dnes
Pátek - prehanky-dest
16°C
zítra
Sobota - obcasny-dest
10°C
pozítří
Neděle - zatazeno
13°C
Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu
Kuře lze připravit na mnoho způsobů. Ilustrační foto: archiv

Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu

Praha má nejen svoje písničky, ale také recepty. Jistě pamatujete na prababiččiny nebo babiččiny koláče, ochucené brambory či šťavnaté kuřátko. Jídla jsou to dobrá, sytá a dají se bez problémů připravit i nyní – jen to chce znát recepty.  

Staropražský cibulář

Staropražský cibulář je vydatná polévka, která mnohému může stačit i jako hlavní jídlo. Potřebujete k ní hovězí maso, cibuli, anglickou slaninu, rajčatový protlak, chléb, olej, česnek, vývar, majoránku, sladkou papriku, kmín a sůl. Úmyslně u ingrediencí neuvádíme množství – záleží na počtu osob a odhadu.

Maso nakrájíte na kostičky, cibuli oloupete, polovinu nakrájíte na jemné kostičky a polovinu na kolečka. Česnek nakrájíte na plátky a slaninu na kostičky. V kastrolu rozehřejete olej a zprudka na něm opečete maso se slaninou. Přidáte jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku, opečete je, přisypete papriku, přidáte protlak a zvolna opékáte asi dvě minuty.

Pak vše zalijete polovinou vývaru, přidáte kmín a majoránku a zvolna dusíte pod pokličkou. Když je maso napůl měkké, přidáte kolečka cibule, zavaříte je a na závěr přimícháte chléb rozmočený ve zbylém vývaru. Dobře vše rozmícháte a dále dusíte, dokud není maso měkké.

Staropražské kuře

K Staropražskému kuřeti, které začnete připravovat den před obědem, potřebujete přirozeně kuře, dále stroužek česneku, máslo, lžíci plnotučné hořčice, olej, strouhanou housku, citrónovou šťávu, sušený dobromysl, lžičku kari koření a sůl.

Z utřeného česneku, hořčice, kari koření, rozemnuté dobromysly, citrónové šťávy, soli a oleje umícháte pastu, kterou potřete rozpůlené kuře. Necháte odležet přes noc v ledničce. Obě půlky kuřete ještě trochu osolíte, pokladete kousky másla a posypete prosetou strouhankou. Mírně podlijete a vložíte do vyhřáté trouby. Pečete doměkka za podlévání vývarem nebo vodou.

Staropražské brambory

Staropražské brambory nachystáte tak, že oškrabané brambory uvaříte do poloměkka a necháte vychladnout. Na dva díly rozkrojíte šunku a pórek. Část šunky nakrájíte na plátky a pórek na kolečka. Zbytek šunky, pórku a cibule nakrájíte na kostky. Pečlivě očistíte a jemně nastrouháte křen, zakysanou smetanu smícháte s rozšlehanými vejci, mlékem, solí, nastrouhaným křenem a pepřem.

Zapékací formu vytřete stolním olejem. Uvařené brambory oloupete, tři nakrájíte na plátky a zbytek na kostky. Ty společně se šunkou a cibulí opečete a přesypete do vhodné mísy. Přidáte smetanovou zálivku s křenem a vejci, promícháte a směs urovnáte do vymaštěné formy. Povrch pokryjete plátky brambor, šunky a pórku. Pečete ve středně vyhřáté troubě asi na 30 minut.

Staropražské koláče

Pro přípravu Staropražského koláče potřebujete mléko, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli, hladkou a polohrubou mouku, kůru z citrónu a cukr.

Dále vanilkový cukr, droždí, rozšlehané vejce na potření, drobenku vyrobíte z polohrubé mouky, cukru krupice, másla, mleté skořice. Krém z mléka, cukru, žloutku, polohrubé mouky a másla. Množství dle toho, pro kolik lidí koláče připravujete.

Vyrobíte těsto, když kyne, připravíte skořicovou drobenku a krém. Prsty je důkladně propracujete. Svaříte mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijete do misky, přidáte žloutek, mouku a promícháte. Až bude mléko horké, vlijete k němu do kastrolu náplň misky, mícháte, až vše zhoustne. Povaříte ještě dvě minutky.

Do koláčků patří vanilkový krém

Necháte odstát, směs vlijete do mixéru a šleháte do vychladnutí. Když je krém vlažný, přidáte na kousky nakrájené máslo. Šleháte, dokud není hladký. Hotový krém necháte vychladit v ledničce.

Těsto rozdělíte na díly, z každého vypracujete koláč, který pomašlujete rozšlehaným vejcem, posypete skořicovou drobenkou a necháte nakynout asi 10 minut. Dáte do předem vyhřáté trouby na 170 °C, pečete asi 15 minut. Koláče necháte vychladnout. Studené koláče rozříznete a naplníte vanilkovým krémem.

Další staropražské recepty

Staropražská játra podle Vlasty Buriana

Ingredience: Vepřové vnitřnosti, nakládané žampiony, cibule, šunka, hladká mouka, sladká i pálivá paprika, pepř, sůl, olej

Játra nakrájíte na nudličky a obalíte v mouce smíchané s paprikou. Orestujete na rozpáleném oleji. Přisypete na kostičky pokrájenou cibuli a podusíte. Přidáte žampiony (menší celé, větší posekané, opepříte, osolíte a krátce osmahnete). Porce ozdobíte opečenými plátky šunky a měsíčky vařeného vejce. Podávat můžete s brambory, rýží nebo doma vyrobenými hranolky.

Staropražská nádivka prababičky Aničky

Ingredience: žemle, muškátový květ, mléko, vajíčko, máslo, sůl

Žemli nakrájíte na kostičky, osolíte, přidáte špetku muškátového květu, trochu mléka, vajíčko a trochu másla. Vytvoříte hmotu, kterou vložíte do vymazaného pekáče a pečete. Můžete péci i v pekáči s kuřetem.


Do konce září nepoteče voda v těchto ulicích

Včera ve 13:00

Pražské vodovody a kanalizace oznámily přehled plánovaných výluk v dodávkách pitné vody do konce měsíce. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 4 podpořila udělení Řádu Bílého lva válečnému letci

Včera v 11:54

Zastupitelstvo městské části Praha 4 včera podpořilo svým usnesením návrh na udělení Řádu Bílého lva (in memoriam) válečnému letci Royal Air Force Jaroslavu Hofrichterovi, kterému bylo v roce 2008 uděleno čestné občanství Prahy 4. Podnět k vyznamenání Řádem Bílého lva vzešel z městské části Praha...

Vyšehradský voříšek na Letní scéně

Včera v 09:46

Festival Vyšehradský voříšek se koná v sobotu 3. října na Letní scéně Vyšehrad a v přilehlém parku. Akce, která podporuje zodpovědné adopce psů z útulků, přichází právě v době, kdy se do útulků vrací řada pejsků zbrkle adoptovaných během jarní karantény, kdy rodiče chtěli zabavit děti a mít důvod...

Sousedské moštování v Suchdole

Včera v 07:14

Moštování přineseného ovoce, buřtíky a dílny pro děti. Spolek Na ovoce zve na moštování.

Praha udělí čestné občanství Medě Mládkové

23. září 2020 v 09:26

Čestné občanství hlavního města Prahy bude uděleno mecenášce a sběratelce umění Medě Mládkové. Zakladatelka Muzea Kampa oslavila 8. září 101. narozeniny. Se svým manželem založila nadaci a zasloužila se o věhlas české metropole ve světě. Nechala zrekonstruovat historické budovy Sovových mlýnů a...

Kasárna Karlín se rozloučí s létem bojovkou a buřtem

22. září 2020 v 09:31

Nádvoří bývalých kasáren v Karlíně vytváří prostor, na který jinde v centru Prahy jen těžko narazíte. Najdete zde dětské hřiště, lehátka pod stromy a žádná auta na dohled. Kulturní centrum, které tu dnes provozuje kavárnu nebo sportoviště, se loučí s letní sezónou a pro rodiče s dětmi si na...

Tři osobnosti převezmou Čestné občanství Prahy 8

22. září 2020 v 07:40

Obřadní síň Libeňského zámku zažije 29. září výjimečnou událost – udílení Čestných občanství Prahy 8. Slavnostní udílení čestných občanství v Praze 8 již pošesté. Ocenění Čestný občan Prahy 8 převezmou Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., zakládající ředitelka Gerontologického centra v Praze 8, Plk....

Dožínky na Andělu

21. září 2020 v 10:05

Oslava úrody, přírody, dozrávajícího ovoce a lesních plodů, Dožínky, se konají ve středu 23. září na pěší zóně Anděl.

Muzika s pěnou

20. září 2020 ve 20:03

Praha 8 zve v sobotu 10. října od 14 hodin na dvůr Libeňského zámku, kde se koná hudebně společenské setkání Muzika s pěnou.

Další články
Nahoru