Rok v Green Table s Miluší Makó: Vařte snadno, rychle, zdravě a beze zbytků
31. října 2023 11:35
Autorka spojila svou lásku k zelenině a neplýtvání a vznikla kuchařka plná originálních receptů, tipů a rad na sezonní vaření.
V knize najdete také přehledně označená jídla veganská či bez lepku. Společně s Miluší proměníte vaši kuchyni v místo, kde se vaří zdravě, snadno a barevně. Její jedinečný přístup bude bavit vás i všechny ty, kteří se připojí k vašemu stolu.
Miluše Makó je významnou postavou v současné české gastronomii. Její odvážný přístup k vegetariánské a veganské kuchyni přinesl nový impulz do tradičního jídelníčku. Pochází z rodiny, kde bylo vaření a jídlo vždy v centru pozornosti. Už od dětství měla pozitivní vztah k zelenině, a to díky svému dědovi, který byl zelinářem a pěstoval exotické druhy zeleniny a prodával dokonce hadové okurky. Jako malá si hrála s pestrobarevnými rajčaty a různými druhy salátů, což byl první krok na její cestě k vášni pro vaření. Nezapře v sobě maďarské kořeny, temperament a schopnost šířit radost kolem sebe.
Udržitelnost a cirkulární ekonomika
Tato filozofie stála za vznikem autentického vegetariánského bistra a multifunkčního prostoru Green Table by Veolia v pražském Florentinu. Na tomto inspirativním místě se přesvědčíte, že moderní vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů a že chutná naprosto skvěle.
Šéfkuchařka Miluše Makó tu společně se svým týmem denně přímo v bistru připravuje čerstvé, chutné a zároveň zdravé pokrmy. O recepty těch nejoblíbenějších se s vámi podělí v této knížce.
Společným jmenovatelem vegetariánského bistra a celého prostoru Green Table, za kterým stojí společnost Veolia, je již zmíněná udržitelnost — květiny jsou zavlažovány vyčištěnou vodou z provozu bistra, vzduch je čištěn skrze ekologické filtry, biodynamické osvětlení reaguje na aktuální venkovní prostředí, a zajišťuje tak konstantní příjemné podmínky.
Na místě se pěstují saláty a bylinky ve velké hydroponické farmě, která zajišťuje celoroční produkci čerstvé zeleniny bez postřiků. Zeleň se zde přirozeně integruje do celého designového prostoru díky důmyslnému návrhu od architektonického studia Perspektiv, které prostor vytvořilo primárně z odolných, ekologických či recyklovaných materiálů.
Knihu Rok v Green Table s Miluší Makó koupíte v knihkupectvích i online.