dnes
Úterý - skorojasno
19°C
zítra
Středa - obcasny-dest
24°C
pozítří
Čtvrtek - skorojasno
25°C
Školní jídelny Prahy 1 vařily podzimně a moc dobře
Foto: MČ Praha 1

Školní jídelny Prahy 1 vařily podzimně a moc dobře

Pomalu pečená kachní prsa s dýňovým pyré, kančí se šípkovou omáčkou a žemlovým knedlíčkem, krůtí maso na houbách, máslovou dýní s kuřecím masem, polévku z červené řepy, klasickou bramboračku, jelení ragú, čočkové rizoto se zeleninou anebo zadělávanou růžičkovou kapustu a další lákavé speciality si mohly v tomto týdnu dát děti v jídelnách základních škol zřizovaných městskou částí Praha 1.

„V našich školních jídelnách proběhl ´Týden podzimní kuchyně´, kdy si mohly děti, pedagogové i dospělí návštěvníci vybírat z jídel připravovaných pouze ze sezonních surovin, a musím říci, poté, co jsem prošla všechny jídelny, že tak dobře jsem si dlouho nepochutnala v žádné restauraci,“ řekla radní pro školství a občanskou společnost MČ Praha 1 Eva Špačková a její slova potvrdily i vedoucí oddělení školství MČ Praha 1 Michaela Vencová a referentka pro stravování Magistrátu hl. m. Prahy Ilona Kumžáková, které podávaná jídla rovněž posuzovaly. Ilona Kumžáková snahu radnice první městské části velmi ocenila.

Radnice podle Evy Špačkové pokračuje v nastaveném trendu zvýšené komunikace s rodiči i zaměstnanci škol a jídelen, odstartované loňskými besedami vedenými odborníkem na výživu Petrem Havlíčkem.

„Naším cílem je samozřejmě zvyšování kvality a pestrosti stravování i jeho estetiky a hlavně pak také informovanosti rodičů, aby neměli informace o úrovni a skladbě jídel jen od dětí, což je – ruku na srdce – často velmi zkreslené,“ vysvětlila s úsměvem Eva Špačková a dodala, že školní jídelny Prahy 1 jsou otevřené debatě s rodiči, kteří se pochopitelně mohou přijít přeptat na skladbu jídel, mohou i ochutnat a podobně.

A jak na tom jsou „chutě“ malých strávníků? „Jsou děti, které snědí všechno, a jiné se zase ve všem ´rýpou´. Velmi záleží na stravovacích zvycích v rodinách; jestli se doma vaří, anebo se to nějak ´odbyde´. Nejoblíbenější jsou smažená jídla, hlavně sýr a řízek, nebo třeba mleté maso se špagetami. Děti moc nejedí kuřecí, ale ani další masa. Mají rády omáčky s knedlíkem, klidně bez masa, a sladké,“ popsala Renáta Břečková, vedoucí školní jídelny ZŠ nám. Curieových, kterou podle jejích slov překvapil úspěch obyčejné houbové smaženice.

Týden podzimní kuchyně se určitě vydařil, a až si paní kuchařky a páni kuchaři odpočinou, určitě zase přijdou s nějakým dalším zpestřením. „Všem pracovníkům školních jídelen moc děkuji, a to nejen za to, jak přistoupili k inovaci jídelníčků, ale i za to, jak společně s dětmi vyzdobili jídelny,“ ocenila radní Eva Špačková.


Praha 15: Přijďte zavzpomínat na padlé a umučené obyvatele Hostivaře a Horních Měcholup

Včera v 19:56

Praha 15 a Český svaz bojovníků za svobodu, Oblastní výbor Praha 15, zvou k účasti na pietních vzpomínkách na padlé a umučené obyvatele Hostivaře a Horních Měcholup v době německé nacistické okupace v letech 1939–1945.

Máte Nápad pro Šestku? Pošlete jej na radnici

Včera v 07:00

Od 15. dubna do 2. června 20 hodin mohou zájemci podávat své návrhy a nápady, jak vylepšit veřejný prostor na území Prahy 6. Realizace projektů je plánována na rok 2020. V rozpočtu bude na projekt vyčleněno pět milionů korun, z nichž tři jsou určené na takzvané velké projekty s cenou od 400 tisíc...

Do Stodůlek za ptačím zpěvem

21. dubna 2019 v 06:56

Česká společnost ornitologická zve milovníky ptactva a přírody, aby pod vedením zkušených ornitologů uvítali a oslavili návrat ptačího zpěvu do naší krajiny i krásu jarní přírody.

Další články
Nahoru