Jiřák se na jeden den promění v předměstí Lublaně. Užijte si slovinské pochoutky i kulturu
16. června 2014 13:53
V pátek 20. června se náměstí Jiřího z Poděbrad otevře všem milovníkům slovinské kultury a gastronomie. Už od 8 hodiny budou prodejci nabízet čerstvé ovoce, zeleninu a voňavé pečivo, nebudou chybět ani tradiční slovinské speciality. Ty jsou silně ovlivněny kuchyněmi okolních zemí, se kterými Slovinsko sousedí.
A tak se návštěvníci dočkají chlebu zvaného „kruh“, smaženého sýru („ocvrti sir“), čerstvých salátů nebo i maďarského guláše. Základem hlavních jídel je ale v drtivé většině maso – vepřové („svinjina“), telecí („teletina“) a hovězí („govedina“).
Nebude chybět ani zajímavá hudební produkce. Svoje umění předvedou Slovinci Same Babe a tuzemský objev Praguematigue. Počítá se i s prohlídkou kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, který slaví 85. výročí od doby, kdy započaly práce na jeho výstavbě.
V nově otevřeném Infocentru Prahy 3 se bude v pátek (od 18.30 hodin) a v sobotu (od 13.00 a 18.30 hodin) promítat Fabianiho film Plečnik, který připomene slavného architekta Josipa Plečnika, který zmiňovaný monumentální chrám na „Jiřáku" postavil. V informačním centru bude v pátek od 17.30 hodin též slavnostně zahájena výstava Slovenia – Evropa v malém.
Slavnostní zahájení Slovinských dnů kultury a gastronomie se za přítomnosti starostky Vladislavy Hujové a představitelů slovinského velvyslanectví uskuteční v pátek od 16.30 hodin. Akci pořádá městská část Praha 3 ve spolupráci se Slovinským velvyslanectvím v Praze.