Staropražská jídla našich předků: Polévka, hlavní chod i moučník. Zkuste si připravit sváteční menu
27. července 2019 08:39
Staropražský cibulář
Staropražský cibulář je vydatná polévka, která mnohému může stačit i jako hlavní jídlo. Potřebujete k ní hovězí maso, cibuli, anglickou slaninu, rajčatový protlak, chléb, olej, česnek, vývar, majoránku, sladkou papriku, kmín a sůl. Úmyslně u ingrediencí neuvádíme množství – záleží na počtu osob a odhadu.
Maso nakrájíte na kostičky, cibuli oloupete, polovinu nakrájíte na jemné kostičky a polovinu na kolečka. Česnek nakrájíte na plátky a slaninu na kostičky. V kastrolu rozehřejete olej a zprudka na něm opečete maso se slaninou. Přidáte jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku, opečete je, přisypete papriku, přidáte protlak a zvolna opékáte asi dvě minuty.
Pak vše zalijete polovinou vývaru, přidáte kmín a majoránku a zvolna dusíte pod pokličkou. Když je maso napůl měkké, přidáte kolečka cibule, zavaříte je a na závěr přimícháte chléb rozmočený ve zbylém vývaru. Dobře vše rozmícháte a dále dusíte, dokud není maso měkké.
Staropražské kuře
K Staropražskému kuřeti, které začnete připravovat den před obědem, potřebujete přirozeně kuře, dále stroužek česneku, máslo, lžíci plnotučné hořčice, olej, strouhanou housku, citrónovou šťávu, sušený dobromysl, lžičku kari koření a sůl.
Z utřeného česneku, hořčice, kari koření, rozemnuté dobromysly, citrónové šťávy, soli a oleje umícháte pastu, kterou potřete rozpůlené kuře. Necháte odležet přes noc v ledničce. Obě půlky kuřete ještě trochu osolíte, pokladete kousky másla a posypete prosetou strouhankou. Mírně podlijete a vložíte do vyhřáté trouby. Pečete doměkka za podlévání vývarem nebo vodou.
Staropražské brambory
Staropražské brambory nachystáte tak, že oškrabané brambory uvaříte do poloměkka a necháte vychladnout. Na dva díly rozkrojíte šunku a pórek. Část šunky nakrájíte na plátky a pórek na kolečka. Zbytek šunky, pórku a cibule nakrájíte na kostky. Pečlivě očistíte a jemně nastrouháte křen, zakysanou smetanu smícháte s rozšlehanými vejci, mlékem, solí, nastrouhaným křenem a pepřem.
Zapékací formu vytřete stolním olejem. Uvařené brambory oloupete, tři nakrájíte na plátky a zbytek na kostky. Ty společně se šunkou a cibulí opečete a přesypete do vhodné mísy. Přidáte smetanovou zálivku s křenem a vejci, promícháte a směs urovnáte do vymaštěné formy. Povrch pokryjete plátky brambor, šunky a pórku. Pečete ve středně vyhřáté troubě asi na 30 minut.
Staropražské koláče
Pro přípravu Staropražského koláče potřebujete mléko, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli, hladkou a polohrubou mouku, kůru z citrónu a cukr.
Dále vanilkový cukr, droždí, rozšlehané vejce na potření, drobenku vyrobíte z polohrubé mouky, cukru krupice, másla, mleté skořice. Krém z mléka, cukru, žloutku, polohrubé mouky a másla. Množství dle toho, pro kolik lidí koláče připravujete.
Vyrobíte těsto, když kyne, připravíte skořicovou drobenku a krém. Prsty je důkladně propracujete. Svaříte mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijete do misky, přidáte žloutek, mouku a promícháte. Až bude mléko horké, vlijete k němu do kastrolu náplň misky, mícháte, až vše zhoustne. Povaříte ještě dvě minutky.
Do koláčků patří vanilkový krém
Necháte odstát, směs vlijete do mixéru a šleháte do vychladnutí. Když je krém vlažný, přidáte na kousky nakrájené máslo. Šleháte, dokud není hladký. Hotový krém necháte vychladit v ledničce.
Těsto rozdělíte na díly, z každého vypracujete koláč, který pomašlujete rozšlehaným vejcem, posypete skořicovou drobenkou a necháte nakynout asi 10 minut. Dáte do předem vyhřáté trouby na 170 °C, pečete asi 15 minut. Koláče necháte vychladnout. Studené koláče rozříznete a naplníte vanilkovým krémem.
Další staropražské recepty
Staropražská játra podle Vlasty Buriana
Ingredience: Vepřové vnitřnosti, nakládané žampiony, cibule, šunka, hladká mouka, sladká i pálivá paprika, pepř, sůl, olej
Játra nakrájíte na nudličky a obalíte v mouce smíchané s paprikou. Orestujete na rozpáleném oleji. Přisypete na kostičky pokrájenou cibuli a podusíte. Přidáte žampiony (menší celé, větší posekané, opepříte, osolíte a krátce osmahnete). Porce ozdobíte opečenými plátky šunky a měsíčky vařeného vejce. Podávat můžete s brambory, rýží nebo doma vyrobenými hranolky.
Staropražská nádivka prababičky Aničky
Ingredience: žemle, muškátový květ, mléko, vajíčko, máslo, sůl
Žemli nakrájíte na kostičky, osolíte, přidáte špetku muškátového květu, trochu mléka, vajíčko a trochu másla. Vytvoříte hmotu, kterou vložíte do vymazaného pekáče a pečete. Můžete péci i v pekáči s kuřetem.