
Při kontrolách restaurací byly zjištěny chyby v hygieně, někde museli nastoupit deratizátoři
15. ledna 2020 10:06
„Minulý rok jsme se zaměřili také na kontroly stánkového prodeje občerstvení na jednorázových akcích. Jen v době adventních trhů bylo zkontrolováno 62 stánků, přičemž závady jsme zjistili v 16 případech a uložili jsme 9 sankcí ve výši 13 500 korun,“ přibližuje ředitelka KHS SK Jarmila Rážová.
„Stánkaři se ale nepotýkají s většími problémy, což nás těší. Nejčastěji tradičně chybují ve skladování potravin, nedodržení provozní hygieny nebo chybějících prostředcích na mytí rukou a hygienické osušení,“ dodává.
Mezi nejčastější nedostatky, které středočeští hygienici v loňském roce odhalili, patří označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů (26 procent), nezajištění obecných požadavků na potravinářské prostory (24 procent), nedostatky v provozní hygieně (22 procent) nebo skladování prošlých potravin (11 procent).
V souvislosti se zjištěnými pochybeními bylo vydáno celkem 231 opatření, z toho 71 spočívalo v nařízení sanitace provozovny, 56 v nařízení vyřazení potravin ze stravovací služby, 36 v pozastavení výkonu činnosti a osmkrát byla nařízena také speciální ochranná desinsekce či deratizace. K okamžitému uzavření provozovny přistoupili středočeští hygienici ve čtyřech případech.
Hygienici i loni pokračovali v kontrolách dodržování takzvaného protikuřáckého zákona. Zkontrolovali celkem 1 295 provozoven a nedostatky, které spočívaly převážně v chybném značení, byly zjištěny ve 49 případech.
V živé paměti je ještě případ, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce před pěti lety uzavřela na Národní třídě známé pražské lahůdkářství, jehož tradice sahala až do první republiky. Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů. Při kontrole provozovny s výrobou lahůdek a restaurací inspektoři v zázemí zjistili masivní výskyt myšího trusu v takzvané teplé i cukrářské kuchyni, a to na podlahách i na kuchyňských zařízeních a rovněž izolace nesly stopy okusu.
Zázemí, kde provozovatel připravoval pokrmy, charakterizovalo celkové znečištění podlah dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, dřezy byly znečištěné, ve skladu čerstvého ovoce a zeleniny provozovatel ponechal na stěnách rostoucí plíseň. Provozovatel rovněž nezajistil ochranu skladovaných potravin před pohybem škůdců, zavedené postupy pro regulaci škůdců nebyly dostatečné.