Dnes Středa - jasno 20°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 15°C
Středa 23. 4. 2025
Svátek má Vojtěch
Zpravodajství
Co se v metropoli děje aneb Buďte v Praze v obraze
Pražský patriot na Seznamu
Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Pražský patriot
Šefkuchaři z domovů pro seniory se utkali v soutěži, vyhrál Šula z Prahy s panenkou
Šéfkuchaři se utkali v kuchyni Hotelové školy Havlíčkův Brod. Foto: SeneCura

Šefkuchaři z domovů pro seniory se utkali v soutěži, vyhrál Šula z Prahy s panenkou

Domovy pro seniory SeneCura zorganizovaly vlastní verzi kuchařské soutěže pod názvem Cooking Trophy Czech Republic 2022. O nejlepší pokrmy v ní bojovali šéfkuchaři z domovů z celé České republiky. Předsedou hodnotící komise byl Marek Svoboda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. O výsledcích informoval Filip Moravec z agentury 4Jan.

Soutěž měla přesně daná pravidla, nejdůležitější však byla hodnotící kritéria, podle nichž porota nakonec také vybrala ty nejlepší kuchaře. Hodnotila se samozřejmě chuť, ale také originalita a prezentace pokrmu na talíři. 

„Na přípravu receptu jsme určili časový limit dvě hodiny. K tomu ještě navíc dalších deset minut na úpravu prezentace jídel,” uvedl manažer stravování skupiny SeneCura Tomáš Pondělíček, který celou akci organizoval a také hodnotil. 

Soutěžící měli za úkol se na klání připravit vytvořením receptu, který musel splňovat dané podmínky. Jednalo se o hlavní chod pro pět osob, přičemž nejvyšší možná cena ingrediencí byla 85 korun na jednu porci. Stanovené byly také samotné ingredience. 

kucharska-soutez-senecura1

Vítězný šéfkuchař Jiří Šula. Foto: SeneCura

Nejlepší hodnocení, založené na všech kritériích, nakonec po sečtení všech bodů porotci získal Jiří Šula, šéfkuchař ze SeniorCentra Slivenec na jihovýchodě Prahy, který připravil vepřovou panenku „cenevils“ s bramborovo-brokolicovou kaší v rolce z listového těsta, s žampionovými chipsy a hranolkami. 

Druhé místo obsadila šéfkuchařka Petra Čížková ze SeniorCentra Terezín s Hamburgerovou bulkou plněnou pomalu pečenou vepřovou panenkou, cibulovou marmeládou, žampiony, cheddarem, bramborovými hranolkami a brokolicovým dipem. 

Na třetí pozici se umístil šéfkuchař Pavel Malík ze SeniorCentra Plzeň s vepřovou panenkou sous-vide s žampionovým ragú a bramborovo-tvarohovými placičkami s brokolicí.


Autor: Jan Puci

Olga Ryparová a Miloslav Šindelář hosty v Green Apéro

20. dubna 2025 v 11:24

V dubnu přijdou do veřejné diskuze v Green Apéro hned dva hosté. Prvním z nich je Olga Ryparová známá též jako Olinium a druhým nutriční terapeut Miloslav Šindelář.  

Praha 4: Den Země v parku Na Pankráci

20. dubna 2025 v 09:40

Praha 4 zve na tradiční oslavy Dne Země, které letos proběhnou v parku Na Pankráci – na travnaté ploše za fontánou.

Ekofest v Malešickém parku

19. dubna 2025 ve 21:07

Ekofest 2025, pražský festival ekologických organizací pro širokou veřejnost se koná v sobotu 26. dubna v Malešickém parku v Praze 10.

Praha 11: Setkání pečujících o osobu blízkou

15. dubna 2025 v 05:48

Otevřené setkání všech pečujících o osobu blízkou bude v pořadí jedenáctým sezením, kde zájemci mohou sdílet své obtíže, nebo prostě jen přijít mezi ostatní s podobnou životní cestou se koná ve středu 16. dubna od 17 hodin v ZŠ s RVJ, ulice K Milíčovu.

Ortoptika: Beseda pro rodiče, učitele MŠ a ZŠ a všechny zájemce v Praze 15

14. dubna 2025 v 07:27

Beseda pro rodiče, učitele MŠ a ZŠ a další zájemce s Martinou Hamplovou v pondělí 28. dubna od 16 do 17:30 hodin v ZŠ Křimická.

Bylinkový den

11. dubna 2025 ve 14:24

Voňavé byliny jako dekorace, lék i terapie. Národní zemědělské muzeum v Praze zve v sobotu 12. dubna na Bylinkový den.

Preventivní opatření proti šíření slintavky a kulhavky

11. dubna 2025 v 09:59

Z důvodu výskytu slintavky a kulhavky v sousedních státech je i Praha 22 nucena přijmout preventivní opatření, která pomohou zabránit šíření této vysoce infekční nemoci.

Saunia připravila bonus na občerstvení

11. dubna 2025 v 08:52

Až do neděle 13. dubna probíhá v pobočkách saunového světa Saunia akce Pohodový víkend v sauně. V rámci ní získají návštěvníci bonus na občerstvení.

Další články
Nahoru