Středa - jasno
Rozšíření malešické spalovny má kladné stanovisko EIA
Zařízení na energetické využití odpadu (lidově spalovna) Malešice. Foto: archiv

Rozšíření malešické spalovny má kladné stanovisko EIA

Plán městské firmy Pražské služby zvýšit kapacitu spalovny v Malešicích získal kladné posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Vyplývá to z databáze EIA. Ministerstvo životního prostředí nevyhovělo připomínkám Prahy 10, která chtěla kompenzační opatření proti karcinogenní látce benzo(a)pyren. Zvýšení emisí látky bude podle ministerstva nevýznamné. Provoz začal v Malešicích fungovat v roce 1998.

Pražské služby postupně vyměňují čtyři kotle, ve kterých se odpad z metropole spaluje. Projekt výměny má do roku 2023 zvýšit kapacitu zařízení ze současných 330 000 tun spáleného odpadu ročně na 394 000 tun. Jeden ze čtyř kotlů už vyměněn byl, na dalším se pracuje a zbylé budou následovat. Celá výměna vyjde na zhruba 2,8 miliardy korun a má trvat do roku 2022.

Benzo(a)pyren je látka, který se do ovzduší dostává při spalování odpadu. Radnice Prahy 10 požadovala, aby firma dobrovolně investovala do opatření, která zajistí, že se emise látky nezvýší. Podle úředníků ministerstva by to však byla zbytečná investice.

„Vzhledem k počtu zasažených obyvatel (nejvýše v řádu stovek) se vypočtené změny ve zdravotním riziku v reálné situaci rozpoznatelně neprojeví. Realizace kompenzačních opatření by byla vynaložením prostředků bez reálného vlivu na snížení rizik veřejného zdraví," stojí ve stanovisku.

Ministerstvo svoje souhlasné stanovisko podmínilo tím, že firma při dalším postupu zohlední začátkem prosince vydaný dokument Evropské unie, který ze zabývá hodnocením technologií pro spalování odpadu. Další podmínky úředníci nestanovili.

Zástupci Pražských služeb před časem při spuštění prvního modernizovaného kotle uvedli, že nová zařízení mají vyšší účinnost a nižší emise. Oxidů uhlíku a dusíku mají produkovat o 40 až 50 procent méně.

Po dokončení výměny vybavení dostane spalovna i nový vzhled. Pražské služby připravují architektonickou soutěž, do které chtějí zapojit i veřejnost, na novou podobu budov. Současně bude upraveno i okolí spalovny a zvažuje se stavba bioplynové stanice.

Odbor evidence majetku magistrátu obnovuje provoz

Včera v 08:01

Magistrát hl. m. Prahy včera obnovil provoz odboru evidence majetku, který musel přerušit činnost z důvodu výskytu koronaviru u dvou zaměstnanců. Mimořádná situace se týkala zhruba padesátky zaměstnanců odboru, kteří zůstali v uplynulých dvou týdnech v nařízené karanténě...

Pražský krizový štáb doporučil pro pobyt osob v karanténě stadion Strahov

30. března 2020 ve 22:39

Krizový štáb hl. m. Prahy byl na svém pondělním jednání informován o aktuální situaci od Hygienické stanice hl. m. Prahy, od složek integrovaného záchranného systému a z oblasti dopravy. Především se ale věnoval situaci v domovech pro seniory.

Praha 8: Na účtu pro boj proti koronaviru je více než 160 tisíc korun

30. března 2020 v 10:13

Na radnici Prahy 8 se obrátili občané s přáním pomoci v současné epidemiologické situaci formou finančního příspěvku.

Praha 6 objednala a koupila roušky a respirátory

30. března 2020 v 07:47

Ochranné pomůcky Praha 6 objednala a koupila v Hongkongu za něco přes 3 miliony korun. Dorazilo 9 tisíc respirátorů a 150 tisíc roušek, které radnice posílá dál, do domovů seniorů v Praze 6 – seniorům a personálu, který se o ohrožené seniory stará, do domů s pečovatelskou službou a pečovatelům,...