Dnes Úterý - zatazeno 2°C
Zítra Středa - prehanky-dest 2°C
Úterý 31. 1. 2023
Svátek má Marika
Pražské masopusty
Letošní masopustová sezona v Praze zahrnuje řadu akcí
Knižní tipy

První republika – Jak žily hvězdy

Z nakladatelství Universum je novinka Blanky Kovaříkové, která potěší všechny milovníky starých časů. V knize První republika – Jak žily hvězdy čtenáři nahlédnou do soukromí filmových a divadelních herců a hereček i dalších výjimečných osobností své doby – režisérů, tanečnic, výtvarníků, lékařů či úspěšných podnikatelů.    

prvni-republika Zavítejte s autorkou do jejich domovů, šatníků i kuchyní, zajděte s nimi do oblíbených restaurací a kaváren a zjistěte, jak nejraději trávili svůj volný čas.

Knížka o životním stylu doby, kterou si někdy až přehnaně idealizujeme, je plná unikátních fotografií a dobových reklam a může se vám stát příjemným průvodcem dávno zašlých časů.

Ukázka z knihy:

V nabídce prvorepublikových lahůdkářství, kam chodili mlsat i nejslavnější herečky, bychom se možná i dneska ztratili. Z dobového ceníku jednoho z nich vybírám: vína a likéry všeho druhu, Cinzana, koňaky, čerstvé ovoce, kompoty, paštiky, šunka, párky pražské, debrecínské, frankfurtské, jindřichohradecké, tlačenka slezská, bílá i tmavá, macešky, salámy milánský, uherský, polský, šunkový, lovecký, tyrolský, mortadela, sardinky, šproty, žabí stehýnka, želví maso, krabi, langusty, krevety, olivové oleje, sýry ementálské, slovenský rokfór, parmazán, gorgonzola, brynza, camembert, saláty humrový, vlašský, bramborový, rybí, holandský, z volské tlamy, pečený rostbíf, vařený hovězí jazyk a tak dále.  Bohatý sortiment nabízeli nejznámější pražští lahůdkáři Alois Linka v Hybernské ulici, Jan Paukert na Národní třídě, Josef Lippert na Příkopech či Alois Zoufalý na Jungmannově náměstí. K Paukertovi se chodilo hlavně na chlebíčky a měli to k němu nejblíž herci z Národního divadla. Lipperta vyhledávali především zámožní Němci a jeho vyhlášenou pochoutkou byla paštika s pravými lanýži nebo nářez z koroptví. Zoufalý pak byl odborník na francouzskou kuchyni a kvalitní vína a koňaky a stejně jako Paukert provozoval kromě lahůdkářského obchodu i vinárnu a restauraci. Bylo to totiž ekonomické – co se neprodalo v jednom podniku, zužitkovalo se v druhém.

U Lippertů objevil král komiků Vlasta Burian šéfa studené kuchyně Jaromíra Trejbala, který už měl za sebou zkušenosti z prvotřídních francouzských restaurací. Burian ho pozval k sobě do dejvické vily, aby mu tam připravil hostinu pro třicet osob, a jelikož byl s výsledkem spokojený, nabídl mu místo svého osobního kuchaře s platem 10 000 korun měsíčně, což byly ve 30. letech skutečně velké peníze.

Filmové hvězdy nejraději navštěvovaly vybrané podniky, kde se jim věnovala příjemná obsluha. Mezi oblíbené restauratéry patřil Jaroslav Vašata, který si za protektorátu pronajal Obecní dům, kde nejen poskytoval špičkové služby a gastronomické speciality, ale zároveň se účastnil protifašistického odboje ve skupině Obrana národa, několik dnů ukrýval za varhanami ve Smetanově síni parašutisty, kteří chystali atentát na říšského protektora Heydricha, a pak jim sehnal místo u pardubického kolegy Košťála, majitele hotelu Veselka (ten svou pomoc posléze odnesl životem). Symbolem luxusu prvorepublikové éry se stal Grandhotel Šroubek na Václavském náměstí, který známe pod jménem Evropa. Karel Šroubek podnik koupil v roce 1924 a brzy se Prahou neslo heslo „Za živa u Šroubka, po smrti v nebi“, které Šroubek stvořil sám a mělo vypovídat o tom, jak dobře se tady hosté cítili. Sám pan hoteliér a jeho žena Berta jídlo milovali a recepty i rádi vymýšleli a sepisovali. Také své kuchaře pečlivě vybírali a před přijetím museli prokázat, jak si umí poradit s přípravou ledvinek. Šroubek dbal i na etiketu a jeho zaměstnanci museli pracovat doslova s úsměvem na rtech. Díky svým schopnostem působil také jako hlavní poradce Hradu při pořádání recepcí. Šroubkův hotel se ale nakonec zapsal do historie něčím úplně jiným: před válkou tu sídlil britský obchodník Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před postupujícím nacismem.

Zita Kabátová vzpomínala, že se v době své největší slávy nejčastěji stravovala v restauraci přímo ve filmových ateliérech na Barrandově. Večery pak trávila s kolegy v Trilobit baru. Zažila i nezapomenutelné dotočné, které pořádal Vlasta Burian v hotelu Sequens na Skalce, v kopci za Mníškem pod Brdy. Ten si založil v roce 1928 Josef Sequens, jenž do té doby pracoval právě u Šroubka jako vedoucí francouzské restaurace. Nejprve otevřel v působivé přírodní scenérii restauraci, za války pak přistavěl hotel. Výhodou jeho podniku bylo, že byl stranou běžného ruchu, a tak si tu Burian a jeho přátelé mohli užívat za protektorátu nerušenou zábavu. A paní Sequensová byla vyhlášená kuchařka.

Také Lída Baarová se po svém poválečném odchodu do ciziny na chvíli z nouze ocitla za barem v salcburské restauraci Neuhauser, o jejích kuchařských schopnostech se toho ale příliš neví. Zato prý často vzpomínala na svíčkovou a knedlíky se zelím, které by jedla klidně i bez masa. Když ve 30. letech točila s režisérem Vladimírem Slavínským, byla jeho častým hostem stejně jako Věra Ferbasová nebo Oldřich Nový. Slavnostní menu po premiérách měla na starost režisérova hospodyně Růžena Špirochová. Kromě polévky se podávaly mozečkové krokety, svíčková nebo řízky, šampaňské teklo proudem a jako dezert se objednávala zmrzlina od cukráře Bergera, servírovaná v podobě ovoce – banánů a pomerančů.

(z kapitoly Kde mlsali slavní)


Autor: red

Brianna Labuskes: PODEZŘENÍ

29. ledna 2023 v 08:42

Mrazivý, strhující krimipříběh o šokujícím případu rodinné vraždy, jehož řešení leží v rukou někoho, kdo se v minulosti možná dopustil stejného zločinu…

Rebecca Zanetti: Uteč, dokud můžeš

25. ledna 2023 v 08:03

METAFORA vydává 25. ledna první díl nové thrillerové série od bestsellerové autorky žebříčku New York Times Rebeccy Zanetti, UTEČ, DOKUD MŮŽEŠ. 

Katie Gutierrezová: Dvojí život

11. ledna 2023 v 08:03

Z nakladatelství Ikar je knižní novinka Dvojí život od americké spisovatelky mexického původu Katie Gutierrezové. Její hlavní hrdinkou je úspěšná bankéřka Dolores Riverová, která si vybudovala oslnivou mezinárodní kariéru a svůj soukromý čas dělí mezi dvě země a dvě rodiny – dokud pravda nevyjde...

Knižní tip: Pokračování kultovního thrilleru Ready Player One

5. ledna 2023 v 09:23

Fanoušky sci-fi a zejména kultovního thrilleru Ready Player One  potěší pokračování tohoto fantastického příběhu z budoucnosti. Jmenuje se Ready Player Two a autorem je samozřejmě opět Ernest Cline. Vydává Laser.

Šťastný nový rok: Autorka knih pro mládež přichází s thrillerem pro dospělé

27. prosince 2022 v 07:36

Přímo symbolicky se jmenuje nejnovější thriller z nakladatelství Kalibr od Malin Stehn, úspěšné švédské autorky několika desítek knih pro mládež. Šťastný nový rok je jejím debutem pro dospělé. Odehrává na Silvestra, kdy hrdinové očekávají nejlepší a nejzábavnější noc v celém roce. Zatímco staří...

Rena Rosenthal: Dvorní zahradnice – Jarní sen

23. prosince 2022 v 07:30

Příznivce romantických příběhů potěší první díl nové historické ságy Dvorní zahradnice od Reny Rosenthal. Román nese poditul Jarní sen a odehrává se na konci 19. století v Německu. Další pokračování připravuje nakladatelství Ikar na příští rok.

Robert Jordan: Kolo času – Velké hledání

22. prosince 2022 ve 22:00

Legendární epická fantasy Roberta Jordana Kolo času pokračuje po prvním dílu Oko světa druhou knihou, nazvanou Velké hledání. A fanoušci se opět mají na co těšit! Vydává...

Martin Zounar, Alexandra Rohlíková: Jíst, či nejíst?

14. prosince 2022 v 15:09

Knižní rozhovor čeká čtenáře v knize nazvané Jíst, či nejíst. S oblíbeným hercem Martinem Zounarem si tentokrát povídá výživová poradkyně a trenérka Alexandra Rohlíková. Společně rozebírají celou řadu různých témat ze života a samozřejmě i to, jaké to je bojovat celý život se životosprávou a...

Osm hor. Cognettiho román nově vychází s filmovou obálkou

6. prosince 2022 v 09:49

Román italského spisovatele Paola Cognettiho Osm hor vyšel poprvé v roce 2016 (č. 2017) a u čtenářů i u kritiky sklízel velké úspěchy – získal dokonce prestižní literární ocenění Premio Strega za nejlepší prozaické dílo napsané v italském jazyce. V letošním roce byl román zfilmovaný...

Šonkův let do nebes

30. listopadu 2022 v 07:46

Martin Šonka býval kdysi obyčejným klukem ze Sezimova Ústí, nyní je elitním akrobatickým pilotem a respektovanou sportovní osobností. V knize Můj let do nebes, kterou sepsal společně se zkušeným sportovním novinářem Robertem Sárou, poutavě popisuje svoji cestu k absolutní světové špičce a zároveň...

David Attenborough: Výpravy na druhý konec světa

26. listopadu 2022 v 18:27

Uznávaný přírodovědec a tvář populárních dokumentů BBC vypráví o svých prvních cestách do neznáma za neprostupnou panenskou divočinou.

Thunberg: Kniha o klimatu

24. listopadu 2022 v 08:15

Pořád je ještě čas zachránit svět. Myslí si to nejen švédská aktivistka Greta Thunberg, ale i stovka předních světových vědců a dalších odborníků, kteří v Knize o klimatu shrnují nejnovější poznatky ze svých oborů. Samotná Greta zde funguje jako editorka, jež uvádí jednotlivé kapitoly a říká:...

Barbara Davisová: Kouzlo všité do šatů

21. listopadu 2022 v 16:05

METAFORA vydala knihu Kouzlo všité do šatů. Okouzlující román o osudových křižovatkách, druhých šancích a ztracené i znovu nalezené naději od Barbary  Davisové, bestsellerové autorky knihy Poslední měsíční dívka.

Kniha Vlakem po nejkrásnějších železnicích světa představuje 50 tras

21. listopadu 2022 v 15:30

Kniha Vlakem po nejkrásnějších železnicích světa do jednoho průvodce shrnuje ty nejzajímavější a nejkouzelnější železniční tratě světa. Můžete na nich cestovat jak luxusními vlaky, tak levnými místními spoji. Překonávat hory i tropické džungle. Tak nastupte a nechte se okouzlit krásou legendárních...

Další články
Nahoru