dnes
Neděle - zatazeno
22°C
zítra
Pondělí - bourky
17°C
pozítří
Úterý - oblacno
18°C
Rybí polévka bude na Staroměstském náměstí letos k ochutnání dva dny po sobě. A přidá se kuba
Ilustrační foto: archiv

Rybí polévka bude na Staroměstském náměstí letos k ochutnání dva dny po sobě. A přidá se kuba

Každoroční rozlévání rybí polévky o Štědrém dni na Staroměstském náměstí zůstane zachováno. Doposud se zdálo, že se tento zvyk přesune na 23. prosince, jak si přál primátor Zdeněk Hřib (Piráti). To se sice stane, ale zároveň bude polévka k dispozici i o den později.

Tradiční vánoční pokrm – rybí polévku – si letos potřební lidé, ale i zájemci z řad Pražanů či návštěvníků metropole vychutnají na Staroměstském náměstí v Praze hned dvakrát. Kuchaři připravili rekordních 4000 porcí a k jídlu bude připravený také tradiční houbový kuba.

Polévka podle originálního receptu kuchařů organizátora trhů, společnosti Taiko, bude k ochutnání v neděli 23. prosince a v pondělí 24. prosince vždy od 11 hodin. Na Štědrý den večer se náměstím tradičně rozezní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

V neděli 23. prosince se naběračky poprvé ujme pražský primátor Zdeněk Hřib. Před hlavním pódiem na Staroměstském náměstí nabídne dva tisíce porcí rybí polévky podle speciálního receptu s koňakem a karamelem. K ochutnání bude také na primátorovo přání tisíc porcí tradičního kuby.

„Obecně si myslím, že by se politici o Štědrém dni neměli pohybovat ve veřejném prostoru a každý by se měl v tak svátečním dni věnovat rodině. Štědrodenní oběd navíc nedává smysl, jelikož se tento den obvykle drží půst. Chceme přece vidět Zlaté prasátko. Budu moc rád, když Pražané přijmou moje pozvání a společně se setkáme a pohovoříme v tomto svátečním čase u dobrého jídla,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib.

Na Štědrý den hosté trhů ochutnají rybí polévku z rukou starosty Prahy 1 Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě), který ji nabídne také u pódia na Staroměstském náměstí od 11 hodin. Připraveno bude dva tisíce porcí tohoto pokrmu.

Tradiční rybí polévku vaří tým kuchařů společnosti Taiko již několik let podle svého receptu. Na její přípravu zpracují více než 1500 kilogramů surovin. Kromě kaprů, kteří letos opět pochází z českých chovů, do ní zpracují 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 listrů smetany. Nechybí koňak pro zvýraznění chuti, karamel a osmažené krutony na másle.

Hudební program na Staroměstském náměstí pokračuje na Štědrý den od 21 hodin. Na pódiu vystoupí smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté předních českých a zahraničních operních scén, kteří zahrají Českou mši vánoční „Hej, mistře“ Jakuba Jana Ryby. Na první svátek vánoční se na Staroměstském náměstí rozezní mobilní zvonohra.


Další články
Nahoru