dnes
Sobota - skorojasno
1°C
zítra
Neděle - jasno
0°C
pozítří
Pondělí - jasno
0°C
Školní jídelny Prahy 1 vařily podzimně a moc dobře
Foto: MČ Praha 1

Školní jídelny Prahy 1 vařily podzimně a moc dobře

Pomalu pečená kachní prsa s dýňovým pyré, kančí se šípkovou omáčkou a žemlovým knedlíčkem, krůtí maso na houbách, máslovou dýní s kuřecím masem, polévku z červené řepy, klasickou bramboračku, jelení ragú, čočkové rizoto se zeleninou anebo zadělávanou růžičkovou kapustu a další lákavé speciality si mohly v tomto týdnu dát děti v jídelnách základních škol zřizovaných městskou částí Praha 1.

„V našich školních jídelnách proběhl ´Týden podzimní kuchyně´, kdy si mohly děti, pedagogové i dospělí návštěvníci vybírat z jídel připravovaných pouze ze sezonních surovin, a musím říci, poté, co jsem prošla všechny jídelny, že tak dobře jsem si dlouho nepochutnala v žádné restauraci,“ řekla radní pro školství a občanskou společnost MČ Praha 1 Eva Špačková a její slova potvrdily i vedoucí oddělení školství MČ Praha 1 Michaela Vencová a referentka pro stravování Magistrátu hl. m. Prahy Ilona Kumžáková, které podávaná jídla rovněž posuzovaly. Ilona Kumžáková snahu radnice první městské části velmi ocenila.

Radnice podle Evy Špačkové pokračuje v nastaveném trendu zvýšené komunikace s rodiči i zaměstnanci škol a jídelen, odstartované loňskými besedami vedenými odborníkem na výživu Petrem Havlíčkem.

„Naším cílem je samozřejmě zvyšování kvality a pestrosti stravování i jeho estetiky a hlavně pak také informovanosti rodičů, aby neměli informace o úrovni a skladbě jídel jen od dětí, což je – ruku na srdce – často velmi zkreslené,“ vysvětlila s úsměvem Eva Špačková a dodala, že školní jídelny Prahy 1 jsou otevřené debatě s rodiči, kteří se pochopitelně mohou přijít přeptat na skladbu jídel, mohou i ochutnat a podobně.

A jak na tom jsou „chutě“ malých strávníků? „Jsou děti, které snědí všechno, a jiné se zase ve všem ´rýpou´. Velmi záleží na stravovacích zvycích v rodinách; jestli se doma vaří, anebo se to nějak ´odbyde´. Nejoblíbenější jsou smažená jídla, hlavně sýr a řízek, nebo třeba mleté maso se špagetami. Děti moc nejedí kuřecí, ale ani další masa. Mají rády omáčky s knedlíkem, klidně bez masa, a sladké,“ popsala Renáta Břečková, vedoucí školní jídelny ZŠ nám. Curieových, kterou podle jejích slov překvapil úspěch obyčejné houbové smaženice.

Týden podzimní kuchyně se určitě vydařil, a až si paní kuchařky a páni kuchaři odpočinou, určitě zase přijdou s nějakým dalším zpestřením. „Všem pracovníkům školních jídelen moc děkuji, a to nejen za to, jak přistoupili k inovaci jídelníčků, ale i za to, jak společně s dětmi vyzdobili jídelny,“ ocenila radní Eva Špačková.


Stav muže, který se zapálil v centru, je vážný

Dnes v 18:08

Stav muže, který se v pátek odpoledne zapálil na Václavském náměstí v Praze, je i nadále vážný. Je stále na jednotce intenzivní péče na klinice popáleninové medicíny v umělém spánku. ČTK to řekla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Roubalová.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK

17. ledna 2019 ve 12:11

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. „Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli....

Další články
Nahoru