Dnes Úterý - zatazeno 4°C
Zítra Středa - obcasny-dest 6°C
Úterý 31. 1. 2023
Svátek má Marika
Pražské masopusty
Letošní masopustová sezona v Praze zahrnuje řadu akcí
Šefkuchaři z domovů pro seniory se utkali v soutěži, vyhrál Šula z Prahy s panenkou
Šéfkuchaři se utkali v kuchyni Hotelové školy Havlíčkův Brod. Foto: SeneCura

Šefkuchaři z domovů pro seniory se utkali v soutěži, vyhrál Šula z Prahy s panenkou

Domovy pro seniory SeneCura zorganizovaly vlastní verzi kuchařské soutěže pod názvem Cooking Trophy Czech Republic 2022. O nejlepší pokrmy v ní bojovali šéfkuchaři z domovů z celé České republiky. Předsedou hodnotící komise byl Marek Svoboda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. O výsledcích informoval Filip Moravec z agentury 4Jan.

Soutěž měla přesně daná pravidla, nejdůležitější však byla hodnotící kritéria, podle nichž porota nakonec také vybrala ty nejlepší kuchaře. Hodnotila se samozřejmě chuť, ale také originalita a prezentace pokrmu na talíři. 

„Na přípravu receptu jsme určili časový limit dvě hodiny. K tomu ještě navíc dalších deset minut na úpravu prezentace jídel,” uvedl manažer stravování skupiny SeneCura Tomáš Pondělíček, který celou akci organizoval a také hodnotil. 

Soutěžící měli za úkol se na klání připravit vytvořením receptu, který musel splňovat dané podmínky. Jednalo se o hlavní chod pro pět osob, přičemž nejvyšší možná cena ingrediencí byla 85 korun na jednu porci. Stanovené byly také samotné ingredience. 

kucharska-soutez-senecura1

Vítězný šéfkuchař Jiří Šula. Foto: SeneCura

Nejlepší hodnocení, založené na všech kritériích, nakonec po sečtení všech bodů porotci získal Jiří Šula, šéfkuchař ze SeniorCentra Slivenec na jihovýchodě Prahy, který připravil vepřovou panenku „cenevils“ s bramborovo-brokolicovou kaší v rolce z listového těsta, s žampionovými chipsy a hranolkami. 

Druhé místo obsadila šéfkuchařka Petra Čížková ze SeniorCentra Terezín s Hamburgerovou bulkou plněnou pomalu pečenou vepřovou panenkou, cibulovou marmeládou, žampiony, cheddarem, bramborovými hranolkami a brokolicovým dipem. 

Na třetí pozici se umístil šéfkuchař Pavel Malík ze SeniorCentra Plzeň s vepřovou panenkou sous-vide s žampionovým ragú a bramborovo-tvarohovými placičkami s brokolicí.


Autor: Jan Puci

Pět nejčastějších chyb při dávání novoročního předsevzetí. Děláte je také?

20. ledna 2023 ve 13:48

Zhubnu do plavek, začnu si hlídat stravu nebo konečně přestanu kouřit. Také patříte mezi ty, kteří si s příchodem ledna dávají nové životní cíle? Ať už jsou tato novoroční předsevzetí jakákoliv, šance na jejich dodržení bývá obvykle malá. Víte proč? Toto je pět nejčastějších chyb, kterých se...

Fashion market v Praze 11

16. ledna 2023 ve 12:02

V sobotu 21. ledna se od 10 do 14 hodin koná Fashion market v Kulturním centru a kavárně Mezi Domy.

Pacienti s HAE trpí nebezpečnými otoky. Dárci plazmy jim dávají šanci na lepší život

27. prosince 2022 v 08:02

Pod zkratkou HAE se ukrývá vzácné onemocnění, které postihuje přibližně jednoho z 50 000 lidí. Projevuje se otoky na různých částech těla, jež mohou výrazně komplikovat život, nebo jej dokonce ohrozit. Pomoc těmto pacientům přinášejí i léky vyráběné z krevní plazmy. Její dárci v rámci akce Giving...

ORL ambulance pro dospělé i děti v Nemocnici Na Františku

21. prosince 2022 ve 13:13

V prostorách Nemocnice Na Františku otevře 2. ledna svoji ORL ambulanci profesor Jan Betka, mezinárodně uznávaný odborník na ušní, nosní a krční onemocnění.

Další články
Nahoru