Remozka: Komunitní centrum pomáhá lidem se získaným poškozením mozku žít aktivně
28. srpna 2017 09:27
Pod projektem spolufinancovaném Evropskou unií a OP Praha – Pól růstu ČR se skrývá nové komunitní centrum, které nese název Remozka. Tak jako je remoska univerzálním pomocníkem v kuchyni, nabízí i komunitní centrum širokou škálu volnočasových aktivit.
Kromě odborného poradenství, které je zde lidem se ZPM a jejich blízkým poskytováno, se v Remozce můžete potkat i s takzvanými Průvodci, tedy lidmi se ZPM, kterým se podařilo se svým hendikepem vyrovnat a najít nové životní motivace.
Průvodci se podílí na chodu komunitního centra, volnočasových aktivitách, nabízí individuální poradenství a jsou ochotni prostřednictvím sdílení svého příběhu pomáhat hledat motivaci i těm, kteří se s novou situací teprve vyrovnávají. Touto službou je projekt naprosto ojedinělý a výjimečný.
Centrum nabízí řadu aktivit
V Remozce je možné navštěvovat mnohé aktivity. Při pravidelných Podpůrných skupinách, jejichž cílem je zlepšování fyzické i psychické kondice, zde probíhají expresivní terapie jako dramaterapie, muzikoterapie či arteterapie.
Díky vybavené počítačové pracovně zde můžete zlepšit své IT dovednosti, pilovat cizí jazyky, půjčovat si CD, prozkoumat odbornou knihovnu či navštívit zajímavé přednášky a workshopy.
Z dopoledních tvořivých setkání si odnesete vlastní výrobky pro potěšení sebe i svých blízkých, vyzkoušíte zajímavé výtvarné techniky a procvičíte svou jemnou motoriku.
V rámci Otevřených čtvrtků zaměřených na zdravý životní styl, cestování, nové technologie v běžném životě či vzdělávání, se vyráží na společné pikniky, koncerty či výstavy.
Všechny výše jmenované aktivity a služby nabízí Remozka svým návštěvníkům zdarma. Kontakt do Remozky je kcremozka@ergoaktiv.cz, tel.: 735 124 077. Aktivity probíhají v prostorách ERGO Aktivu v Olšanské 7 a Křižíkově 75.
Projekt se představil na festivalu Foodparade 2017
Společně se tu ale i vaří, peče a ochutnává. A právě o skvělém a zdravém jídle a degustování byl i festival jídla a pití Foodparade 2017 v zahradách Trojského zámku, kde měli lidé z Remozky a klienti, kteří ji navštěvují, projekt komunitního centra za podpory šéfkuchaře a majitele sítě firemních restaurací Perfect Canteen Filipa Sajlera možnost o víkendu představit. Zájemci měli možnost ochutnat tříchodové menu.
Veronika Slepičková, vedoucí terapeutka centra ERGO Aktiv, u tříchodového menu na food festivalu v Troji
ERGO Aktiv a lidé z Remozky totiž stojí i za Polívkovými smrštěmi, veřejnými sbírkami, jejichž výtěžek pomáhá lidem se ZPM s rehabilitací a návratem do aktivního života.