dnes
Středa - zatazeno
9°C
zítra
Čtvrtek - zatazeno
10°C
pozítří
Pátek - zatazeno
12°C
Šéfkuchař François Thuille doporučuje: Domácí aspik s celerovou remuládou
Budete se jen olizovat, doporučuje šéfkuchař François Thuille. Foto: nebespan.cz

Šéfkuchař François Thuille doporučuje: Domácí aspik s celerovou remuládou

„I z levnějších částí prasátka se dají připravit skvělé pochoutky, tady konkrétně luxusní domácí aspik s bylinkami a celerovou remuládou, naprostá klasika francouzských bister. Budete se jen olizovat,“ doporučuje šéfkuchař François Thuille, původem z francouzského Cognacu, který nově vede kuchyni v Nebespánu v Kašperských Horách.

Na základ potřebujete 2,5 kg vepřového kolena, 1 středně velká cibule, několik snítek tymiánu a lístků bobkového listu (ideálně čerstvé), malý řapíkatý celer (nebo několik řapíků), hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř

Na dokončení si připravte 0,3 l suchého bílého vína, malá miska nasekané petržele, pažitky a oregana (smíchané), 4–5 stroužků drceného česneku, 1 střední červená cibule nakrájená najemno, 60 g želatiny v prášku

Na remuládu: 1 střední celer, 2 střední mrkve (cca ½ objemu celeru), 2 lžíce dijonské hořčice, 150 g kvalitní majonézy, 2 lžíce jemně nasekané petržele

Postup:
1. Do velkého hrnce s 5 litry vody vložte všechny ingredience na základ a nechte táhnout 6 hodin při teplotě 85 stupňů (můžete využít i troubu).
2. Vyndejte maso z vývaru a nechte vychladnout. Vyjměte všechny kosti a tvrdé části, nakrájejte maso na malé kostičky cca 1 cm, vložte do hrnce spolu se všemi ingrediencemi na dokončení a zalijte přecezeným vývarem tak, aby bylo všechno maso akorát ponořené. Nechte povařit 10 min. na mírném ohni.
3. Ochutnejte a případně dolaďte chuť. Rozpusťte želatinu v trošce vlažné vody a přidejte k masu a za stálého míchání asi 3 minuty povařte.
4. Vložte směs do formy vyložené pečicím papírem, nechte vychladnout a poté dejte do lednice minimálně na 12 hodin.
5. Nastrouhejte najemno celer a mrkev, přidejte trochu citronové šťávy, majonézu, hořčici, případně osolte, promíchejte a nechte odpočinout aspoň 2 hodiny v lednici.
6. Hotový aspik nakrájejte na plátky cca 1,5 cm, podávejte na talíři s trochou salátu, velkou lžící remulády, několika nakládanými okurkami cornichons a lehce ogrilovaným bílým pečivem.

V lednici vám aspik vydrží zabalený v potravinové folii nejméně 10 dnů. Domácí aspik je opravdová klasika francouzských bister i obyčejných venkovských restaurací. Pokud máte raději ostřejší verzi, můžete doplnit i kapkou balzamikového octa.

Počet porcí: 10
Doba přípravy: 1 hodina + 12 hodin chlazení

francois-nespan-nahled François Thuille, šéfkuchař kavárny a bistra Nebespán v Kašperských Horách, pochází z francouzského Cognacu. Původně se vyučil řezníkem a za gastronomií procestoval mnoho zemí. Vařil v Africe, Polsku, Moskvě, v Mongolsku, Šanghaji… Miluje procházky lesem a sběr hub – to byl prý jeden z důvodů, proč si vybral za své další pracovní místo Šumavu.

V Nebespánu se zaměřil na návrat k původní francouzské venkovské kuchyni, kde se pracuje s kvalitními, čerstvými, a pokud možno regionálními surovinami.

Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá.

Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Více www.nebespan.cz



Týká se to každého: Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Touto nemocí se u nás léčí více 900 tisíc pacientů, jejich počet každý rok narůstá. Hrozí poškození ledvin i očí. Do konce listopadu se lidé po celém Česku mohou nechat zdarma vyšetřit na příznaky, které sami nepoznají

19. listopadu 2017 v 11:37

Preventivní program Zdraví národa nabídne od 20. do 30. listopadu další bezplatné vyšetření krve. V jeho průběhu budou mít zájemci starší 18 let příležitost si na vybraných pracovištích laboratoří synlab czech ověřit, jestli netrpí cukrovkou neboli diabetem 2. typu. S touto nemocí se v České...

Na tyto vážné následky není připravena téměř polovina Čechů. Unikátní průzkum ukázal, jak by se zachovali. Došlo by i na úplatky…

14. listopadu 2017 v 08:57

Téměř polovina Čechů (45 %) není připravena na situaci, že by kvůli vážnému zranění při autonehodě mohla přijít o pravidelný měsíční příjem a že by si jejich léčení a rehabilitace vyžádaly další finanční náklady. Denně nebo téměř denně přitom v České republice jezdí 63 % z celkem 6,7 milionu...

Bohužel nabývá na síle, je už čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Podle profesora Kolka statisíce lidí o své nemoci neví, navíc i přes příznaky nejdou k doktorovi

14. listopadu 2017 v 08:25

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) se stává čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí doma i ve světě. Podle plicních lékařů se v nejbližších letech dostane až na třetí místo pomyslného mortalitního žebříčku. Na tuto plicní nemoc v Česku ročně zemře přes 3500 lidí, tedy o 70 % více než...

Dávejte si pozor: Tento novodobý syndrom může vést až k velkým problémům plotének. A dnes se týká už i dvacetiletých, což bylo dřív nevídané

9. listopadu 2017 ve 13:06

Moderní doba nám přináší spoustu nových digitálních možností, ale ty s sebou nesou i mnoho negativ v podobě bolestí či zranění pohybového aparátu. Věděli jste například, že tenisový loket nevzniká jenom ze sportu, ale můžete ho mít i z počítače? Primářka rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela...

Nůžky se rozevírají, mnoho žen bohužel ostrouhá. Síto požadavků je velmi přísné

7. listopadu 2017 v 11:16

Lékaři reprodukčních klinik stojí před neřešitelným problémem – počet neplodných, kteří potřebují cizí vajíčka – oocyty, roste. Ochotné dárkyně však nestačí tuto poptávku pokrývat. Reprodukční kliniky tak prakticky neustále „hladoví” po kvalitních dárkyních...

Když blahobyt zabíjí: Tato nepříliš známá choroba je důsledkem špatného životního stylu, má bohužel vliv na celkové dožití člověka

7. listopadu 2017 v 09:09

Člověk není schopen se vyrovnat s nadbytkem vymožeností moderní doby. Špatně se stravuje, je ve stresu, má nedostatek pohybu, kouří. Důsledkem toho se rozvíjí řada nemocí, které se označují jako civilizační – nebo také nemoci z blahobytu (cukrovka, cévní mozková příhoda, deprese, obezita,...

Pokud tyto choulostivé problémy nezačnete řešit včas, může docházet k jejich zhoršování. Zdravotní komplikace je mylně spojována jen se staršími lidmi, ale trpí i polovina žen. Takto diskrétně si můžete pomoci

3. listopadu 2017 ve 14:45

Inkontinence, neboli samovolný únik moči či stolice, je mylně spojována především se staršími lidmi. Tento zdravotní problém, který je navíc vnímám jako choulostivé téma vyvolávající bezděky pocit studu, postihuje jak ženy, tak muže všech věkových kategorií. Statistiky uvádějí, že inkontinencí,...

Společné sportování s kolegy má pozitivní efekt na výsledky i atmosféru na pracovišti

3. listopadu 2017 ve 12:55

Sportování s kolegy je stále oblíbenější. Kromě tradičního fotbalu a volejbalu jsou nyní v kurzu lední hokej, badminton a další kolektivní sporty. Jejich provozování má pozitivní vliv na atmosféru na pracovišti a zlepšuje také pracovní výsledky. I firmy si začínají uvědomovat, že sport se může...

Většina lidí neví, že touto nemocí trpí. Přitom se po padesátce týká každého druhého Čecha

30. října 2017 v 19:08

Statistiky lékařů ukazují, že různým stupněm osteoporózy onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let. „Mezi její hlavní projevy patří řídnutí kostí, které jsou křehčí a snadno se lámou i během zcela běžných denních aktivit. Dalším problémem je, že většina lidí vůbec neví, že touto nemocí...

innogy: Přes 160 zaměstnanců darovalo krev a krevní plazmu

30. října 2017 v 09:33

V rámci již tradiční akce Daruj krev s innogy darovali zaměstnanci minulý týden krev a krevní plazmu.

Další články
Nahoru