dnes
Středa - zatazeno
4°C
zítra
Čtvrtek - polojasno
5°C
pozítří
Pátek - obcasny-dest
4°C
Řeznictví v Praze nabízejí maso i uzeniny s domáckou atmosférou. S čím se potýkají?
Co bude dnes k obědu? Ilustrační foto: archiv

Řeznictví v Praze nabízejí maso i uzeniny s domáckou atmosférou. S čím se potýkají?

Čerstvé maso, kvalitní nevakuované uzeniny, domácká atmosféra. Rada zkušeného řezníka, jaké maso se vám hodí pro ten který oběd. Na to sázejí pražští řezníci, které „nevyštvaly“ ani supermarkety s cenovými akcemi masa a uzenin. Přesto se s nějakými problémy potýkají: se zhoršující se finanční situací lidí či se změnami stravovacích návyků.

Anketa

Kde nakupujete maso?

70.9%
(70.9%)
23.6%
(23.6%)
3.1%
(3.1%)
2.4%
(2.4%)
Řeznictví vždy patřilo ke koloritu mnoha pražských městských částí – Žižkova, Karlína, Vysočan, Dejvic i mnoha dalších. Řezník věděl, že paní Nováková kupuje na víkend telecí plecko, a tak jí nachystal pěkný kousek. Paní Novotná má zase nejraději kuřecí křídla, tak jí je schoval…

Pan Dvořák nedá dopustit na kus pořádné krájené sekané, kterou si takřka každé ráno kupuje sebou na šichtu – a tak pro něj voněla už z dálky. Řezník zákazníky důvěrně znal – zeptal se na dceru, na babičku, na vnoučata… Jak je tomu v pražských řeznictvích dnes? Naštěstí to mnohde zůstalo.

V řeznictví vám poradí, můžete si k masu přivonět

I přes „cenové akce“ supermarketů se mnohá řeznictví stále drží – nabízejí totiž kvalitní maso, uzeniny a zmíněnou domáckou atmosféru. „Není nad pultový prodej klasického masa, které není zabalené. Máme ho čerstvé, je to živá hmota, která dýchá,“ uvádí řezník František Kšána z Břevnova, z Řeznictví Kšána a syn.

 

ksana-a-syn-nahled

Břevnovské Řeznictví Kšána a syn

„Řezník se zákaznice zeptá, co bude vařit. I kdy bude vařit – zda jí má dát ´vyzrálejší´ nebo ´méně zralé´ maso. Zeptá se vás, zda chcete tučnější, nebo libové maso. Každému rád poradí. To se v supermarketu nestane, tam o masu a uzeninách většinou nic nevědí. Navíc se nedá srovnat kvalita,“ říká.

„I když v supermarketu něco vyjde o pět korun levněji, kvalita je mnohem horší – maso tam leží ve šťávě a je tam dlouho. Maso je navíc v balíčku, takže nepoznáte, jaké je,“ říká. „V klasickém řeznictví si můžete k masu přivonět, udělat smyslovou kontrolu,“ dodává. Proto lidé podle jeho slov stále klasická řeznictví vyhledávají.

Problémy: stravovací návyky a finanční situace

Řezník Josef Boubín ze Strašnic říká, že supermarkety mají sice různé slevové akce, kterým malí řezníci většinou nemohou konkurovat, chybí tam ale právě osobní vztah k zákazníkům. „To já si s lidmi popovídám, většinou je znám, ve Strašnicích je to jako na vesnici,“ říká.

Řeznictví se podle něj potýkají se dvěma problémy: s novými stravovacími návyky, kdy někteří lidé málo nebo vůbec nejedí maso, a pak s finanční situací lidí. „Neberou už drahé maso: svíčkovou, telecí, jehněčí, skopové nebo krkovičku,“ podotýká.

Nic pro vegetariány

Na rozdíl od mnoha jiných řeznictví nedává před prodejnu tabuli s nápisy, co nabízí. Má za to, že se pak na zákazníka vyvalí moc informací najednou. Vždy má ale vyzdobenou výlohu. A jako v jiných masnách, i on prodává také doplňkový sortiment – pečivo, hořčice, sýry, limonády, nakládané okurky, pálivé papričky nebo třeba i tvarohové řezy.

Záleží, kde je masna umístěna

„Problémy pražských řeznictví mohou být individuální. Někdo je v lokalitě, kde není dostatečná kupní síla, někdo může mít nevýhodnou pozici, protože má prodejnu vedle supermarketu, který mu odsává část zákazníků,“ říká ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

masna-strasnice-nahled

Strašnické řeznictví

„Někdo může mít dobrou pozici v centru, kdy má zase zcela jinou klientelu,“ uvádí. Skladba nabízeného sortimentu se podle jeho slov mnohdy řídí právě podle toho, kde je provozovna umístěna. Řeznictví v centru nabízí něco jiného turistům, než masna na sídlišti, kde nakupují převážně místní.

Konkrétní počet pražských řeznictví není nikde centrálně evidován, protože je provozuje mnoho podnikatelů. Najdete je ale v každé pražské čtvrti, v největších jich jsou i desítky. V minulosti existovalo Společenstvo řezníků a uzenářů Čech, Moravy a Slezska, které vzniklo v roce 2002. V současnosti řezníci žádný oborový svaz nemají. Přesto stále žijí.


Autor: Anna Skálová
Další články
Nahoru