dnes
Čtvrtek - skorojasno
22°C
zítra
Pátek - polojasno
23°C
pozítří
Sobota - bourky
23°C
Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu
Kuře lze připravit na mnoho způsobů. Ilustrační foto: archiv

Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu

Praha má nejen svoje písničky, ale také recepty. Jistě pamatujete na prababiččiny nebo babiččiny koláče, ochucené brambory či šťavnaté kuřátko. Jídla jsou to dobrá, sytá a dají se bez problémů připravit i nyní – jen to chce znát recepty.  

Staropražský cibulář

Staropražský cibulář je vydatná polévka, která mnohému může stačit i jako hlavní jídlo. Potřebujete k ní hovězí maso, cibuli, anglickou slaninu, rajčatový protlak, chléb, olej, česnek, vývar, majoránku, sladkou papriku, kmín a sůl. Úmyslně u ingrediencí neuvádíme množství – záleží na počtu osob a odhadu.

Maso nakrájíte na kostičky, cibuli oloupete, polovinu nakrájíte na jemné kostičky a polovinu na kolečka. Česnek nakrájíte na plátky a slaninu na kostičky. V kastrolu rozehřejete olej a zprudka na něm opečete maso se slaninou. Přidáte jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku, opečete je, přisypete papriku, přidáte protlak a zvolna opékáte asi dvě minuty.

Pak vše zalijete polovinou vývaru, přidáte kmín a majoránku a zvolna dusíte pod pokličkou. Když je maso napůl měkké, přidáte kolečka cibule, zavaříte je a na závěr přimícháte chléb rozmočený ve zbylém vývaru. Dobře vše rozmícháte a dále dusíte, dokud není maso měkké.

Staropražské kuře

K Staropražskému kuřeti, které začnete připravovat den před obědem, potřebujete přirozeně kuře, dále stroužek česneku, máslo, lžíci plnotučné hořčice, olej, strouhanou housku, citrónovou šťávu, sušený dobromysl, lžičku kari koření a sůl.

Z utřeného česneku, hořčice, kari koření, rozemnuté dobromysly, citrónové šťávy, soli a oleje umícháte pastu, kterou potřete rozpůlené kuře. Necháte odležet přes noc v ledničce. Obě půlky kuřete ještě trochu osolíte, pokladete kousky másla a posypete prosetou strouhankou. Mírně podlijete a vložíte do vyhřáté trouby. Pečete doměkka za podlévání vývarem nebo vodou.

Staropražské brambory

Staropražské brambory nachystáte tak, že oškrabané brambory uvaříte do poloměkka a necháte vychladnout. Na dva díly rozkrojíte šunku a pórek. Část šunky nakrájíte na plátky a pórek na kolečka. Zbytek šunky, pórku a cibule nakrájíte na kostky. Pečlivě očistíte a jemně nastrouháte křen, zakysanou smetanu smícháte s rozšlehanými vejci, mlékem, solí, nastrouhaným křenem a pepřem.

Zapékací formu vytřete stolním olejem. Uvařené brambory oloupete, tři nakrájíte na plátky a zbytek na kostky. Ty společně se šunkou a cibulí opečete a přesypete do vhodné mísy. Přidáte smetanovou zálivku s křenem a vejci, promícháte a směs urovnáte do vymaštěné formy. Povrch pokryjete plátky brambor, šunky a pórku. Pečete ve středně vyhřáté troubě asi na 30 minut.

Staropražské koláče

Pro přípravu Staropražského koláče potřebujete mléko, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli, hladkou a polohrubou mouku, kůru z citrónu a cukr.

Dále vanilkový cukr, droždí, rozšlehané vejce na potření, drobenku vyrobíte z polohrubé mouky, cukru krupice, másla, mleté skořice. Krém z mléka, cukru, žloutku, polohrubé mouky a másla. Množství dle toho, pro kolik lidí koláče připravujete.

Vyrobíte těsto, když kyne, připravíte skořicovou drobenku a krém. Prsty je důkladně propracujete. Svaříte mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijete do misky, přidáte žloutek, mouku a promícháte. Až bude mléko horké, vlijete k němu do kastrolu náplň misky, mícháte, až vše zhoustne. Povaříte ještě dvě minutky.

Do koláčků patří vanilkový krém

Necháte odstát, směs vlijete do mixéru a šleháte do vychladnutí. Když je krém vlažný, přidáte na kousky nakrájené máslo. Šleháte, dokud není hladký. Hotový krém necháte vychladit v ledničce.

Těsto rozdělíte na díly, z každého vypracujete koláč, který pomašlujete rozšlehaným vejcem, posypete skořicovou drobenkou a necháte nakynout asi 10 minut. Dáte do předem vyhřáté trouby na 170 °C, pečete asi 15 minut. Koláče necháte vychladnout. Studené koláče rozříznete a naplníte vanilkovým krémem.

Další staropražské recepty

Staropražská játra podle Vlasty Buriana

Ingredience: Vepřové vnitřnosti, nakládané žampiony, cibule, šunka, hladká mouka, sladká i pálivá paprika, pepř, sůl, olej

Játra nakrájíte na nudličky a obalíte v mouce smíchané s paprikou. Orestujete na rozpáleném oleji. Přisypete na kostičky pokrájenou cibuli a podusíte. Přidáte žampiony (menší celé, větší posekané, opepříte, osolíte a krátce osmahnete). Porce ozdobíte opečenými plátky šunky a měsíčky vařeného vejce. Podávat můžete s brambory, rýží nebo doma vyrobenými hranolky.

Staropražská nádivka prababičky Aničky

Ingredience: žemle, muškátový květ, mléko, vajíčko, máslo, sůl

Žemli nakrájíte na kostičky, osolíte, přidáte špetku muškátového květu, trochu mléka, vajíčko a trochu másla. Vytvoříte hmotu, kterou vložíte do vymazaného pekáče a pečete. Můžete péci i v pekáči s kuřetem.


Praha 9: Pojď dál! Zápisy do kroužků a kurzů online

Dnes ve 12:03

Poslední volná místa v kroužcích, kurzech a dalších aktivitách pro děti, mládež a dospělé v Praze 9.

Tři nová mlhoviště v Praze 6

Dnes v 10:43

Šestá městská část uvedla do provozu nová mlhoviště, která mají zpříjemnit delší pobyt v parcích a na hřištích.

Praha 6 hledá vánoční strom

Dnes v 08:38

Praha 6 již nyní připravuje slavnostní výzdobu pro adventní období.

Diakonie slaví na Jarmarku u Ludmily

20. srpna 2019 v 19:52

Ve čtvrtek 12. září se od 11 hodin můžete seznámit s činností sociálních služeb Diakonie ČCE – SKP v Praze. 23. ročník Jarmarku u Ludmily se koná na náměstí Míru v Praze 2. Letošní jarmark nabídne nově také zaměření na zdravý životní styl, relaxaci a prevenci duševního...

Ctěnické dožínky

20. srpna 2019 v 08:40

Závěr léta býval tradičně završen dožínkovou slavností, poděkováním za bohatou úrodu. Při slavnosti nesměla chybět dobrá nálada, muzika, ani bohatě prostřený stůl. Symbol plodnosti, dožínkový věnec upletený ze všech druhů obilí a ozdobený květinami, byl předáván s veršovaným přáním i poděkováním...

Na Vítězném náměstí můžete pomáhat

20. srpna 2019 v 07:02

Vítězné náměstí je jednou ze zastávek MHD, kde bude 21. a 22. srpna probíhat veřejná sbírka drogistického zboží ve spolupráci Nadace Naše dítě a JCDecaux. Na zastávku můžete přinést své dary od 7 do 17 hodin.

Svatoludmilská pouť na Chvalské tvrzi: Pouťový den plný zábavy

19. srpna 2019 ve 13:49

V polovině září se můžete těšit na tradiční Svatoludmilský pouťový den plný zábavy. Připraveny budou nové stánky všeho druhu: domácí frgále, sirupy a marmelády, skvělou Kafekáru i zdravé mlsání, slané francouzské koláče quiche, ale i ručně vyráběné dárečky z cínu a skla, proutěné košíky, dřevěné...

Na Prague International City Picnic zve Praha 5

19. srpna 2019 v 08:18

V sobotu 31. srpna se od 14 do 21:30 hodin uskuteční pilotní ročník Prague International City Picnic v parku Portheimka, nad kterým převzal záštitu Daniel Mazur (Piráti), starosta městské části Praha 5. V klidu městské zeleně si tak budete moci užít dobré jídlo, pití a zábavný...

Přehlídka bezpečnostních a záchranných složek Bezpečná Dvojka na Folimance

19. srpna 2019 v 07:47

Přehlídka bezpečnostních a záchranných složek Bezpečná Dvojka se koná v pátek 6. září v parku Folimanka od 10 do 18 hodin.

Praha 5 zve na mañanu. Ve středu na Andělu

18. srpna 2019 v 18:25

Na pěší zóně Anděl na vás ve středu 21. srpna čeká pravá latino fiesta se spoustou dobrého jídla a pití. Můžete se těšit na mexické burrito, španělskou paellu, kubánské mojito, brazilské feijoada či koktejl caipirinha, venezuelské arepas či empanada nebo argentinské churasco, corizo či báječné...

Září začne Koncertem pro park

17. srpna 2019 v 08:06

Poosmnácté se bude 1. září konat v Praze 13 Koncert pro park.

Další články
Nahoru