dnes
Středa - zatazeno
4°C
zítra
Čtvrtek - obcasny-dest
7°C
pozítří
Pátek - polojasno
4°C
Lifestyle / Zdraví

Sezóna jahod vrcholí, ochutnejte je po francouzsku

I když jahody obsahují až 90 % vody, je v nich mnoho vitamínů, minerálů a mají vůbec největší antioxidační účinky ze všech druhů ovoce. Skvělé jsou čerstvé, ale i v zákuscích a moučnících. Právě ty teď nabízejí ve francouzském pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie&Patisserie v Praze 2 v Myslíkově ulici číslo 22, kde se specializují na lahůdky ze „sladké Francie“.

2-francouzsky-jahodovo-rebarborovy-kolac-foto-petite-france-nahled

Ochutnat tu můžete nově klasický francouzský dort le Fraisier, krále mezi jahodovými dezerty, který svůj vznešený původ ohlašuje už svým jménem (fraise je francouzky jahoda). Nabídku doplňuje chuťově neméně skvělý francouzský koláč s jahodami a rebarborou a jahodové menu doplňuje klasický jahodový cheescake a lehká jahůdková panna cotta.
 
ŠéfcukrářJaroslav Béza i majitel Jan Ivanco se navíc podělili o jeden z receptů: kombinace sezónních plodin vytvoří obvykle skvělý chuťový souzvuk a koláč s jahodami a rebarborou to potvrzuje.

Petite France Boulangerie&Patisserie v Praze 2 v Myslíkově ulici č. 22. Otevřeno denně 8 – 20 hodin, www.petite-france.cz

Jahodovo-rebarborový francouzský koláč
Podle šéfcukráře Jaroslava Bézy z Petite France Boulangerie&Patisserie

Korpus:
mouka .........630g
máslo............. 50g
vejce...............2ks
cukr moučka…25g

Náplň:
rebarbora..........1000g
jahody.................500g
cukr......................350g

Crumble:
máslo..........50g
hladká mouka.....40g
hnědý cukr…18g
mleté mandle.....10g

POSTUP: Nejprve si připravíme crumble, neboli drobenku, a to smícháním všech uvedených surovin dohromady. Z hmoty vytvoříme váleček pro lepší úchop při strouhání.  Poté vypracujeme těsto korpus, vtlačíme ho do pájové formy a dáme upéci, až těsto lehce zrůžoví. Na přípravu náplně si očistíme a nakrájíme rebarboru, přidáme jahody a směs svaříme v hustou marmeládu. Přisypeme do ní cukr, ještě ji lehce povaříme a necháme vychladnout. Do prochladlé pájové formy s  předpečeným těstem rozetřeme směs z jahod a rebarbory a nahoru na koláč nastrouháme připravený crumble. Dáme do předehřáté trouby a dopečeme při teplotě 180 stupňů asi ještě 15 minut: až crumble zezlátne, koláč je hotový.  

1-jahodovy-dort-le-fraisier-foto-petite-france-nahled

Víte, že…?
Třísloviny obsažené v jahodách působí protizánětlivě a antibakteriálně.

Jahody jsou bohaté i na kyselinu listovou a draslík. Žádné tuzemské ovoce také neobsahuje takové množství manganu, stopového prvku, který se podílí mj. na tvorbě kostí i krvetvorbě, vyživuje nervy a mozek, vlasy a kůži zásobuje barevnými pigmenty a podporuje také libido – odtud patrně pramení přesvědčení, že jahody lze využít i jako velmi příjemné afrodisiakum.

Jahody nám díky své kombinaci draslíku a minerálů doslova rozproudí krev v žilách: hodí pro prevenci arterosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií) a doporučují se při léčbě vysokého tlaku. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé, kteří prodělali infarkt myokardu nebo mají anginu pectoris, poruchy prokrvení mozku či ischemickou chorobu dolních končetin.

Je známé, že jahody odvodňují: díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové, používají se proto při různých dietách, ale účinně zabírají zejména při dně a dnové artritidě.


Tato nemoc si nevybírá: Je často spojená se studem, zranitelností, pochybnostmi o sobě a negativními myšlenkami. Snadno se tak může stát, že člověk začne nenávidět své tělo jako zdroj depresí a překážku, která mu zabraňuje žít spokojeným životem

Včera ve 14:01

Různým stupněm onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let, většina lidí ale vůbec neví, že touto nemocí trpí. Podle Tomanové se dá rozvoji předcházet

29. prosince 2017 v 18:46

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová formou otázek a odpovědí bolest nohou u dětí, bezpečné lyžování u lidí nad 65 let a jak předcházet osteoporóze, která hrozí každému druhému člověku staršímu padesáti let.

Absurdní požadavek: Vraťte mi peníze, potkala jsem totiž arabské hosty, což mne šokovalo

25. prosince 2017 v 09:08

Na odlehčení mezi svátky si přečtěte kuriozity a vtipné příhody klientů ERV Evropské pojišťovny. Některé případy jen potvrzují, že jsme někdy národem skutečně vynalézavým.

Novoroční předsevzetí tentokrát vydrží

21. prosince 2017 v 10:42

Příchod nového roku je pro většinu z nás spjat s bilancováním roku předešlého. Co se nám podařilo, v čem jsme úspěšní či naopak, co nám v životě chybí a co nám na sobě samých vadí. Zkrátka co bychom mohli změnit v roce nadcházejícím. Není tedy divu, že právě milník mezi dvěma roky je příhodný...

Jeho doporučení mohou znít až strašidelně, ale je dobré o nich vědět. Nyní jsou totiž jedním z nejohroženějších orgánů, neodborné provedení může vést ke katastrofě, ne k úspěšnému vstupu do nového roku

20. prosince 2017 v 08:17

Oslavy vánočních svátků a příchodu nového roku jsou plné radosti a veselí, mnohdy ale bohužel i úrazů. Oči jsou v tomto období jedním z nejohroženějších orgánů. I když podle statistik vedou zranění rukou a prstů, poranění očí má častěji fatální následky. Největší hrozbou jsou amatérské ohňostroje....

innogy: Odhalte včas hrozbu požáru nebo otravy oxidem uhelnatým

19. prosince 2017 ve 14:58

Jedovatý plyn CO je jako tichý zabiják. Není vidět, ani cítit. Bez detektoru oxidu uhelnatého nemají lidé ani zvířata šanci zaznamenat jeho přítomnost. Většina případů proto končí otravou, a dokonce i smrtí.

Další články
Nahoru