dnes
Sobota - skorojasno
4°C
zítra
Neděle - oblacno
3°C
pozítří
Pondělí - zatazeno
3°C
Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu
Kuře lze připravit na mnoho způsobů. Ilustrační foto: archiv

Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu

Praha má nejen svoje písničky, ale také recepty. Jistě pamatujete na prababiččiny nebo babiččiny koláče, ochucené brambory či šťavnaté kuřátko. Jídla jsou to dobrá, sytá a dají se bez problémů připravit i nyní – jen to chce znát recepty.  

Staropražský cibulář

Staropražský cibulář je vydatná polévka, která mnohému může stačit i jako hlavní jídlo. Potřebujete k ní hovězí maso, cibuli, anglickou slaninu, rajčatový protlak, chléb, olej, česnek, vývar, majoránku, sladkou papriku, kmín a sůl. Úmyslně u ingrediencí neuvádíme množství – záleží na počtu osob a odhadu.

Maso nakrájíte na kostičky, cibuli oloupete, polovinu nakrájíte na jemné kostičky a polovinu na kolečka. Česnek nakrájíte na plátky a slaninu na kostičky. V kastrolu rozehřejete olej a zprudka na něm opečete maso se slaninou. Přidáte jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku, opečete je, přisypete papriku, přidáte protlak a zvolna opékáte asi dvě minuty.

Pak vše zalijete polovinou vývaru, přidáte kmín a majoránku a zvolna dusíte pod pokličkou. Když je maso napůl měkké, přidáte kolečka cibule, zavaříte je a na závěr přimícháte chléb rozmočený ve zbylém vývaru. Dobře vše rozmícháte a dále dusíte, dokud není maso měkké.

Staropražské kuře

K Staropražskému kuřeti, které začnete připravovat den před obědem, potřebujete přirozeně kuře, dále stroužek česneku, máslo, lžíci plnotučné hořčice, olej, strouhanou housku, citrónovou šťávu, sušený dobromysl, lžičku kari koření a sůl.

Z utřeného česneku, hořčice, kari koření, rozemnuté dobromysly, citrónové šťávy, soli a oleje umícháte pastu, kterou potřete rozpůlené kuře. Necháte odležet přes noc v ledničce. Obě půlky kuřete ještě trochu osolíte, pokladete kousky másla a posypete prosetou strouhankou. Mírně podlijete a vložíte do vyhřáté trouby. Pečete doměkka za podlévání vývarem nebo vodou.

Staropražské brambory

Staropražské brambory nachystáte tak, že oškrabané brambory uvaříte do poloměkka a necháte vychladnout. Na dva díly rozkrojíte šunku a pórek. Část šunky nakrájíte na plátky a pórek na kolečka. Zbytek šunky, pórku a cibule nakrájíte na kostky. Pečlivě očistíte a jemně nastrouháte křen, zakysanou smetanu smícháte s rozšlehanými vejci, mlékem, solí, nastrouhaným křenem a pepřem.

Zapékací formu vytřete stolním olejem. Uvařené brambory oloupete, tři nakrájíte na plátky a zbytek na kostky. Ty společně se šunkou a cibulí opečete a přesypete do vhodné mísy. Přidáte smetanovou zálivku s křenem a vejci, promícháte a směs urovnáte do vymaštěné formy. Povrch pokryjete plátky brambor, šunky a pórku. Pečete ve středně vyhřáté troubě asi na 30 minut.

Staropražské koláče

Pro přípravu Staropražského koláče potřebujete mléko, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli, hladkou a polohrubou mouku, kůru z citrónu a cukr.

Dále vanilkový cukr, droždí, rozšlehané vejce na potření, drobenku vyrobíte z polohrubé mouky, cukru krupice, másla, mleté skořice. Krém z mléka, cukru, žloutku, polohrubé mouky a másla. Množství dle toho, pro kolik lidí koláče připravujete.

Vyrobíte těsto, když kyne, připravíte skořicovou drobenku a krém. Prsty je důkladně propracujete. Svaříte mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijete do misky, přidáte žloutek, mouku a promícháte. Až bude mléko horké, vlijete k němu do kastrolu náplň misky, mícháte, až vše zhoustne. Povaříte ještě dvě minutky.

Do koláčků patří vanilkový krém

Necháte odstát, směs vlijete do mixéru a šleháte do vychladnutí. Když je krém vlažný, přidáte na kousky nakrájené máslo. Šleháte, dokud není hladký. Hotový krém necháte vychladit v ledničce.

Těsto rozdělíte na díly, z každého vypracujete koláč, který pomašlujete rozšlehaným vejcem, posypete skořicovou drobenkou a necháte nakynout asi 10 minut. Dáte do předem vyhřáté trouby na 170 °C, pečete asi 15 minut. Koláče necháte vychladnout. Studené koláče rozříznete a naplníte vanilkovým krémem.

Další staropražské recepty

Staropražská játra podle Vlasty Buriana

Ingredience: Vepřové vnitřnosti, nakládané žampiony, cibule, šunka, hladká mouka, sladká i pálivá paprika, pepř, sůl, olej

Játra nakrájíte na nudličky a obalíte v mouce smíchané s paprikou. Orestujete na rozpáleném oleji. Přisypete na kostičky pokrájenou cibuli a podusíte. Přidáte žampiony (menší celé, větší posekané, opepříte, osolíte a krátce osmahnete). Porce ozdobíte opečenými plátky šunky a měsíčky vařeného vejce. Podávat můžete s brambory, rýží nebo doma vyrobenými hranolky.

Staropražská nádivka prababičky Aničky

Ingredience: žemle, muškátový květ, mléko, vajíčko, máslo, sůl

Žemli nakrájíte na kostičky, osolíte, přidáte špetku muškátového květu, trochu mléka, vajíčko a trochu másla. Vytvoříte hmotu, kterou vložíte do vymazaného pekáče a pečete. Můžete péci i v pekáči s kuřetem.


Praha 4 vaří online

26. listopadu 2020 ve 20:21

Praha 4 a InBáze pořádají 27. listopadu od 17 hodin workshop přípravy „vareniků“ sladkých i slaných. Vzhledem k aktuální epidemické situaci se organizátoři rozhodli uspořádat akci on-line přes aplikace ZOOM.

Začátkem prosince nepoteče voda v těchto ulicích

26. listopadu 2020 v 19:56

Pražské vodovody a kanalizace oznámily přehled plánovaných výluk v dodávkách pitné vody na další týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Veletrh vzdělávání Schola Pragensis začíná ve čtvrtek, startuje i nový web Praha Školská

25. listopadu 2020 ve 21:24

Rozhovory, debaty s odborníky i poradnu pro diváky nabídnou tři dny živého vysílání 25. ročníku veletrhu vzdělávání Schola Pragensis. Jubilejní přehlídka pražských středních a vyšších odborných škol začne již tento čtvrtek 26. listopadu v 10 hodin a poprvé v historii se uskuteční pouze na...

Praha 8 zve na první z Adventních koncertů

24. listopadu 2020 v 11:58

Adventní koncerty připravila Praha 8 letos celkem čtyři. Poslechnou si je můžete online.

Praha 11 pořádá Netradiční mikulášské tvoření

24. listopadu 2020 v 08:48

Netradiční mikulášské tvoření je on-line alternativa Mikulášského průvodu Jižním Městem, která se bude konat v sobotu 5. prosince v 18 hodin.

Praha 1 upozorňuje: Na náměstí Jana Palacha se budou testovat palné zbraně

23. listopadu 2020 v 16:23

V noci z 24. na 25. listopadu budou filmaři na náměstí Jana Palacha pro účely natáčení testovat různé druhy palných zbraní. Zvuková zkouška proběhne od cca 20 nejpozději do 2 hodin.

Ve školách a školkách v Praze 7 na děti čeká nové vybavení

23. listopadu 2020 ve 13:30

Děti v celé republice se pomalu začínají vracet do škol. Na ty v Praze 7 čeká překvapení v podobě nového vybavení, didaktických pomůcek, elektroniky, her, knížek a mnoha dalšího. 

Před kostelem sv. Václava v Praze 5 je vánoční stromeček

22. listopadu 2020 ve 12:13

V pátek 20. listopadu byl před kostel usazen smrk ztepilý, vysoký 12,5 metru.

Pražští radní se ve zbývajících dvou letech chtějí zaměřit na Pražskou developerskou společnost

21. listopadu 2020 ve 20:46

Náměstek pro územní rozvoj a plánování Petr Hlaváček (za TOP 09) a radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09) se shodli, že jejich společnou prioritou je proaktivní přístup města v oblasti majetku, kdy není v zájmu města své pozemky prodávat, ale naopak zvyšovat jejich hodnotu pro budoucí...

Ve čtyřicátém osmém týdnu nepoteče voda v těchto ulicích

20. listopadu 2020 v 19:27

Pražské vodovody a kanalizace oznámily přehled plánovaných výluk v dodávkách pitné vody na další týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Další články
Nahoru