Pátek - zatazeno
Rozšíření malešické spalovny má kladné stanovisko EIA
Zařízení na energetické využití odpadu (lidově spalovna) Malešice. Foto: archiv

Rozšíření malešické spalovny má kladné stanovisko EIA

Plán městské firmy Pražské služby zvýšit kapacitu spalovny v Malešicích získal kladné posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Vyplývá to z databáze EIA. Ministerstvo životního prostředí nevyhovělo připomínkám Prahy 10, která chtěla kompenzační opatření proti karcinogenní látce benzo(a)pyren. Zvýšení emisí látky bude podle ministerstva nevýznamné. Provoz začal v Malešicích fungovat v roce 1998.

Pražské služby postupně vyměňují čtyři kotle, ve kterých se odpad z metropole spaluje. Projekt výměny má do roku 2023 zvýšit kapacitu zařízení ze současných 330 000 tun spáleného odpadu ročně na 394 000 tun. Jeden ze čtyř kotlů už vyměněn byl, na dalším se pracuje a zbylé budou následovat. Celá výměna vyjde na zhruba 2,8 miliardy korun a má trvat do roku 2022.

Benzo(a)pyren je látka, který se do ovzduší dostává při spalování odpadu. Radnice Prahy 10 požadovala, aby firma dobrovolně investovala do opatření, která zajistí, že se emise látky nezvýší. Podle úředníků ministerstva by to však byla zbytečná investice.

„Vzhledem k počtu zasažených obyvatel (nejvýše v řádu stovek) se vypočtené změny ve zdravotním riziku v reálné situaci rozpoznatelně neprojeví. Realizace kompenzačních opatření by byla vynaložením prostředků bez reálného vlivu na snížení rizik veřejného zdraví," stojí ve stanovisku.

Ministerstvo svoje souhlasné stanovisko podmínilo tím, že firma při dalším postupu zohlední začátkem prosince vydaný dokument Evropské unie, který ze zabývá hodnocením technologií pro spalování odpadu. Další podmínky úředníci nestanovili.

Zástupci Pražských služeb před časem při spuštění prvního modernizovaného kotle uvedli, že nová zařízení mají vyšší účinnost a nižší emise. Oxidů uhlíku a dusíku mají produkovat o 40 až 50 procent méně.

Po dokončení výměny vybavení dostane spalovna i nový vzhled. Pražské služby připravují architektonickou soutěž, do které chtějí zapojit i veřejnost, na novou podobu budov. Současně bude upraveno i okolí spalovny a zvažuje se stavba bioplynové stanice.

Praha 3 rozšiřuje úřední hodiny

Včera v 11:47

Praha 3 se na mimořádném zasedání usnesla o rozšíření úředních hodin radnice po dobu trvání nouzového stavu. Cílem je zajištění poskytnutí služeb úřadu všem klientům za bezpečných a důstojných podmínek.

V Praze se otevírá Honorární konzulát Islandu

Včera v 09:14

V úterý 1. prosince oficiálně otevírá Honorární konzulát Islandu v Praze. Honorární konzulkou je advokátka Klára Dvořáková z kanceláře Holubová advokáti, jediná oficiální zástupkyně Islandu v České republice.

Praha 5: Zasedne Řídící skupina ke Strategii rozvoje 2030+

25. listopadu 2020 ve 20:07

Zítra, 26. listopadu, bude od 14 hodin zasedat Řídící skupina ke Strategii rozvoje 2030+. Prezentace analytické části Strategie rozvoje za jednotlivé Odborné skupiny Strategie proběhne formou online setkání přes platformu LifeSize.

Zasedání zastupitelstva. Praha 6 zveřejnila program

25. listopadu 2020 v 16:29

V pátek 27. listopadu se od 10 hodin koná v kongresovém sálu Orea Hotelu Pyramida patnácté zasedání Zastupitelstva městské části Praha 6.

Vaříme za vás. Kampaň má pomoci pražským restauracím

25. listopadu 2020 ve 13:18

Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací (AHR ČR) a Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR) připravil kampaň s názvem Vaříme za vás na podporu pražských restaurací. Jejím cílem je vyzývat Pražany, aby si kupovali jídlo a nápoje přímo z výdejních okének podniků a...

Sněmovna se rozsvítí červeně

25. listopadu 2020 ve 13:13

Dnes se rozsvítí budova Poslanecké sněmovny červeným světlem. Stane se tak u příležitosti tzv. „Červené středy“ – mezinárodního dne lidí pronásledovaných pro svou víru.