dnes
Sobota - snih
8°C
zítra
Neděle - zatazeno
10°C
pozítří
Pondělí - oblacno
10°C
Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu
Kuře lze připravit na mnoho způsobů. Ilustrační foto: archiv

Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu

Praha má nejen svoje písničky, ale také recepty. Jistě pamatujete na prababiččiny nebo babiččiny koláče, ochucené brambory či šťavnaté kuřátko. Jídla jsou to dobrá, sytá a dají se bez problémů připravit i nyní – jen to chce znát recepty.  

Staropražský cibulář

Staropražský cibulář je vydatná polévka, která mnohému může stačit i jako hlavní jídlo. Potřebujete k ní hovězí maso, cibuli, anglickou slaninu, rajčatový protlak, chléb, olej, česnek, vývar, majoránku, sladkou papriku, kmín a sůl. Úmyslně u ingrediencí neuvádíme množství – záleží na počtu osob a odhadu.

Maso nakrájíte na kostičky, cibuli oloupete, polovinu nakrájíte na jemné kostičky a polovinu na kolečka. Česnek nakrájíte na plátky a slaninu na kostičky. V kastrolu rozehřejete olej a zprudka na něm opečete maso se slaninou. Přidáte jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku, opečete je, přisypete papriku, přidáte protlak a zvolna opékáte asi dvě minuty.

Pak vše zalijete polovinou vývaru, přidáte kmín a majoránku a zvolna dusíte pod pokličkou. Když je maso napůl měkké, přidáte kolečka cibule, zavaříte je a na závěr přimícháte chléb rozmočený ve zbylém vývaru. Dobře vše rozmícháte a dále dusíte, dokud není maso měkké.

Staropražské kuře

K Staropražskému kuřeti, které začnete připravovat den před obědem, potřebujete přirozeně kuře, dále stroužek česneku, máslo, lžíci plnotučné hořčice, olej, strouhanou housku, citrónovou šťávu, sušený dobromysl, lžičku kari koření a sůl.

Z utřeného česneku, hořčice, kari koření, rozemnuté dobromysly, citrónové šťávy, soli a oleje umícháte pastu, kterou potřete rozpůlené kuře. Necháte odležet přes noc v ledničce. Obě půlky kuřete ještě trochu osolíte, pokladete kousky másla a posypete prosetou strouhankou. Mírně podlijete a vložíte do vyhřáté trouby. Pečete doměkka za podlévání vývarem nebo vodou.

Staropražské brambory

Staropražské brambory nachystáte tak, že oškrabané brambory uvaříte do poloměkka a necháte vychladnout. Na dva díly rozkrojíte šunku a pórek. Část šunky nakrájíte na plátky a pórek na kolečka. Zbytek šunky, pórku a cibule nakrájíte na kostky. Pečlivě očistíte a jemně nastrouháte křen, zakysanou smetanu smícháte s rozšlehanými vejci, mlékem, solí, nastrouhaným křenem a pepřem.

Zapékací formu vytřete stolním olejem. Uvařené brambory oloupete, tři nakrájíte na plátky a zbytek na kostky. Ty společně se šunkou a cibulí opečete a přesypete do vhodné mísy. Přidáte smetanovou zálivku s křenem a vejci, promícháte a směs urovnáte do vymaštěné formy. Povrch pokryjete plátky brambor, šunky a pórku. Pečete ve středně vyhřáté troubě asi na 30 minut.

Staropražské koláče

Pro přípravu Staropražského koláče potřebujete mléko, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli, hladkou a polohrubou mouku, kůru z citrónu a cukr.

Dále vanilkový cukr, droždí, rozšlehané vejce na potření, drobenku vyrobíte z polohrubé mouky, cukru krupice, másla, mleté skořice. Krém z mléka, cukru, žloutku, polohrubé mouky a másla. Množství dle toho, pro kolik lidí koláče připravujete.

Vyrobíte těsto, když kyne, připravíte skořicovou drobenku a krém. Prsty je důkladně propracujete. Svaříte mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijete do misky, přidáte žloutek, mouku a promícháte. Až bude mléko horké, vlijete k němu do kastrolu náplň misky, mícháte, až vše zhoustne. Povaříte ještě dvě minutky.

Do koláčků patří vanilkový krém

Necháte odstát, směs vlijete do mixéru a šleháte do vychladnutí. Když je krém vlažný, přidáte na kousky nakrájené máslo. Šleháte, dokud není hladký. Hotový krém necháte vychladit v ledničce.

Těsto rozdělíte na díly, z každého vypracujete koláč, který pomašlujete rozšlehaným vejcem, posypete skořicovou drobenkou a necháte nakynout asi 10 minut. Dáte do předem vyhřáté trouby na 170 °C, pečete asi 15 minut. Koláče necháte vychladnout. Studené koláče rozříznete a naplníte vanilkovým krémem.

Další staropražské recepty

Staropražská játra podle Vlasty Buriana

Ingredience: Vepřové vnitřnosti, nakládané žampiony, cibule, šunka, hladká mouka, sladká i pálivá paprika, pepř, sůl, olej

Játra nakrájíte na nudličky a obalíte v mouce smíchané s paprikou. Orestujete na rozpáleném oleji. Přisypete na kostičky pokrájenou cibuli a podusíte. Přidáte žampiony (menší celé, větší posekané, opepříte, osolíte a krátce osmahnete). Porce ozdobíte opečenými plátky šunky a měsíčky vařeného vejce. Podávat můžete s brambory, rýží nebo doma vyrobenými hranolky.

Staropražská nádivka prababičky Aničky

Ingredience: žemle, muškátový květ, mléko, vajíčko, máslo, sůl

Žemli nakrájíte na kostičky, osolíte, přidáte špetku muškátového květu, trochu mléka, vajíčko a trochu másla. Vytvoříte hmotu, kterou vložíte do vymazaného pekáče a pečete. Můžete péci i v pekáči s kuřetem.


Praha 5: Zažijte Balkán na Andělu

Včera v 17:37

Ve středu 11. března na pěší zóně Anděl budete moci ochutnat tradiční kuchyně zemí jako je Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko, Turecko, Řecko, Rumunsko nebo Slovinsko.

Praha 12 zve: Maškařádění a společenský večer

27. února 2020 v 11:11

Oddíl národní házené SK Spartak Modřany pořádá v sobotu 7. března hned dvě akce v kulturním zařízení Písková.

Praha 5: V Kobce číslo 17 na Smíchovské náplavce uvidíte film #martyisdead

27. února 2020 v 10:58

Při příležitosti mezinárodního Dne bezpečnějšího internetu uspořádala radnice Prahy 5 ve spolupráci se sdružením CZ.NIC v pátek 14. února promítání filmu #martyisdead, kterého se zúčastnilo více než 250 žáků sedmých až devátých ročníků z celkem šesti základních škol zřizovaných městskou částí...

CzechPOINT od března v infocentru na Jiřáku

26. února 2020 v 18:08

Informační centrum v Milešovské 1 rozšiřuje nabídku svých služeb a od 2. března zajišťuje kontakt s veřejnou správou a výdej parkovacích oprávnění.

Praha 4: Knihovna Jezerka se otevře v pondělí

26. února 2020 v 17:55

Prostory v Nuselské ulici v domě číslo 94 se změnily v místo, kam se bude chodit za čtením, poznáním i zábavou. Nově zde lidé najdou moderní knihovnu, pobočku Městské knihovny v Praze, s názvem Jezerka. První návštěvníky knihovna přivítá v pondělí 2. března.

Praha neznámá. Přednáška v březnu zdarma

26. února 2020 v 15:18

Architektura světová i česká, mosty v Praze, nerealizované pražské projekty nebo ikony designu. To jsou témata přednášek, pořádaných Prahou 8 zdarma, vždy druhý čtvrtek v měsíci. Třetí z nich na téma rodinného bydlení se koná 12. března.

Praha 13: Upozorněte na aktuální problém

26. února 2020 v 10:30

Obliba a rozšířenost mobilních telefonů s fotoaparátem a ochota lidí podílet se na řešení problémů může pomoci rychleji napravit nedostatky a odstranit závady na veřejných prostranstvích. Praha 13 nabízí občanům městské části možnost upozornit úřad pomocí zprávy MMS nebo e-mailu na aktuální...

Růžový únor, akce pro mladé z dětských domovů o bezpečném sexu

25. února 2020 ve 12:42

Mladí z pěti pražských a středočeských dětských domovů se sjeli tuto sobotu do Domu dětí a mládeže Klamovka v Praze. Společnost yourchance o.  p. s. zde pro ně uspořádala další ze série tematických setkání kampaně Růžový únor, v rámci níž si mladí z dětských domovů dělají jasno v tom, jak se...

Praha 6 zve na vycházku: Od secese až k místu vzniku soch Žižky i Stalina

25. února 2020 v 08:24

Od secese přes dejvické nádraží až k místu vzniku soch Žižky i Stalina. Jedním z fenoménů prvorepublikové zástavby v Bubenči je secese. Činžovní domy s prvky secese potkáte na začátku vycházky v sobotu 14. března.

Michael Kocáb slaví s knihou Vabank úspěch, Luxor bude hostit autogramiádu a besedu

24. února 2020 ve 20:51

Beseda s autorem knihy Vabank Michaelem Kocábem se koná v úterý 3. března v 17 hodin na Václavském náměstí, v kavárně Paláce knih Luxor. Kniha Vabak, která vyšla loni na podzim, je velmi úspěšná. Připravuje se už její třetí dotisk.

Přednáška zdarma: Pestrá krajina potřebuje vodu

24. února 2020 v 08:55

Součástí programu Světového dne vody v Muzeu pražského vodárenství v Podolské vodárně bude přednáška soukromého zemědělce a lesníka Daniela Pitka.

Další články
Nahoru