropražská játra podle Vlasty Buriana

Ingredience: Vepřové vnitřnosti, nakládané žampiony, cibule, šunka, hladká mouka, sladká i pálivá paprika, pepř, sůl, olej

Játra nakrájíte na nudličky a obalíte v mouce smíchané s paprikou. Orestujete na rozpáleném oleji. Přisypete na kostičky pokrájenou cibuli a podusíte. Přidáte žampiony (menší celé, větší posekané, opepříte, osolíte a krátce osmahnete). Porce ozdobíte opečenými plátky šunky a měsíčky vařeného vejce. Podávat můžete s brambory, rýží nebo doma vyrobenými hranolky.

Staropražská nádivka prababičky Aničky

Ingredience: žemle, muškátový květ, mléko, vajíčko, máslo, sůl

Žemli nakrájíte na kostičky, osolíte, přidáte špetku muškátového květu, trochu mléka, vajíčko a trochu másla. Vytvoříte hmotu, kterou vložíte do vymazaného pekáče a pečete. Můžete péci i v pekáči s kuřetem.


Autor: red

V Praze 14 se bude uklízet i v dubnu

Dnes v 18:42

Dobrovolnické úklidy se v Praze 14 staly tradicí, i letos se pouští aktivní občané i zástupci neziskovek do čištění veřejného prostoru. V dubnu jsou úklidy naplánovány na sedmi místech.

Praha 13 slavila Den učitelů

Dnes v 15:56

Praha 13 si každoročně připomíná Den učitelů a stejně tomu bylo i letos. V obřadní síni radnice starosta David Vodrážka spolu s místostarostkou Marcelou Plesníkovou ocenil 42 zaměstnanců základních i mateřských škol včetně Domu dětí a mládeže Stodůlky. Ocenění si převzali pamětní list, medaili...

Praha 15: Výstava pod širým nebem

Dnes v 11:31

Venkovní výstavu k 30. výročí vzniku Prahy 15 můžete vidět od 3. dubna do 20. června.

Úřad MČ Praha 14 vyhlásil výběrová řízení na pracovní pozice

Dnes v 11:06

Úřad městské části Praha 14 vyhlásil několik výběrových řízení na pracovní pozice. Aktuálně se hledá „přestupkář" odboru dopravních přestupků, referent/ka odboru dopravy (pozemní komunikace), energetický manažer/ka, vedoucí odd. realizace investičních projektů, referent/ka odboru investičního a...

Praha 9: Uklízet se bude v Klíčovských sadech

Dnes v 10:58

V rámci výzvy Ukliďme Česko organizuje Praha 9 úklid v Klíčovských sadech. Sraz je v sobotu 6. dubna 9 hodin v ulici Ke Klíčovu u Hotelu Ivka. Pro všechny budou k dispozici rukavice a pytle.

PVK:Přehled plánovaných výluk na 14. týden

Dnes v 10:40

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 6 hledá kontrolora/kontrolorku

Dnes v 09:56

Odbor školství radnice Prahy 6 hledá kontrolora nebo kontrolorku. Náplní práce je koordinace agendy odboru školství v oblasti majetku a kontroly.

Terasy Harfa zahajují sezónu, letos s Patem a Matem

Dnes v 07:33

Terasy Harfa otevřou své brány v sobotu 29. března, kdy přivítají návštěvníky do nové jarní sezóny dnem plným velikonoční zábavy a her. 

Velikonoční festival chutí a zeleného piva

Včera v 10:34

Festival nabídne i svěží módu, šperky, design a delikatesy od 29. do 31. března před Rudolfinem. Vstup je zdarma.

Velikonoce v Zoo Praha

Včera v 08:09

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba víkendové dny se bude konat i speciální setkání u tříměsíční gorilí samičky...

Další články
Nahoru