dnes
Středa - mlha
15°C
zítra
Čtvrtek - zatazeno
16°C
pozítří
Pátek - zatazeno
18°C
Proč a jak přejít na syrovou stravu? Raw bistra najdete také v Praze
Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky.

Proč a jak přejít na syrovou stravu? Raw bistra najdete také v Praze

Raw neboli syrová strava je v současnosti jedním z oblíbených stylů stravování, který si spoustu lidí osvojilo a oblíbilo. Pokud i vás tento směr zaujal a uvažujete, zda jej vyzkoušet, poradíme vám, proč do toho jít a jak na to.

Ovoce, zelenina a 42 °C

Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty, takže můžeme raw stravu označit i jako jistou odnož veganství. Potraviny se upravují převážně mixováním, nakličováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je, že tepelná úprava nad 42 °C je vyloučena, protože zabíjí všechny důležité živiny.

bistrawveg-chodov-1

bistRAWveg na Chodově

„Nejvíce zkušeností s přechodem na raw stravu souvisí s hubnutím, různými detoxikacemi a uzdravováním se. Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bister bistRAWveg, jejichž pobočky můžete najít na pražském Chodově a Černém Mostě.

Energie, kterou v knedlíku nenajdete

Co si dále lidé vyznávající živou stravu pochvalují, je více energie. Je totiž rozdíl dát si k obědu svíčkovou s pěti, jejíž trávení vás na půlku odpoledne odstaví, nebo zeleninový salát, po kterém se budete cítit dobře, protože vás spíše nabudí, než unaví. Raw strava bývá často nazývána živou stravou, a to také proto, že vás nabije životem.

Další překvapivou výhodou může být i chuť, kterou byste od syrového jídla možná neočekávali. Nemusíte se obávat, že vás tento styl stravy za chvíli začne nudit, receptů je spousty a připravit lze také syrové variace běžného jídla, na které jste zvyklí.

Menší tolerance k odlišnostem

Nevýhodou raw stravy může být horší dostupnost, zejména v restauracích. Může se pak stát, že je složitější si vyrazit s přáteli na večeři, protože ne všude jsou kuchaři vstřícní k vybočování z jídelníčku. Okolí bývá obecně častým kamenem úrazu, „Není příjemné neustále někomu – přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo vysvětlovat, proč s nimi nejdu na normální oběd nebo večeři do restaurace. Chápu, že slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně. Nemluvě pak o rozepřích doma, pokud nemáte jednotné názory na stravu,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

Jak s raw stravou začít?

Rozhodně nespěchat. Doporučuje se například začít jedním „zeleným“ dnem v týdnu a postupně přidávat. Lépe si tak na živou stravu navyknete psychicky a fyzicky a vaše tělo nebudete vystavovat zbytečným šokům.

Pokud se rozhodnete, že ze začátku budete raw stravu kombinovat s běžnými potravinami a tušíte, že nemáte úplně silnou vůli, uzpůsobte tomu svůj domov. Zkrátka se připravte na to, že přijdou chvíle, kdy budete mít neodkladnou potřebu a chuť dát si něco dobrého. V takovém případě je ideální mít doma zásobu živých potravin, ze kterých si budete moci udělat rychlou svačinku. Mějte tak vždy po ruce například několik kousků ovoce, ze kterého si můžete umixovat smoothie, nebo zeleninu, ze které vytvoříte rychlý salát raz dva.

Častou chybou začínajících raw strávníků také bývá to, že nejedí dostatečně, takže pak mají zbytečně pocit hladu a potřebu tento pocit zahánět jinak. Je potřeba si uvědomit, že ovoce a zeleniny je zkrátka nutné sníst více, aby došlo k nasycení.

Co vám velmi pomůže, je spojit se s někým podobně smýšlejícím. Na internetu můžete najít různé komunity, kde se lidé ve zdravém stravování podporují nebo si i vyměňují recepty. Pokud se budete pohybovat pouze ve společnosti běžně se stravujících lidí, může se časem stát, že povolíte, protože pro vás bude složité se odlišovat.


Kurz: Silní rodiče - silné děti

24. září 2020 v 08:25

Jak zvládnout emoce dítěte i svoje vlastní poradí kurz, který se koná od 19. října.

Další úlevy pro živnostníky připravuje Praha 1

23. září 2020 v 19:29

Radnice Prahy 1 připravuje zejména pro drobné živnostníky další finanční úlevu. Týkat se bude těch, kteří podnikají v nebytových prostorech ve správě městské části.

innogy podporuje ŽIVOT 90

23. září 2020 v 19:17

innogy Česká republika podporuje projekt ŽIVOT 90 v osvětě mezi staršími lidmi o potřebě očkování proti chřipce a pneumokoku.

V srpnu zaniklo nejméně obchodních společností za téměř dva roky

23. září 2020 v 09:36

V srpnu tohoto roku vzniklo v České republice 1942 obchodních společností, o 313 méně než v červenci. Zároveň v srpnu zaniklo 1061 obchodních společností, o 252 méně než v předchozím měsíci a nejméně od září roku 2018, tedy za poslední dva roky. V srpnu tak v České republice přibylo 881...

Bulovka otevírá specializované Očkovací centrum

23. září 2020 v 08:58

Nové Očkovací centrum v pražské Nemocnici Na Bulovce vzniklo při Klinice infekčních, tropických a parazitárních nemocí. Svoji činnosti zahájilo 22. září a nabízí individuální přístup k očkování standardních i rizikových pacientů, včetně poradenství a odborných...

Den zdraví 2020: Víš, jak vidíš?

21. září 2020 ve 12:01

Osvětovou akci Den zdraví se Praha 13, vzhledem k opatřením spojeným s onemocněním covid-19, rozhodla realizovat v alternativním formátu rozdělenou do samostatných programů.

Další články
Nahoru