Při kontrolách restaurací bylo nejčastějším prohřeškem nedodržování odstupů
26. května 2020 18:55
Jednalo se zejména o zákaz přítomnosti veřejnosti ve vnitřních prostorách restaurací a na dodržování pravidel v souvislosti s otevřením venkovních prostor (zahrádek). Tam musí být například zákazníci usazeni tak, aby měli odstup alespoň 1,5 metru (s výjimkou těch sedících u jednoho stolu) a stoly umístěny tak, aby byly minimálně 1,5 metru vzdálené od kolemjdoucích osob, dále zajištění dezinfekce rukou, dezinfekce stolů a židlí před příchodem nové skupiny zákazníků, ale také například povinnost zamezit přítomnosti zaměstnance v provozovně, zjistí-li se, že má vyšší teplotu než 37 stupňů.
Cílem kontrol bylo především pomoci provozovatelům zorientovat se v nových podmínkách provozu a poradit jim, jak se co nejlépe vypořádat s požadavky stanovenými mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR. Při zjištění nedostatku jsme je namístě vyzvali ke zjednání nápravy a pokud tak bez prodlení učinili, nebyla jim uložena sankce.
Celkem bylo v uvedeném období provedeno 79 kontrol a byly při nich zjištěny tyto nedostatky – šestkrát nebyly dodrženy odstupy 1,5 metru, dvakrát neměl zaměstnanec jednorázové rukavice, pětkrát nebyly k dispozici dezinfekční prostředky a v jednom případě neměli zaměstnanci ochranné prostředky dýchacích cest. V jedné z provozoven zaměstnanci zcela ignorovali podmínky pro provoz venkovních prostor (nedodržení rozestupů, chybějící dezinfekce, personál nepoužíval roušky), za což byla kontrolované osobě uložena pokuta ve výši 5 000 korun.
Z výsledků kontrolní akce podle ní vyplývá, že naprostá většina provozovatelů zařízení společného stravování ve Středočeském kraji v té době účinné mimořádné opatření ministerstva dodržovala.