dnes
Čtvrtek - jasno
2°C
zítra
Pátek - jasno
2°C
pozítří
Sobota - skorojasno
0°C
Šéfkuchař François Thuille doporučuje: Domácí aspik s celerovou remuládou
Budete se jen olizovat, doporučuje šéfkuchař François Thuille. Foto: nebespan.cz

Šéfkuchař François Thuille doporučuje: Domácí aspik s celerovou remuládou

„I z levnějších částí prasátka se dají připravit skvělé pochoutky, tady konkrétně luxusní domácí aspik s bylinkami a celerovou remuládou, naprostá klasika francouzských bister. Budete se jen olizovat,“ doporučuje šéfkuchař François Thuille, původem z francouzského Cognacu, který nově vede kuchyni v Nebespánu v Kašperských Horách.

Na základ potřebujete 2,5 kg vepřového kolena, 1 středně velká cibule, několik snítek tymiánu a lístků bobkového listu (ideálně čerstvé), malý řapíkatý celer (nebo několik řapíků), hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř

Na dokončení si připravte 0,3 l suchého bílého vína, malá miska nasekané petržele, pažitky a oregana (smíchané), 4–5 stroužků drceného česneku, 1 střední červená cibule nakrájená najemno, 60 g želatiny v prášku

Na remuládu: 1 střední celer, 2 střední mrkve (cca ½ objemu celeru), 2 lžíce dijonské hořčice, 150 g kvalitní majonézy, 2 lžíce jemně nasekané petržele

Postup:
1. Do velkého hrnce s 5 litry vody vložte všechny ingredience na základ a nechte táhnout 6 hodin při teplotě 85 stupňů (můžete využít i troubu).
2. Vyndejte maso z vývaru a nechte vychladnout. Vyjměte všechny kosti a tvrdé části, nakrájejte maso na malé kostičky cca 1 cm, vložte do hrnce spolu se všemi ingrediencemi na dokončení a zalijte přecezeným vývarem tak, aby bylo všechno maso akorát ponořené. Nechte povařit 10 min. na mírném ohni.
3. Ochutnejte a případně dolaďte chuť. Rozpusťte želatinu v trošce vlažné vody a přidejte k masu a za stálého míchání asi 3 minuty povařte.
4. Vložte směs do formy vyložené pečicím papírem, nechte vychladnout a poté dejte do lednice minimálně na 12 hodin.
5. Nastrouhejte najemno celer a mrkev, přidejte trochu citronové šťávy, majonézu, hořčici, případně osolte, promíchejte a nechte odpočinout aspoň 2 hodiny v lednici.
6. Hotový aspik nakrájejte na plátky cca 1,5 cm, podávejte na talíři s trochou salátu, velkou lžící remulády, několika nakládanými okurkami cornichons a lehce ogrilovaným bílým pečivem.

V lednici vám aspik vydrží zabalený v potravinové folii nejméně 10 dnů. Domácí aspik je opravdová klasika francouzských bister i obyčejných venkovských restaurací. Pokud máte raději ostřejší verzi, můžete doplnit i kapkou balzamikového octa.

Počet porcí: 10
Doba přípravy: 1 hodina + 12 hodin chlazení

francois-nespan-nahled François Thuille, šéfkuchař kavárny a bistra Nebespán v Kašperských Horách, pochází z francouzského Cognacu. Původně se vyučil řezníkem a za gastronomií procestoval mnoho zemí. Vařil v Africe, Polsku, Moskvě, v Mongolsku, Šanghaji… Miluje procházky lesem a sběr hub – to byl prý jeden z důvodů, proč si vybral za své další pracovní místo Šumavu.

V Nebespánu se zaměřil na návrat k původní francouzské venkovské kuchyni, kde se pracuje s kvalitními, čerstvými, a pokud možno regionálními surovinami.

Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá.

Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Více www.nebespan.cz



Nové cvičební stroje pro pacienty v Thomayerově nemocnici

Včera v 07:18

Pacienti Thomayerovy nemocnice mohou nově využívat venkovní rehabilitační stroje, které byly pořízeny díky grantu Nadace České spořitelny. V rámci projektu – Cvičíme se seniory v Thomayerově nemocnici a vznikl mezi Pavilony A1 a A2 TN cvičební prostor se několika stroji, které jsou určeny na...

MUDr. Michaela Tomanová: Správná péče o nohy

5. prosince 2018 v 10:36

Zdraví našich nohou celkově ovlivňuje naše tělo, protože většina fyzických činností je spojena s chodidly. Primářka pražské Infinity Clinic MUDr. Michaela Tomanová odpovídá na dotazy spojené se správnou péčí o naše chodidla.

Dětská sauna v Perníkové chaloupce přichází s novinkou, děti si poslechnou pohádky

3. prosince 2018 v 07:51

Aquapalace Praha spouští novinku pro rodiny s dětmi. V Perníkové chaloupce, která byla vůbec první saunou v České republice určenou speciálně nejmenším, jsou dětem každou sobotu a neděli předčítány pohádky. Krom kouzelných příběhů se v příjemně vyhřátém prostoru a hravou formou dozvědí, proč je...

Martin Pumera mezi nejcitovanějšími chemiky světa

29. listopadu 2018 v 07:53

Doktor Martin Pumera, vedoucí excelentního Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty na VŠCHT Praha, obhájil pozici v respektovaném žebříčku Global Highly Cited Researchers pro rok 2018. Společně s ním figurují mezi nejcitovanějšími vědci světa v oboru chemie také profesor Pavel Hobza z Ústavu...

Alternativa vítězí? Přednáška v Knihovně Antonína Švehly

24. listopadu 2018 v 07:24

Knihovna Antonína Švehly zve další přednášku z cyklu zaměřeného na vývoj stravování ve 20. století.

Obezita zkracuje život asi o 7 let, zahnat si můžete pohybem

20. listopadu 2018 ve 12:44

Co se týče denních pohybových aktivit, jsme na chvostu Evropy. Hýbeme se čím dál méně, jsme více nemocní, trpíme obezitou a dříve umíráme. To jsou smutná fakta, na něž mají odborníci zabývající se vlivem pohybu na zdraví člověka, jedinou radu – vrátit pohyb cíleně do běžného...

DPP rozjíždí nový fanshop. Nabízí více než 120 druhů zajímavého zboží

18. listopadu 2018 v 08:42

Dopravní podnik v těchto dnech spustil nový fanshop. Zájemci si přes internet mohou objednat více než 120 druhů dopravních suvenýrů včetně publikací o MHD, Encyklopedie pražské MHD, map, triček, hrnků, kravatových spon a dalších drobných předmětů.

Lékaři hledají v Česku 300 000 lidí, kteří mají tuto závažnou nemoc a neví o tom. V počátečních stadiích ji totiž lidé zaměňují nebo její projevy ignorují

12. listopadu 2018 ve 22:41

„Hledá se 300 000“, takto by zněl titulek pomyslného inzerátu plicních lékařů, kteří se snaží najít ty, jež mají závažnou plicní nemoc a neví o tom. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) v ČR ročně „zabije“ 3 500 lidí, fatálním následkům choroby se lze přitom vyhnout včasným zahájením léčby a...

Konzultace a pochod proti diabetu na Karlově náměstí

10. listopadu 2018 v 18:10

Karlovo náměstí nabídne ve středu 14. listopadu od 10 do 17 hodin při příležitosti Světového dne diabetu konzultace ke stravování, pohybu nebo k rizikům onemocnění srdce a cév ve stanu u vchodu do metra.

Další články
Nahoru