Dnes Čtvrtek - zatazeno 2°C
Zítra Pátek - oblacno 2°C
Čtvrtek 12. 12. 2024
Svátek má Simona
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Pro inzerenty
Inzercí na serveru www.prazskypatriot.cz cílíte na pražské zákazníky
Školní jídelny v Praze 6 testují nový spotřební koš
Děti mívají problém jíst pomazánky, ale když se zapojí do jejich přípravy, tak pak odpor zpravidla zmizí. Ilustrační foto: Pixabay

Školní jídelny v Praze 6 testují nový spotřební koš

Ovoce a zelenina ke každému jídlu, omezení sladkých nápojů, zařazení celozrnných obilovin, mírné navýšení ryb nebo luštěnin v jídelníčku – to jsou některé změny, které přináší nový spotřební koš pro stravování ve školních jídelnách. Koš stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně. Vařit by se podle něj mělo od začátku nového školního roku příští rok na podzim. Pro děti ze škol v Praze 6 ale nepůjde o velkou změnu, jídelny už čtyři roky spolupracují s nutriční terapeutkou Evou Kalembovou. Městská část o tom informovala ve svých novinách Šestka.

„Dětský strávník je velmi specifický tím, že jí očima. Míváme problém s pomazánkami, že je děti nechtějí jíst. Ale když si pomazánku vyrobíme společně, tak není dítě, které by ji neochutnalo,“ uvedla Kalembová. Podobně se podle ní například některými dětmi neoblíbené luštěniny daří servírovat v mletých pokrmech, s nimiž problém nemají.

„Bylo načase přiblížit školní jídelny potřebám 21. století, i když my na šestce jsme nikdy nezaháleli. A to nejen díky nutriční terapeutce, se kterou spolupracujeme, ale velký dík samozřejmě patří veškerému personálu našich školních jídelen, kterému záleží na vyváženém stravování našich dětí,“ uvítala změny místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Jak se bude ve školkách a školách vařit podle nového spotřebního koše, si v červnu vyzkoušelo 31 školních jídelen, včetně MŠ Parléřova. „Je to náročnější na plánování, hledám zdravé potraviny v akcích, ale peníze, které jsme v červnu od rodičů na stravném vybrali, nám stačily,“ uvedla vedoucí školní jídelny a hospodářka MŠ Parléřova Petra Václavíková. Petra Václavíková.

Část kuchařek v Praze 6 se účastní projektu Vaříme udržitelně ve školních jídelnách. Ten probíhá v zapůjčených prostorách Kulinářské Akademie Grosseto, pod vedením šéfkuchaře Jiřího Roitha z programu Kulinářské umění, Alexandry Košťálové ze Státního zdravotního ústavu a nutriční poradkyně Evy Kalembové díky dotačnímu programu hlavního města.

Tento rok se ho účastní kuchařky z patnácti jídelen, které si postupně osvojují různé kulinářské techniky a učí se vařit podle principu nového spotřebního koše. Tématem prvního setkání byly polévky a vývary, v listopadu jsou na programu zdravé a dobré omáčky. 


Autor: red

V krčské nemocnici se konalo tradiční poděkování dobrovolníkům

Včera ve 22:52

Začátkem prosince se konalo tradiční setkání s dobrovolníky a spolupracujícími osobami, a to za účasti zástupců vedení Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN), které jim poděkovalo za jejich celoroční spolupráci a podporu Centra podpůrné péče – Thomayerovy nemocnice (CPP)...

Setkání k úpravě prostoru u Písecké brány

Včera ve 04:25

Ve čtvrtek 12. prosince proběhne od 18 hodin v Písecké bráně veřejné setkání. Zástupci radnice Prahy 6 budou diskutovat a sbírat podněty místních k revitalizaci severního předpolí Písecké brány.

Další články
Nahoru