Školní jídelny v Praze 6 testují nový spotřební koš
30. listopadu 2024 12:14
„Dětský strávník je velmi specifický tím, že jí očima. Míváme problém s pomazánkami, že je děti nechtějí jíst. Ale když si pomazánku vyrobíme společně, tak není dítě, které by ji neochutnalo,“ uvedla Kalembová. Podobně se podle ní například některými dětmi neoblíbené luštěniny daří servírovat v mletých pokrmech, s nimiž problém nemají.
„Bylo načase přiblížit školní jídelny potřebám 21. století, i když my na šestce jsme nikdy nezaháleli. A to nejen díky nutriční terapeutce, se kterou spolupracujeme, ale velký dík samozřejmě patří veškerému personálu našich školních jídelen, kterému záleží na vyváženém stravování našich dětí,“ uvítala změny místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).
Jak se bude ve školkách a školách vařit podle nového spotřebního koše, si v červnu vyzkoušelo 31 školních jídelen, včetně MŠ Parléřova. „Je to náročnější na plánování, hledám zdravé potraviny v akcích, ale peníze, které jsme v červnu od rodičů na stravném vybrali, nám stačily,“ uvedla vedoucí školní jídelny a hospodářka MŠ Parléřova Petra Václavíková. Petra Václavíková.Část kuchařek v Praze 6 se účastní projektu Vaříme udržitelně ve školních jídelnách. Ten probíhá v zapůjčených prostorách Kulinářské Akademie Grosseto, pod vedením šéfkuchaře Jiřího Roitha z programu Kulinářské umění, Alexandry Košťálové ze Státního zdravotního ústavu a nutriční poradkyně Evy Kalembové díky dotačnímu programu hlavního města.
Tento rok se ho účastní kuchařky z patnácti jídelen, které si postupně osvojují různé kulinářské techniky a učí se vařit podle principu nového spotřebního koše. Tématem prvního setkání byly polévky a vývary, v listopadu jsou na programu zdravé a dobré omáčky.