dnes
Čtvrtek - zatazeno
8°C
zítra
Pátek - skorojasno
4°C
pozítří
Sobota - oblacno
1°C
Zpravodajství

Skládka ve Velké Chuchli projde sanací a revitalizací

Rada hl. m. Prahy dnes schválila záměr na realizaci veřejné zakázky sanace a revitalizace skládky ve Velké Chuchli. Ta by měla napravit škody vzniklé v minulosti neřízeným skládkováním. 

Stavební práce při realizaci sanaci a revitalizaci skládky Velká Chuchle spočívají zejména v provádění terénních úprav, rekonstrukci povrchu stávající obslužné komunikace, rekonstrukci stávající kotvené železobetonové zdi, provádění pěstebního zásahu a vybudování odvodňovacího žlabu pro odvod srážkových vod.

Bývalá skládka TKO Slivenec se nachází v jihozápadní části hlavního města Prahy, převážně na pozemcích k. ú. Velká Chuchle a Slivenec. Dle archivních podkladů byla skládka původně situována do jámových lomů (těžba vápence a dolomitu) v horní části úbočí svahu. Později se rozsah skládky rozrostl i na volný terén a dosáhl rozlohy zhruba 15 hektarů.

Do roku 1971 probíhalo ukládání odpadů neřízeným způsobem, s čímž souvisí minimální informace o druhovém složení ukládaného materiálu (především popeloviny). Od roku 1971 zde bylo ukládáno cca 75 procent tuhých komunálních odpadů a 25 procent ostatních, převážně inertních, odpadů.

Celkové předpokládané množství uloženého odpadu je čtyři miliony kubíků. V roce 1986 bylo skládkování ukončeno, následně (1986 až 87) byla provedena stabilizace svahu kotvenou stěnou, překrytí povrchu skládky nedostatečnou vrstvou zeminy a osetí povrchu trávou.

Skládka nedisponuje žádným odvodňovacím systémem. Kvůli zatékání vody do tělesa skládky se uvnitř vyluhují těžké kovy. Kotevní stěna je porušená a musí být opravena.


Na střeše Kliniky chce skupina pěti aktivistů zůstat i další dny

15. ledna 2019 v 11:15

Na střeše bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově nadále zůstává skupina pěti aktivistů, pro které bylo Autonomní sociální centrum Klinika domovem. Obávají se, že budova vlastněná Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) zůstane po vyklizení prázdná, proto plánují na střeše...

Další články
Nahoru