dnes
Úterý - polojasno
23°C
zítra
Středa - bourky
23°C
pozítří
Čtvrtek - obcasny-dest
18°C
Proč a jak přejít na syrovou stravu? Raw bistra najdete také v Praze
Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky.

Proč a jak přejít na syrovou stravu? Raw bistra najdete také v Praze

Raw neboli syrová strava je v současnosti jedním z oblíbených stylů stravování, který si spoustu lidí osvojilo a oblíbilo. Pokud i vás tento směr zaujal a uvažujete, zda jej vyzkoušet, poradíme vám, proč do toho jít a jak na to.

Ovoce, zelenina a 42 °C

Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty, takže můžeme raw stravu označit i jako jistou odnož veganství. Potraviny se upravují převážně mixováním, nakličováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je, že tepelná úprava nad 42 °C je vyloučena, protože zabíjí všechny důležité živiny.

bistrawveg-chodov-1

bistRAWveg na Chodově

„Nejvíce zkušeností s přechodem na raw stravu souvisí s hubnutím, různými detoxikacemi a uzdravováním se. Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bister bistRAWveg, jejichž pobočky můžete najít na pražském Chodově a Černém Mostě.

Energie, kterou v knedlíku nenajdete

Co si dále lidé vyznávající živou stravu pochvalují, je více energie. Je totiž rozdíl dát si k obědu svíčkovou s pěti, jejíž trávení vás na půlku odpoledne odstaví, nebo zeleninový salát, po kterém se budete cítit dobře, protože vás spíše nabudí, než unaví. Raw strava bývá často nazývána živou stravou, a to také proto, že vás nabije životem.

Další překvapivou výhodou může být i chuť, kterou byste od syrového jídla možná neočekávali. Nemusíte se obávat, že vás tento styl stravy za chvíli začne nudit, receptů je spousty a připravit lze také syrové variace běžného jídla, na které jste zvyklí.

Menší tolerance k odlišnostem

Nevýhodou raw stravy může být horší dostupnost, zejména v restauracích. Může se pak stát, že je složitější si vyrazit s přáteli na večeři, protože ne všude jsou kuchaři vstřícní k vybočování z jídelníčku. Okolí bývá obecně častým kamenem úrazu, „Není příjemné neustále někomu – přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo vysvětlovat, proč s nimi nejdu na normální oběd nebo večeři do restaurace. Chápu, že slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně. Nemluvě pak o rozepřích doma, pokud nemáte jednotné názory na stravu,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

Jak s raw stravou začít?

Rozhodně nespěchat. Doporučuje se například začít jedním „zeleným“ dnem v týdnu a postupně přidávat. Lépe si tak na živou stravu navyknete psychicky a fyzicky a vaše tělo nebudete vystavovat zbytečným šokům.

Pokud se rozhodnete, že ze začátku budete raw stravu kombinovat s běžnými potravinami a tušíte, že nemáte úplně silnou vůli, uzpůsobte tomu svůj domov. Zkrátka se připravte na to, že přijdou chvíle, kdy budete mít neodkladnou potřebu a chuť dát si něco dobrého. V takovém případě je ideální mít doma zásobu živých potravin, ze kterých si budete moci udělat rychlou svačinku. Mějte tak vždy po ruce například několik kousků ovoce, ze kterého si můžete umixovat smoothie, nebo zeleninu, ze které vytvoříte rychlý salát raz dva.

Častou chybou začínajících raw strávníků také bývá to, že nejedí dostatečně, takže pak mají zbytečně pocit hladu a potřebu tento pocit zahánět jinak. Je potřeba si uvědomit, že ovoce a zeleniny je zkrátka nutné sníst více, aby došlo k nasycení.

Co vám velmi pomůže, je spojit se s někým podobně smýšlejícím. Na internetu můžete najít různé komunity, kde se lidé ve zdravém stravování podporují nebo si i vyměňují recepty. Pokud se budete pohybovat pouze ve společnosti běžně se stravujících lidí, může se časem stát, že povolíte, protože pro vás bude složité se odlišovat.


Novým vlastníkem skupiny innogy bude MVM Group

11. července 2020 v 10:43

Německá energetická společnost E.ON SE a maďarská energetická skupina MVM Group dnes podepsaly smlouvu o prodeji celého byznysu innogy v Česku za nezveřejněnou částku. Transakce ještě podléhá schválení Evropské komise a očekává se, že bude uzavřena před koncem roku.

Vznikla první centra sportovní kardiologie

10. července 2020 v 11:57

Počet náhlých srdečních zástav a poškození srdce nebo nečekaných úmrtí mladých sportovců mají pomoci snížit nová Centra sportovní kardiologie. Využít je mohou vrcholoví sportovci nebo intenzivně sportující populace s kardiologickými potížemi.

Víš, jak vidíš? Na Slunečním náměstí se bude měřit zrak

10. července 2020 v 07:44

V rámci aktivit místní Agendy 21 připravila radnice Prahy 13 akci Bezpečně za volantem – víš, jak vidíš? Součástí kampaně je orientační testování zraku pro všechny účastníky silničního provozu, prováděné optometristy.

V červnu přibylo nejvíce podnikatelů za více než osm let

8. července 2020 v 11:56

V červnu začalo v České republice podnikat 4884 lidí a 1652 jich své podnikatelské oprávnění naopak zrušilo. Celkem tak v červnu přibylo 3 232 podnikatelů, což je nejvyšší počet od ledna 2012. Důvodem je velmi nízký počet ukončených živností. Zatímco počet nových podnikatelů se blíží hodnotám před...

Kvůli účinkům léčby se Máje změnil vzhled obličeje, přibrala a musela trpět narážky na svůj vzhled

6. července 2020 v 16:37

Zdravotní problémy Máju (37) trápily už od střední školy. „Špatně se mi dýchalo a pořád jsem pokašlávala,“ vzpomíná. Plicní lékař jí sdělil, že zřejmě přechodila zápal plic, ale pro jistotu ji poslal na další vyšetření. Dle nich pak Máje diagnostikoval systémový lupus erythematodes a předepsal jí...

Další články
Nahoru