Dnes Pondělí - snih 1°C
Zítra Úterý - prehanky-snih 2°C
Pondělí 18. 1. 2021
Svátek má Vladislav
Koronavirus
Aktuální informace o šíření epidemie v Praze.
Proč a jak přejít na syrovou stravu? Raw bistra najdete také v Praze
Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky.

Proč a jak přejít na syrovou stravu? Raw bistra najdete také v Praze

Raw neboli syrová strava je v současnosti jedním z oblíbených stylů stravování, který si spoustu lidí osvojilo a oblíbilo. Pokud i vás tento směr zaujal a uvažujete, zda jej vyzkoušet, poradíme vám, proč do toho jít a jak na to.

Ovoce, zelenina a 42 °C

Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty, takže můžeme raw stravu označit i jako jistou odnož veganství. Potraviny se upravují převážně mixováním, nakličováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je, že tepelná úprava nad 42 °C je vyloučena, protože zabíjí všechny důležité živiny.

bistrawveg-chodov-1

bistRAWveg na Chodově

„Nejvíce zkušeností s přechodem na raw stravu souvisí s hubnutím, různými detoxikacemi a uzdravováním se. Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bister bistRAWveg, jejichž pobočky můžete najít na pražském Chodově a Černém Mostě.

Energie, kterou v knedlíku nenajdete

Co si dále lidé vyznávající živou stravu pochvalují, je více energie. Je totiž rozdíl dát si k obědu svíčkovou s pěti, jejíž trávení vás na půlku odpoledne odstaví, nebo zeleninový salát, po kterém se budete cítit dobře, protože vás spíše nabudí, než unaví. Raw strava bývá často nazývána živou stravou, a to také proto, že vás nabije životem.

Další překvapivou výhodou může být i chuť, kterou byste od syrového jídla možná neočekávali. Nemusíte se obávat, že vás tento styl stravy za chvíli začne nudit, receptů je spousty a připravit lze také syrové variace běžného jídla, na které jste zvyklí.

Menší tolerance k odlišnostem

Nevýhodou raw stravy může být horší dostupnost, zejména v restauracích. Může se pak stát, že je složitější si vyrazit s přáteli na večeři, protože ne všude jsou kuchaři vstřícní k vybočování z jídelníčku. Okolí bývá obecně častým kamenem úrazu, „Není příjemné neustále někomu – přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo vysvětlovat, proč s nimi nejdu na normální oběd nebo večeři do restaurace. Chápu, že slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně. Nemluvě pak o rozepřích doma, pokud nemáte jednotné názory na stravu,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

Jak s raw stravou začít?

Rozhodně nespěchat. Doporučuje se například začít jedním „zeleným“ dnem v týdnu a postupně přidávat. Lépe si tak na živou stravu navyknete psychicky a fyzicky a vaše tělo nebudete vystavovat zbytečným šokům.

Pokud se rozhodnete, že ze začátku budete raw stravu kombinovat s běžnými potravinami a tušíte, že nemáte úplně silnou vůli, uzpůsobte tomu svůj domov. Zkrátka se připravte na to, že přijdou chvíle, kdy budete mít neodkladnou potřebu a chuť dát si něco dobrého. V takovém případě je ideální mít doma zásobu živých potravin, ze kterých si budete moci udělat rychlou svačinku. Mějte tak vždy po ruce například několik kousků ovoce, ze kterého si můžete umixovat smoothie, nebo zeleninu, ze které vytvoříte rychlý salát raz dva.

Častou chybou začínajících raw strávníků také bývá to, že nejedí dostatečně, takže pak mají zbytečně pocit hladu a potřebu tento pocit zahánět jinak. Je potřeba si uvědomit, že ovoce a zeleniny je zkrátka nutné sníst více, aby došlo k nasycení.

Co vám velmi pomůže, je spojit se s někým podobně smýšlejícím. Na internetu můžete najít různé komunity, kde se lidé ve zdravém stravování podporují nebo si i vyměňují recepty. Pokud se budete pohybovat pouze ve společnosti běžně se stravujících lidí, může se časem stát, že povolíte, protože pro vás bude složité se odlišovat.


Praha odpustí podnikatelům poplatky za předzahrádky až do konce března

Včera ve 22:30

Praha prodlouží podnikatelům možnost mít před svou provozovnu předzahrádky zdarma, a to až do konce března tohoto roku. Rozhodli o tom radní. Cílem je podpora podnikatelů v době koronavirové krize, za předzahrádky přitom nic provozovatelé restaurací neplatili již od dubna minulého roku, podobně...

Dozorčí rada Pražské plynárenské odvolala předsedu představenstva Janečka, společnost nově povede Pacovský

16. ledna 2021 v 11:34

Na zasedání 15. ledna 2021 dozorčí rada Pražské plynárenské odvolala Pavla Janečka z funkce předsedy představenstva a člena představenstva společnosti. Pavel Janeček ve společnosti působil od 7. 4. 2014. Na uvolněné místo v představenstvu Pražské plynárenské byl jmenován Martin...

Téměř 100 000 živnostníků loni přerušilo podnikání

12. ledna 2021 ve 13:07

Loni přerušilo podnikání 99 329 živnostníků, což je o 43 % víc než v roce 2019 a o 65 % víc než v roce 2018. Celkový trend, kterým OSVČ dočasně ukončovaly podnikatelské aktivity, nabral na tempu v druhé polovině roku. V meziročním srovnání bylo extrémní září a...

Recepty na koktejly s italským likérem Bombardino

9. ledna 2021 v 15:20

Italský likér Bombardino je novinkou z destilerie Saint Roch, jedná se o kombinací karibského rumu a vaječného likéru. Bombardino je novinkou rozšiřující portfolio českého distributora prémiových alkoholických i nealkoholických nápojů a vín Premier Wines & Spirits. 

Přednáška pro dospělé: Normální šílenství

8. ledna 2021 v 19:00

Představení nové knihy rozhovorů o duševním zdraví, léčbě a přístupu k lidem s psychickým onemocněním ve středu 13. ledna v 19 hodin.

innogy chce přispět ke zvyšování energetické účinnosti českého hospodářství

8. ledna 2021 v 08:25

Energetická skupina innogy uzavřela se státem dobrovolnou dohodu v oblasti energetické efektivity a zavádění energeticky úsporných opatření. Dohoda uzavřená mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a společností innogy Česká republika počítá se zvyšováním energetické účinnosti u konečného...

V roce 2020 začalo podnikat nejméně lidí za poslední čtyři roky

8. ledna 2021 v 08:03

V roce 2020 začalo v České republice podnikat 60 459 fyzických osob podnikatelů, o 3343 méně než v předchozím roce a zároveň nejméně za poslední čtyři roky. V uplynulém roce zároveň ukončilo své podnikání 36 139 lidí, což je o 11,5 tisíce méně než před rokem a nejméně za posledních 10 let. Naopak...

Přednáška online: Rok 2021 ve znamení kovového Buvola

7. ledna 2021 v 09:40

Městská knihovna připravila na 11. ledna v 19 hodin on-line přednášku Rok 2021 ve znamení kovového Buvola.

DPH nespolehlivě odvádí 22 166 firem

7. ledna 2021 v 06:44

V loňském roce v ČR přibylo 2077 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH. Meziročně se jejich počet zvýšil o desetinu, což byl nejpomalejší přírůstek od roku 2015. Aktuálně Bisnode na černé listině nespolehlivých firem registruje 22 166 subjektů, z toho 5792 nespolehlivých plátců DPH a...

Další články
Nahoru