dnes
Sobota - zatazeno
8°C
zítra
Neděle - skorojasno
5°C
pozítří
Pondělí - jasno
4°C
Tip na netradiční oběd: Zajděte do „restaurací“ s jepičím životem. Budou fungovat jen jeden den
I takovou podobu může mít Restaurant Day. Koncept jednodenních retaurací má původ ve Finsku. Foto: archiv

Tip na netradiční oběd: Zajděte do „restaurací“ s jepičím životem. Budou fungovat jen jeden den

Již počtvrté se Praha a další města v České republice zapojí v neděli 15. února do ojedinělého kulinárního festivalu Restaurant Day, který vznikl v roce 2011 ve Finsku a následně se rozšířil už do třech desítek zemí světa. V Praze se poprvé konal před dvěma lety.

Koncept akce spočívá v tom, že si lidé na jeden den otevřou neformální „restaurace“. Na chodnících, v parcích nebo třeba dvorcích. V Praze si můžete jít zítra pochutnat na devatenáct míst.

Jaké jednodenní restaurace budou v neděli 15. února v Praze fungovat?

Bohémka v kuchyni
Výtvarný ateliér Malování a kreslení
Balbínova 28, Praha 2
10 až 17 hodin
Na místě bude nabízet své kulinářské výtvory několik amatérských kuchařů. Výtvarné umění, bohémský způsob života, výtečné jídlo a pití – to vždy šlo krásně dohromady.

Francie, Itálie a Slovensko na dvorku
Hlávkův dvůr mezi ulicemi Vodičkova 17 a Jungmannova 14
11 až 22 hodin
2 cukrářky, 2 kuchařky a 2 kuchaři a 1 sommeliér na dvorečku francouzské vinárny, která poskytne azyl všem zmrzlíkům.

Sunday Lunching with Claudio
Vlkova 26, Praha 3
12:30 a 20 hodin
Noky se třemi omáčkami, masové i vegetariánské koule s rajčatovou omáčkou, Ragu’ Bolognese a jídla inspirovaná uměním kuchařovy maminky, která se jmenuje Marisa.

Booczech to go
Výtvarný ateliér Malování a kreslení
Balbínova 28, Praha 2
Bůčkový sendvič z přeštického čuníka.

Kavárna na dvorku
Ondříčkova 6, Praha 3
14 až 17 hodin
Pořádají cats2cats, Kongres žen, BeYours. Podávají kávu, čaj, cookies a něco navíc.

ECOart SALON ROLLAND Gourmet Sunday
Nezávislý multifunkční prostor ECOart SALON ROLLAND
Francouzská 17, Praha 2
11 až 18 hodin
Gurmánská neděle.

LAZY CAT Kitchen
Bruselská 4, Praha 2
12 až 17 hodin
Květáková polévka, čočkový salát s rukolou, rillettes na domácím kváskovém chlebu, pivní sýr na topince, kremrole, jablečný štrůdl, variace cupcakes.

Pilot s Divokou trávou
Donská 19, Praha 10
12 až 23:45
Síly spojí vršovická kavárna Kino Pilot s pracovnicemi chutných dobrot z Divoká Tráva. Příchozí ochutnají kávu, svařené víno, mošt, teplou polévku, pomazánky, pagáče, koláče a další dobroty.

Makronky v Amperu, part deux
Slezská 78, Vinohrady
11 až 17 hodin
Makronek od Psychologie chuti tentokrát dostanete rovných dvanáct druhů a všechny budou sezónní, originální a zamilované nebo afrodiziakální.

Inspirace z ostrovů
Krymská 24, Praha 10
11 až 18 hodin
Nechte se nalákat na dark sticky stew (s jehněčím), hovězí stew, kroupový salát, shortbread, butter biscuits či banoffee pie a samozřejmě na čaj.

B + E = BE, dvě ženy dvou světů
Křižíkova 66, Praha 8
12 až 19 hodin
Zamilovat se do paštiky z pečeného bůčku na domácí focaccie, přesvědčit se, že salát ze syrové řepy může být báječný, zahřát se polévkou podle babiččina receptu a k tomu zakousnout zeleninový raw krekr. K čaji z lipového květu ochutnat cukrawí a připít si na zdraví s kuchařkami, které navíc nabízejí objetí zadarmo!

Liška Mazaná v Kdotokdyslyšel – látky s příběhem
Veverkova 10, Praha 7
11 až 15 hodin
Péťa bude podávat božské dorty – svěží citronový, neskutečně čokoládový a mrkvový dort s mascarpone. Tereza nachystá občerstvení pro gurmetské vegany. K pití bude horký zázvor s bezinkou a Jonášova káva z džezvy nebo aeropressu. A co napeče Bětka, nejmenší liška cukrárny? To je překvapení do poslední chvíle!

Smolkar FM3000
U smaltovny 13, Praha 7
12 až 18 hodin
Búčky, cukry, tuky, vůně, chilli aneb Vše co tělo na zimu potřebuje.

Valentýnský Restaurant day ve Vila Flora
Vlašimská 13, Praha 10
12 až 22 hodin
„Milí přátelé, srdečně vás zveme do Vily Flory, kde pro vás připravíme jako vždy výborné pohoštění, tentokrát však ve Valentýnském duchu,“ zvou provozovatelé.

Laboratorio, škola vaření
Krocínova 3, Praha 1
11 až 19 hodin
Na jeden den se škola vaření změní v restauraci. Bude připraveno italské menu. Italská bramboračka s houbami Salciccia, burger s majonézou z hrubozrné hořčice a zkaramelizovanou cibulí, domácí tagliatelle s hovězím ragů a houbami, bezlepkový čokoládový dort se šlehačkou Bombardino…

Dudkův špajz v Kreslírně na Letné
Ateliér Kreslírna
Havanská 14, Praha 7
12 až 18 hodin
Ochutnejte speciality z Dudkova špajzu a okuste inspirativní prostředí ateliéru. Budou připraveny vegetariánské pochoutky z regionálních surovin s rakouským nádechem. Můžete také ochutnat a zakoupit domácí marmelády.

TamarindTree
Rašínovo nábřeží 412/30, Praha 2 (před hostincem Na Výtoni)
9 až 17 hodin
Přijďte ochutnat čínské knedlíčky Shu Mai z vepřového masa a krevet se sojovou omáčkou a sambal oelekem.

Farní kuchyně – Otevřený stůl
Na Petynce 47A, Praha 6
12 až 15 hodin
Farářka nejen káže, křtí, oddává, pečuje o své ovečky a dělá mnoho jiných bohulibých činností, ale i vaří. Přijďte ochutnat, nedělní brunch po bohoslužbě je tu pro vás. Veganské a vegetariánské tapas plus překvapení od farníků.

Restaurant day s ČAJOVNOU v Nerudovce
Nerudova 33, Praha 1
12 až 21 hodin
V jednodenní čajovně se můžete těšit na kotlíkové polévky, domácí tousty, sušenky, domácí koláče – brownies a voňavé čaje.


Další články
Nahoru