
Špatné skladování, hmyz a myši. Hygienici pokutovali za nedostatky ve stravovacích zařízeních
11. října 2022 11:54
Nedostatky byly podle mluvčí zjištěny ve vyvařujících restauracích, provozovnách závodního stravování a také v provozovnách jako jsou cukrárny, kavárny nebo rychlé občerstvení. „Za zjištěné nedostatky byly začátku ledna do konce září uděleny finanční sankce v celkové výši 1 106 100 korun, upřesnila Šalamunová.
Mezi nejčastější pochybení, která středočeští hygienici dosud zjistili, patří nedostatky v označování polotovarů a rozpracovaných pokrmů (19 procent), dodržování provozní hygieny (18,7 procenta) nebo v příjmu a skladování potravin a surovin (9,9 procenta).
Ve zmíněném období bylo zároveň hygieniky uloženo celkem 176 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad.
Ta spočívala především v nařízení sanitace provozovny či výrobníku zmrzliny, likvidace nebezpečných potravin, případně v nařízení na ochranou deratizaci či desinsekce při výskytu hlodavců nebo hmyzu.„Ve třech případech bylo přistoupeno i k okamžitému uzavření provozovny,“ dodala mluvčí středočeských hygieniků.