dnes
Pondělí - zatazeno
4°C
zítra
Úterý - zatazeno
6°C
pozítří
Středa - polojasno
3°C
Lifestyle / Zdraví

Snadno, rychle, živě! Nová kuchařka živé stravy zná cestu ke zdraví

Ani složitá, ani moc pracná – rozhodně ale zdravá a ze surovin, které jsou i u nás k dostání. Taková je nová kuchařka Judity Wignall Živá kuchyně snadno a rychle věnovaná populární „živé stravě“ neboli raw food. Publikaci se stovkou lahodných receptů doplněných tipy na zdravé stravování vydává jako svoji jarní novinku nakladatelství Synergie Publishing.

Navazuje na úspěch loni vydané „bible“ živé stravy Živá kuchyně, cesta ke zdraví téže autorky. I letos tak kuchařka Judity Wignall poradí, jak s živým jídelníčkem získat vitalitu, novou energii i radost z jídla a ze života.    

nova-kucharka-zive-stravy-nahled Aby vyvrátila častý mýtus, že živá strava je sice výtečná, ale zároveň i náročná na čas a na peníze, vybrala výživová poradkyně Judita Wignall stovku nejjednodušších a nejvděčnějších receptů, které připravuje doma sobě i svým přátelům.  

A přehledně je seřadila: od snídaně, přes svačinky, polévky a hlavní chody, až po dezerty, nápoje, koktejly a dochucovadla.  Jako startovací menu si můžete třeba vybrat okurky plněné koriandrovým pestem či jablečné plátky s mandlovým máslem, sypané třešňovým müsli.  Neodolatelné je také pikantní zeleninové chilli nebo dýňové nudle se šalvějovou omáčkou. Jednoduché recepty skvěle rozproudí metabolismus, menu je široké a inspiruje.

Publikace nabízí i rady, jak z našeho těla vyhnat nemoci i přebytečné kilogramy, jak tělo zásobit vitamíny a přitom je nezatěžovat. Jako bonus jsou v kuchařce uvedeny také restaurace a obchody s tzv. živou stravou, blogy a webové stránky věnující se zdravému stravování. A nechybí ani kuchyňské triky a postupy, jak při přípravě jídla ušetřit čas.

Dobrá a vyzkoušená

Princip živé stravy spočívá v tom, že potraviny rostlinného původu se nevaří, ale jen zahřívají, mrazí nebo nechávají zkvasit, čímž strava neztrácí enzymy, vitamíny ani minerály.  Její zastánci se shodují v tom, že takto pojatý jídelníček dokáže tělo zbavit škodlivin a dodat mu ztracenou sílu. A výsledky, třeba v podobě zvýšené imunity nebo lepší pleti, se prý dostavují až nečekaně rychle.  Jak ostatně říká i sama autorka kuchařky Judita Wignall, živá strava je účinný způsob, jak zářit zdravím a vitalitou.

Živá kuchyně, snadno a rychle (Raw and Simple). Autor: Judita Wignall, překlad Petra Slabá. Vazba: brožovaná, 176 stran, cena 398 Kč. ISBN: 978–80–7370–336–3. Vydalo Synergie Publishing, www.synergiepublishing.com

Judita Wignall je certifikovanou poradkyní celostního zdraví. Studovala v Institutu pro integrační výživu (Institute for Integrative Nutrition) a má také titul šéfkuchařky raw stravy a výživové poradkyně z institutu Living Light Culinary Institute. Pořádá přednášky, kurzy a konzultace s klienty po celé zemi a pomáhá jim zhubnout, získat více energie a pomocí živé kuchyně rozproudit jejich zdraví i životy.

Narodila se 20. června 1977 v litevském Vilniusu. Do Spojených států přijela jako pětiletá a téměř okamžitě odstartovala svou kariéru v showbyznysu. V Clevelandu začala jako herečka a pokračovala jako modelka a muzikantka v dívčí kapele „Halo Friendlies". Účinkovala v seriálech „CSI : NY“, "Čarodějky“ a "Buffythe Vampire Slayer“. Herní nadšenci ji znají také jako Judy Nails z videohry „GuitarHero“. Více na www.rawjudita.com.

strava-kniha-nahled  


Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Touto nemocí se u nás léčí více 900 tisíc pacientů, jejich počet každý rok narůstá. Hrozí poškození ledvin i očí. Do konce listopadu se lidé po celém Česku mohou nechat zdarma vyšetřit na příznaky, které sami nepoznají

19. listopadu 2017 v 11:37

Preventivní program Zdraví národa nabídne od 20. do 30. listopadu další bezplatné vyšetření krve. V jeho průběhu budou mít zájemci starší 18 let příležitost si na vybraných pracovištích laboratoří synlab czech ověřit, jestli netrpí cukrovkou neboli diabetem 2. typu. S touto nemocí se v České...

Další články
Nahoru