
Šefkuchaři z domovů pro seniory se utkali v soutěži, vyhrál Šula z Prahy s panenkou
1. prosince 2022 08:27
Soutěž měla přesně daná pravidla, nejdůležitější však byla hodnotící kritéria, podle nichž porota nakonec také vybrala ty nejlepší kuchaře. Hodnotila se samozřejmě chuť, ale také originalita a prezentace pokrmu na talíři.
„Na přípravu receptu jsme určili časový limit dvě hodiny. K tomu ještě navíc dalších deset minut na úpravu prezentace jídel,” uvedl manažer stravování skupiny SeneCura Tomáš Pondělíček, který celou akci organizoval a také hodnotil.
Soutěžící měli za úkol se na klání připravit vytvořením receptu, který musel splňovat dané podmínky. Jednalo se o hlavní chod pro pět osob, přičemž nejvyšší možná cena ingrediencí byla 85 korun na jednu porci. Stanovené byly také samotné ingredience.

Vítězný šéfkuchař Jiří Šula. Foto: SeneCura
Nejlepší hodnocení, založené na všech kritériích, nakonec po sečtení všech bodů porotci získal Jiří Šula, šéfkuchař ze SeniorCentra Slivenec na jihovýchodě Prahy, který připravil vepřovou panenku „cenevils“ s bramborovo-brokolicovou kaší v rolce z listového těsta, s žampionovými chipsy a hranolkami.
Druhé místo obsadila šéfkuchařka Petra Čížková ze SeniorCentra Terezín s Hamburgerovou bulkou plněnou pomalu pečenou vepřovou panenkou, cibulovou marmeládou, žampiony, cheddarem, bramborovými hranolkami a brokolicovým dipem.
Na třetí pozici se umístil šéfkuchař Pavel Malík ze SeniorCentra Plzeň s vepřovou panenkou sous-vide s žampionovým ragú a bramborovo-tvarohovými placičkami s brokolicí.