Profík vs. zelenáč. Kdo dopadne lépe? Pražští učni budou soutěžit s fachmany
6. března 2014 08:13
Pointa soutěže je v tom, že mistr daného oboru vyrobí své dílo a učni se pak snaží jeho umění co nejvíce přiblížit. U kuchařů se tak v prvním ročníku soutěže Sollertia vařila svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem pro 12 osob. Učni se svým výkonem snažili vyrovant šéfkuchaři Ondřeji Koubkovi (člen národního týmu ČR v gastronomii, jednatel firmy School of Culinary).
Vloni šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král připravoval kuře à la bažant. Nejlépe si s jeho výzvou poradil Jan Popper, který porotě předložil pečenou kuřecí roládu à la bažant s kroupami a glazé z divokého koření, restovanou zeleninou a slaninovým chipsem.
Letos budou adepti kuchařského řemesla soutěžit 12. března. Jejich vyzvyvatelem bude Patrik Bečvář (kuchař roku 2013, hotel InterContinental Praha) a úkolem bude moderně upravit kachní maso, vymyslet k tomuto jídlu vhodnou přílohu a samozřejmě i jídlo vhodně naservírovat a odprezentovat. V porotě, která bude výkony fachmana a učňů srovnávat, zasedne mimo jiných i Ondřej Slanina, kuchař z televizního pořadu Kluci v akci.
Zkušení vyzyvatelé
S nejvíce úkoly se již tradičně potýkali žáci oboru automechanik, jejichž klání s vyzyvatelem Michalem Jochem z Auto TUkas proběhlo 5. března. Učni si museli poradit například s výměnou tlumičové jednotky pérování u vozu Škoda Felicia, s demontáží a montáží kotoučových brzd, kontrolou brzdových segmentů a kotoučů u Škody Fabia a demontáží a montáží pláště pneumatiky, opravou jejího průrazu a správným vyvážením.
12. března budou soutěžit kadeřníci, jejichž úkolem bude vytvořit módní účes s ofinou. Letos poprvé nebudou jako modely sloužit paruky na hlavách umělých panen, ale stříhat se budou živé modelky či modelové. Vyzyvatelem soutěžících je špičkový kadeřník Tomáš Kotlár (Kadeřnický ateliér Kotlár).
O den později – 13. března – se s úkolem vyrobit hezkou a hlavně funkční skříňku na zeď popasují učni oboru truhlář. Jejich vyzyvatelem bude pan Jan Černý, truhlář Národního divadla v Praze. 11. března mají svou soutěž elektrikáři. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se bude konat 31. března v rezidenci primátora hl.m. Prahy. Vítězové kromě věcných cen získají i titul Sollers (zručný).
Rozpis soutěže Sollertia 2014
Obor Automechanik:
Místo konání: Odloučené pracoviště Střední škola automobilní a informatiky Weilova Dobronická 7/1216, Praha Libuš
Čas konání: 5. března od 8:30 hod.
Vyzyvatel: Michal Joch – Auto TUkas
Porota: Ing. Štěpán Jičínský – Bosch, Jan Smejkal – Auto Jarov, Josef Vaculčík – Auto TUkas
Obor Elektrikář
Místo konání: SŠ Centrum odborné přípravy technicko-hospodářské, Poděbradská 1/179, Praha 9
Čas konání: 11. března od 9:00 hod.
Vyzyvatel: Drahomír Novotný – BURSA – Elektroinstalační materiál
Porota: Josef Zemek – Vesta servis, s.r.o., Luděk Bursa – BURSA – Elektroinstalační materiál, Pavel Malý – EVIZ
Obor Kuchař
Místo konání: Střední odborné učiliště U Krbu 521, Praha 10
Čas konání: 12. března od 9:00 hod.
Vyzyvatel: Patrik Bečvář – člen juniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kuchař hotelu InterContinental Praha, kuchař roku 2013
Porota: Ondřej Slanina – Kluci v akci, Patrik Havlíček – AvantGarde restaurant, Eichner Jiří – předseda staré gardy senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, držitel kříže sv Vavřince
Obor Kadeřník
Místo konání: SOU kadeřnické, Karlínské náměstí 8/225, Praha 8
Čas konání: 12. března od 9:00 hod.
Vyzyvatel: Tomáš Kotlár, Kadeřnický ateliér Kotlár
Porota: Jan Hlaváček a Martin Loužecký – majitelé H+M HAIR SALON, několikanásobní mistři České a Slovenské republiky, držitelé mnoha ocenění z našich i mezinárodních soutěží a prezentací
Michal Zelenka – Studio Real, člen uměleckého týmu HFC, ambasador L´Oréal Professionnel, školitel českých i zahraničních kadeřníků.