dnes
Středa - obcasny-dest
1°C
zítra
Čtvrtek - oblacno
2°C
pozítří
Pátek - oblacno
0°C
Při kontrolách restaurací byly zjištěny chyby v hygieně, někde museli nastoupit deratizátoři
Nepořádek v kuchyni. Foto (3x): KHS STC

Při kontrolách restaurací byly zjištěny chyby v hygieně, někde museli nastoupit deratizátoři

Loni vykonali zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje (KHS SK) v provozovnách stravovacích služeb celkem 2 591 kontrol, a to zejména v restauracích (985), pevných i mobilních stáncích s občerstvením (483) a provozovnách závodního stravování (430). Za zjištěné nedostatky pak v tomto období udělili 785 finančních sankcí v celkové výši 2,6 milionu korun. 

hygienicci-lednice-1 „Minulý rok jsme se zaměřili také na kontroly stánkového prodeje občerstvení na jednorázových akcích. Jen v době adventních trhů bylo zkontrolováno 62 stánků, přičemž závady jsme zjistili v 16 případech a uložili jsme 9 sankcí ve výši 13 500 korun,“ přibližuje ředitelka KHS SK Jarmila Rážová.

 „Stánkaři se ale nepotýkají s většími problémy, což nás těší. Nejčastěji tradičně chybují ve skladování potravin, nedodržení provozní hygieny nebo chybějících prostředcích na mytí rukou a hygienické osušení,“ dodává.

Mezi nejčastější nedostatky, které středočeští hygienici v loňském roce odhalili, patří označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů (26 procent), nezajištění obecných požadavků na potravinářské prostory (24 procent), nedostatky v provozní hygieně (22 procent) nebo skladování prošlých potravin (11 procent).

hygienci-hmyz V souvislosti se zjištěnými pochybeními bylo vydáno celkem 231 opatření, z toho 71 spočívalo v nařízení sanitace provozovny, 56 v nařízení vyřazení potravin ze stravovací služby, 36 v pozastavení výkonu činnosti a osmkrát byla nařízena také speciální ochranná desinsekce či deratizace. K okamžitému uzavření provozovny přistoupili středočeští hygienici ve čtyřech případech.

Hygienici i loni pokračovali v kontrolách dodržování takzvaného protikuřáckého zákona. Zkontrolovali celkem 1 295 provozoven a nedostatky, které spočívaly převážně v chybném značení, byly zjištěny ve 49 případech.

V živé paměti je ještě případ, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce před pěti lety uzavřela na Národní třídě známé pražské lahůdkářství, jehož tradice sahala až do první republiky. Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů. Při kontrole provozovny s výrobou lahůdek a restaurací inspektoři v zázemí zjistili masivní výskyt myšího trusu v takzvané teplé i cukrářské kuchyni, a to na podlahách i na kuchyňských zařízeních a rovněž izolace nesly stopy okusu.

Inspektoři odhalili hygienické nedostatky v lahůdkářství

Zázemí, kde provozovatel připravoval pokrmy, charakterizovalo celkové znečištění podlah dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, dřezy byly znečištěné, ve skladu čerstvého ovoce a zeleniny provozovatel ponechal na stěnách rostoucí plíseň. Provozovatel rovněž nezajistil ochranu skladovaných potravin před pohybem škůdců, zavedené postupy pro regulaci škůdců nebyly dostatečné.


Autor: Renata Rákosová

Praha 5 zve na první letošní setkání s občany

17. ledna 2020 v 07:28

První únorové setkání s občany, na kterém se starostka Renáta Zajíčková společně s radními Prahy 5 bude věnovat participačnímu rozpočtu a péči o chodníky, silnice a zeleň.

Praha otevřela své první Expat centrum, které pomůže cizincům s adaptací

15. ledna 2020 v 18:37

Po vzoru dalších evropských metropolí bude v Praze kvalifikovaným, studujícím či podnikajícím cizincům, kteří se rozhodli svou budoucnost spojit s hlavním městem České republiky, k dispozici Expat centrum Praha ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Cizinci v něm získají pozoruhodnou příležitost...

Další články
Nahoru