dnes
Pátek - polojasno
5°C
zítra
Sobota - zatazeno
3°C
pozítří
Neděle - skorojasno
2°C
Rozdávat nechtěnou zeleninu budou u Národního divadla zemědělci z okolí Prahy. Za hubičku!
Ilustrační foto: Donar Reiskoffer / Wikimedia Commons

Rozdávat nechtěnou zeleninu budou u Národního divadla zemědělci z okolí Prahy. Za hubičku!

Na piazzetě Národního divadla se bude v sobotu 18. října od 9 do 12 hodin konat happening Tisíc kilo. Klade si za cíl upozornit na plýtvání v oblasti zemědělství a na možnost darovat jídlo potřebným.

Kdo je zvyklý nakupovat v sobotu na farmářských trzích, má na příští víkend zajímavou alternativu.

Rozdávat hotové jídlo jako na Hostině pro tisíc se tentokrát nebude, zato si lidé mohou odnést plné tašky brambor, mrkví nebo květáků za symbolickou cenu.

Zeleninu darují čeští malí a střední zemědělci, kteří mají svá pole v blízkosti Prahy. Jinak by totiž své výpěstky vyhodili nebo zkompostovali.

Hlavně kvůli velkým nárokům prodejních řetězců na estetickou kvalitu produktům nadprodukci v určitých obdobích a nestálé poptávce.

„Některé prodávané brambory budou příliš malé či velké, ředkvičky budou mít listy sem tam nažloutlé a mrkve budou mírně zkroucené. Výživová hodnota zeleniny bude ovšem samozřejmě skvělá,“ zvou na akci organizátoři ze skupiny Zachraň jídlo.

Zelenina, kterou farmáři nemohou udat především kvůli jejímu estetickému vzhledu, se bude prodávat za symbolickou cenu od 9 hodin ráno do vyprodání zásob. K dispozici budou tři typy papírových pytlíků, v nichž si lidé mohou odnést zeleninu, jež by jinak přišla vniveč. Malý pytlík na kilo plodin vyjde na 5 korun, střední velikost bude za 10 a největší za 15 korun.

Anketa

Preferujete zeleninu z trhů, nebo obchodů?

87.7%
(87.7%)
3.7%
(3.7%)
8.6%
(8.6%)
Na místě se příchozí mohou těšit nejen na výhodný nákup, ale zároveň se dozví překvapivé informace o plýtvání v zemědělství, prohlédnou si komiks s příběhem zemědělce nebo vtipné ilustrace o problémech nechtěné zeleniny. Připraveny jsou také letáčky se „záchranářskými“ recepty, které radí, jak využít opomíjené části potravin. K vidění bude i přehled činnosti skupiny Zachraň jídlo za uplynulý rok.

Čtěte také: I Praha svá má pole. Pěstuje se na nich hlavně obilí, ale také brambory, křídlatka a laskavec


Další články
Nahoru