dnes
Neděle - oblacno
3°C
zítra
Pondělí - zatazeno
1°C
pozítří
Úterý - snih-dest
1°C
Republikové mistrovství v otevírání ústřic: Na Staroměstském náměstí padly dva rekordy
Otevírání ústřic vyžaduje šikovnost. Foto: MAKRO

Republikové mistrovství v otevírání ústřic: Na Staroměstském náměstí padly dva rekordy

Tomáš Hladík z Hospůdky u Gurmána na Jihlavsku se včera stal vítězem 13. MAKRO Mistrovství ČR v otevírání ústřic. Obhájil tak titul z loňského roku. Nově je také držitelem českého rekordu v této kategorii. Na Staroměstském náměstí v sobotu padl i rekord v kategorii Nejvíc ústřic otevřených v průběhu jedné hodiny. Hladík bude v září reprezentovat Českou republiku na světovém šampionátu v irském městě Galway.

Na druhém místě skončila Jindřiška Kačenková z restaurace Ambiente Brasileiro, která tak navazuje na tradici úspěšných českých žen. Společně s Tomášem Hladíkem se zúčastní evropského šampionátu ve švédském městě Trollhättan. Na třetí příčce skončil Tomáš Černý, rovněž z restaurantu Ambiente Brasileiro. Soutěž probíhala v rámci programu Velikonočních trhů.

„Velmi mě těší, že každým rokem narůstá počet žen mezi soutěžícími. Letos tvořily až pětinu celkového počtu, což je s ohledem na sílu, kterou otevření ústřice vyžaduje, velmi dobrý výsledek,“ komentoval letošní mistrovství předseda poroty Bernard Schaut.

„Ženy nám pomáhají budovat dobrou pověst také na mezinárodních soutěžích. Eliška Marková, naše předloňská vítězka, je doposud jedinou ženou, jež se za posledních 60 let zúčastnila mistrovství světa,“ pokračoval.

Ustanovení nového českého rekordu

Bernard Schaut byl v porotě již potřetí. Ústřicím se věnuje už od roku 1993, patří tak mezi průkopníky jejich dovozu na český trh. Soutěžící otevírají 30 ústřic typu Belon, které se používají i na mezinárodních soutěžích. Tomáš Hladík je tentokrát otevřel v čase 5:07 včetně penalizací. Letos nejrychlejší žena Jindřiška Kačenková skončila s časem 5:35 a Tomáš Černý s časem 5:44.

Novinkou letošního ročníku bylo ustanovení nového českého rekordu. Tomáš Hladík bude zapsán v České knize rekordů jako český rekordman v otevírání ústřic na čas. „Na Staroměstském náměstí padl také rekord v kategorii nejvíce otevřených ústřic v průběhu jedné hodiny,“ doplnil Luboš Rafaj, komisař České knihy rekordů, který dnes dohlížel na regulérnost soutěže.

Klíčová byla zejména rychlost, ale porota hodnotila také úpravu a čistotu pracoviště. Za jakékoliv odchylky od požadovaného standardu byly udělovány trestné sekundy. Podle pravidel otevřená ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se při otevírání neměl zranit. Riziko poranění přitom není vůbec malé, soutěžící proto používají speciální drátěnou rukavici nebo alespoň rukavice gumové.


Další články
Nahoru