Dnes Pátek - obcasny-dest 6°C
Zítra Sobota - jasno 3°C
Pátek 23. 2. 2024
Svátek má Svatopluk
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Rostlinná nabídka univerzitních menz? Nejlepší v Ostravě, pražská škola má bronz
Zapečené brambory s vegan klobásou. Foto: Nikoleta Kováčová

Rostlinná nabídka univerzitních menz? Nejlepší v Ostravě, pražská škola má bronz

Nezisková organizace ProVeg se podívala na rostlinnou nabídku univerzitních menz. Nejlépe si vedla Ostravská univerzita, zpráva shrnující výsledky hodnocení se věnuje i nabídce druhé Masarykovy a třetí České zemědělské univerzity. Informovala o tom komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.

Z průzkumu FMCG Gurus pro ProVeg Česko vyplývá, že za poslední dva roky se počet spotřebitelů a spotřebitelek, kteří nějakým způsobem omezují konzumaci živočišných produktů zvedl na celkových 39 procent. Největší část z nich je ve věku mezi 18 a 24 lety, organizace ProVeg se tedy zaměřila na nabídku menz čtrnácti největších univerzit v Česku.

V průběhu pěti pracovních dnů hodnotila nabídku menz škol, které měly k roku 2021 více než 5000 studentek a studentů v denních programech. Rostlinné pokrmy byly hodnoceny ve dvou kategoriích, hlavní chod a polévka, a body byly uděleny i za způsob značení alergenů.

Vítězem hodnocení se stala Ostravská univerzita, jejíž nabídka je díky smlouvě s několika externími dodavateli, vegetariánskými a veganskými restauracemi, více než z poloviny rostlinná.

Pomyslné stříbro získala Masarykova univerzita, která svému studentstvu nabízí bezmasé pokrmy ve Veggie Baru a i další menzy uspokojí různé typy stravy. Třetí místo obsadila pražská Česká zemědělská univerzita, která každý den nabízí alespoň jedno bezmasé jídlo, které je v mnohých případech plně rostlinné.

„U většiny menz bylo zastoupení rostlinných jídel velmi malé, pouze kolem pěti procent. To rozhodně neodpovídá poptávce a přitom by v mnohých případech pro zvětšení rostlinné nabídky stačilo pouze nahradit jednu surovinu pokrmu, například vynechat sýr nebo vejce, a ideálně nahradit je luštěninami nebo jinými rostlinnými bílkovinami,” uvedla Marcela Kinclová, členka týmu pracujícího na žebříčku.

Anna Elbarky Hubatová-Vacková z pražské VŠCHT, která se specializuje na environmentální dopady stravování, například doporučuje, aby menzy představily bufetový systém, zaměřily se na lokální potraviny a omezily potraviny živočišného původu.

proveg-zebricek-menz

Zdroj: ProVeg Česko

„Méně známou, ale skvělou volbou, je kuchyně řecká. Ta nabízí celou řadu tradičních čistě rostlinných receptur, třeba pečené řecké fazole nebo různé rajčatovo-zeleninové omáčky a kaše z hrachu. Z kořeněnějších méně známých kuchyní je pak určitě třeba zmínit ještě kuchyni etiopskou. U nás téměř neznámá kuchyně opět zná celou řadu luštěninových pokrmů a zajímavých úprav zeleniny,” sdělila Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu, která se zabývá zdravotními benefity rostlinné stravy a také tím, v jakých světových kuchyních se inspirovat při rozšiřování rostlinné nabídky.


Autor: Lucie Rychlá

Před magistrátem demonstrovali mladí lidé proti zdražení MHD

Včera v 10:29

Před pražským magistrátem na Mariánském náměstí ve středu demonstrovalo několik desítek převážně mladých lidí proti možnému zdražení ročního kuponu na městskou hromadnou dopravu, informovala ČTK.

Praha 14: Setkání k revitalizaci parku Bílý kůň

Včera v 08:24

Radnice Prahy 14 zve ve středu 28. února do Kyjosku na Hutích – Splavná 652, kde můžete vyjádřit svůj názor na novou studii úpravy terénu nad bývalou pískovnou Bílý kůň na Hutích.

Další články
Nahoru