dnes
Úterý - zatazeno
6°C
zítra
Středa - oblacno
4°C
pozítří
Čtvrtek - obcasny-dest
5°C
Škába: hodování na svátky nevadí, ale je dobré znát fígle. Kombinace, kterým se vyhýbejte
Ilustrační foto: Pavel Ševela / Wikimedia Commons

Škába: hodování na svátky nevadí, ale je dobré znát fígle. Kombinace, kterým se vyhýbejte

Psychika je mocná. Pokud bude člověk na Štědrý den myslet na to, že přibere, bude to tak. Když už mlsá, má si říkat, že jeho tělo to skvěle zvládne. Pro Pražský patriot to uvedl výživový specialista a kouč zdravého životního stylu Martin Škába. Zná i několik fíglů, jak si odlehčit vánoční večeři – třeba využít celozrnnou strouhanku. Dobré je podle něj při jídle nepít, až za patnáct minut. Pokud to někdo nevydrží, má si dát místo sladkého džusu raději panáka becherovky nebo pivo.

Ing. Martin Škába

Výživový specialista a kouč zdravého životního stylu.

Jeho mottem je: Naše tělo je dokonalý stroj, musíme se však naučit mu naslouchat.

Jakým kombinacím jídel o Vánocích by se měl člověk vyhnout, ale přesto si „vánočně“ pochutnat?
Vánoce bývají většinou spojeny se svátky klidu a pohody. Stres z celého roku z vás spadne a vy si je chcete užít. To bývá spojeno s hodováním, popíjením. Většina lidí bohužel hodování, slušně řečeno, trochu přežene. Koukání na televizi, setkání s přáteli a rodinou, samé jídlo a pití – ale bez pohybu. Takže nejenom, že tělo zatěžujeme velkými dávkami jídla, ale také mnohdy kombinujeme nevhodná jídla mezi sebou.

Což je špatně…
Nemám nic proti hodování, neučím lidi asketickému životu, ale je potřeba znát fígle, jak to udělat, abychom tělu co nejméně ublížili. A věřte mi, že jsou to snadné rady. Jen se nikde neučí. Přitom by jistě patřily již do portfolia základního a středního vzdělání.

Jaká je vaše rada?
Nejhorší je kombinace bílého pečiva, mléčných výrobků, masa a sladkého. Mnoho lidí toto konzumuje najednou a ještě si na to dá kávu. Pak může tělo brzo zažít kolaps v podobě špatného trávení a žaludečních nevolností. Přitom je to jednoduché. Pokud si chci Vánoce užít a minimálně přibrat, je vhodnější nepřejídat se. Jíst spolu s jídly mnoho tepelně upravené zeleniny. Pokud už musím jíst cukroví, stačí dát si k němu jablko se skořicí. Vyvarovat se „tláskání“ masa, kávy a sladkého dohromady. Po každém větším jídle si udělat menší procházku.

Hlavně nezapomeňte na tepelně upravenou zeleninu

Takže, když si člověk dá k jídlu vařenou zeleninu, je to lepší?
Už několik dní před Vánocemi bych zařadil do stravy více tepelně upravené zeleniny, koupil bych si lněné semínko a konzumoval denně třeba 2 až 3 lžíce takto namletého semínka, které se rozmíchá s vodou a vypije se, nebo se přidává do všech možných pokrmů. Díky vláknině obsažené v semínkách dochází k pročišťování trávicího traktu, a tím i k detoxikaci těla. A to je velmi důležité právě před Vánocemi, kdy bude docházet k zatížení trávení a střev.

skaba-poradce-nahled

Martin Škába

Jaká je vhodná štědrovečerní večeře?
Pokud si několik dní před Vánocemi trochu pročistím tělo právě tím, že budu jíst hlavně tepelně upravenou zeleninu, ovoce, semínka, budu hodně pít, omezím maso, uzeniny, mléčné výrobky a bílé pečivo, pak mě trocha bramborového salátu a smažené ryby o vánoční večeři neublíží. A také je to o myšlení. Pokud budu při jídle myslet na to, že to, co dělám, je špatné, že po tom přiberu, bude to tak. Myšlenka přitahuje realitu. Pokud už mlsám, mám do toho jít s tím, že mé tělo je zdravé, trávení skvělé a mé tělo vše bezvadně zvládne. V takovém případě mé tělo veškerou energii „spálí“ a budu štíhlý jako před Vánocemi. Psychika je mocná.

Psychika je pro zdraví nejdůležitější

A přece jen, znáte nějaký fígl, jak mít na Štědrý den večeři trošinku odlehčenou?
Kupte si celozrnný žitný chléb nebo celozrnnou strouhanku. Z toho si pak udělejte trojobal na filety kapra nebo jiné ryby. Velmi důležitá rada – do trojobalu si ještě dejte několik lžic rozemletého lněného semínka. Smažte to na extra panenském olivovém oleji nebo oleji rýžovém, případně červeném palmovém. Je možné využit i kokosového, který má velmi zajímavou chuť a ještě se tento tuk neukládá do tukových zásob – využívá se jako okamžitý zdroj energie.

A bramborový salát?
Ten udělejte bez salámu. Místo něj tam dejte třeba na malinké kousíčky nakrájený tempeh, což je sójový sýr. Místo majonézy do salátu dejte například jogurt, třeba i kozí, či sójovou majonézu. Dejte tam i mnoho různě barvené zeleniny i vajíčko. A hlavně si to užijte v dobré pohodě a náladě. Psychika je pro zdraví opravdu nejdůležitější.

Anketa

Porušujete o Vánocích a na Silvestra životosprávu?

53.4%
(53.4%)
33.1%
(33.1%)
13.5%
(13.5%)
Když někdo bramborový salát nemusí nebo nechce jíst, s čím je dobré kombinovat rybu?
K rybám je vhodné vyzkoušet i přílohy jako je celozrnný kuskus, bulgur, quiona, jáhly s velkým množstvím tepelně upravené zeleniny, která – když je správně okořeněna – je gurmánský a velmi zdravý zážitek.

Lidé si rádi dopřávají i po Štědrém dnu. S čím je dobré kombinovat husu, kachnu nebo krůtu…?
K huse, kachně a krůtě určitě konzumujte velké množství kysaného zelí nebo jiné kvašené zeleniny (takzvané pickles). Nejlépe zelí domácí nebo v BIO kvalitě bez konzervantů. Také je možno koupit si celozrnnou mouku a udělat celozrnné knedlíky, po kterých budete méně tloustnout a energie vám déle vydrží.

Špatné kombinace ubírají energii

Uvedl jste, že nejhorší je dát si maso, pak kávu a moučník. Jaké jiné kombinace nejsou příliš dobré?
Obecně není vhodné kombinovat sladké s masem, vejci a mléčnými výrobky. Pro žaludek je to šok a strava nebude dobře strávena, může vám být až špatně a tělo si velmi intoxikujete metabolity ze špatného strávení stravy. Často pak bývá člověk bez energie a je náchylnější k nemocem. Když se pak k tomu ještě člověk více „opojí“ alkoholem, dochází i k snížení imunity. Může se objevit i nachlazení nebo angína.

A jaké nápoje se s jakými jídly „nesnášejí“?
S masem, vejci a mléčnými výrobky nekonzumujte džusy a sladké kolové nápoje. To je to nejhorší. Nejlépe je jídlo nezapíjet. Pít až po 15 až 30 minutách. Pak bude jídlo lépe stráveno. Pokud to takto nezvládnete, dejte si raději malého panáka becherovky nebo jiného bylinného likéru, který podpoří zažívání. Také je možno si dát několik doušků 12stupňového piva, nejlépe plzně, která je díky obsahu zásaditých minerálů považována za „tekutou zeleninu“.

Tak to je pro mnohé dobrá zpráva…
Ano. A během dne pijte hlavně hodně neperlivé vody, ta podpoří detoxikaci těla, vylučování a také hydrataci. Pak se alkoholem tak „nezdřídíte“…


Autor: Anna Skálová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

Včera ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru