Profesor Souček: Obezita ničí nejen srdce, nadváhu má v Česku většina lidí
9. května 2024 09:42
„Ať jsme tlustí na tři prsty, říkaly nám naše babičky, když jsme byli malí. Bohužel tehdejší pohled na obezitu jako symbol zdraví a dostatečné výživy je v současnosti po právu zcela opačný. Z obezity se stal vysoce rizikový faktor pro řadu nemocí, zejména v souvislosti s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a aterosklerózou,“ řekl profesor Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.
V Evropě trpí obezitou podle lékařských statistik více než 20 procent lidí a dalších 35 procent splňuje kritéria pro nadváhu. Po celém světě je nyní téměř miliarda obézních obyvatel. Podle jiných statistik má takzvaný BMI – Body Mass Index – vyšší než 25 téměř 53 procent dospělé evropské populace. Česká republika je na tom ještě hůře, podle BMI trpí nadváhou až 60 procent dospělých.
Souvislost mezi obezitou a zvýšeným rizikem kardiovaskulárního onemocnění je zjevná. Je vědecky dokázáno, že snížení hmotnosti o 5 až 10 procent snižuje riziko vysokého krevního tlaku a snížení hmotnosti o 10 až 15 procent snižuje hodnoty takzvaného zlého cholesterolu,“ řekl Souček.
„Úspěšné a trvalé snížení hmotnosti pozitivně ovlivní hodnoty krevního tlaku až u 55 procent pacientů. V případě vysokého cholesterolu a rizika ischemické choroby srdeční se dostatečná redukce váhy projeví u 35 procent pacientů,“ pokračoval.Během úpravy jídelníčku byste si měli hlídat nejen příjem nezdravých tuků (tučné maso, tučné sýry, smažené potraviny), ale i příjem cukru (především bílého). Přidaný rafinovaný cukr přispívá nejenom k nárůstu hmotnosti, ale zároveň zvyšuje hladinu glukózy a může vést ke vzniku diabetu mellitu 2. typu. Lidé s cukrovkou mají až třikrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich objeví kardiovaskulární onemocnění.
„Statistická data získaná z řady studií jednoznačně dokazují, že terapie moderními léky na vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol musí být provázena výraznou a trvalou redukcí tělesné hmotnosti pacienta, aby bylo kardiovaskulární riziko dostatečně sníženo,“ sdělil Souček.
Změnou životního stylu přitom lze podle specialistů docílit redukci tělesné váhy až o 8 procent. Pokud pacient potřebuje shodit výrazně více, měl tak učinit pod dohledem lékaře.
Omezení příjmu vysoko-kalorických potravin, celkové snížení příjmu energie a pohybová aktivita jsou přirozeným způsobem, jak se zbavit přebytečných kil. Podstatné je zachovat správnou tělesnou hmotnost a své stravovací a pohybové návyky si dlouhodobě udržet.„Důležité je si také na začátku shazování přebytečných kil dát reálné cíle. Nechtějte hned zhubnout 10 kilo za 2 měsíce. Za prvé to není zdravé a za druhé si na sebe upletete bič. Zároveň je větší riziko, že hubnutí nevydržíte. Důležité je si hubnutí ,užívat´. Poraďte se nejen s lékařem, ale i s výživovým poradcem, který vás může naučit, jak si udělat chutné a dobré pokrmy, které jsou zároveň zdravé. Čím víc vám bude zdravé jídlo chutnat, tím déle u něj vydržíte. Kromě úpravy jídelníčku je důležitý i každodenní pohyb. Alespoň 20 minut denně aktivní chůze a jednou až dvakrát do týdne se věnovat rekreačnímu sportu,“ uzavřel Souček.