Dnes Pátek - skorojasno 8°C
Zítra Sobota - polojasno 5°C
Pátek 1. 11. 2024
Svátek má Felix
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Pro inzerenty
Inzercí na serveru www.prazskypatriot.cz cílíte na pražské zákazníky
Více než polovina odebraných vzorků zmrzlin ve středních Čechách u hygieniků neprošla
Zákulisí jedné z kontrolovaných provozoven prodávajících zmrzlinu. Foto: se souhlasem Krajské hygienické stanice Středočeského kraje

Více než polovina odebraných vzorků zmrzlin ve středních Čechách u hygieniků neprošla

Před začátkem letní sezóny se zaměstnanci odboru hygieny výživy KHS Středočeského kraje zaměřili na kontrolu kvality zmrzlin. Do konce května odebrali celkem 108 vzorků zmrzlin, jak točených, tak kopečkových a z nich bylo laboratoří vyhodnoceno 60 jako nevyhovujících. Informovala o tom mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Nevyhovující vzorky zmrzlin obsahovaly enterobakterie, které mohou podle hygieniků citlivým jedincům způsobit závažné zažívací obtíže.

„Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatná nebo nepravidelně prováděná sanitace zmrzlinového přístroje nebo, v případě zmrzliny kopečkové, nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny,“ popsala mluvčí.

Kleště by se podle ní po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít. Důležité je také, aby obsluha ideálně nosila jednorázovou rukavici a brala jedlý kornoutek při vydávání porce zmrzliny ne do rukou, ale do ubrousku a peníze přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.

V případě nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku.


Autor: Jan Puci

Praha 11 zve na jednání Komise pro seniory

Dnes ve 12:06

Jednání komise seniorů je veřejné a bude se konat v úterý 5. listopadu od 16 hodin v zasedací místnosti v budově Úřadu MČ Praha 11, Vidimova 1324–1325, 149 41 Praha 415.

Praha 14: Nominujte dobrovolníky do ankety

Dnes v 08:28

Pokud znáte někoho, kdo pravidelně věnuje svůj čas a energii druhým, a přitom za to neočekává žádný honorář, pracuje ve vaší organizaci třeba jako dobrovolník, a rádi byste odměnili za jejich pomoc, odpovězte na výzvu městské části a nominujte dobrovolníky do ankety Dobrovolník roku...

Výstavba kolumbária v Hostivaři finišuje

Včera ve 22:59

Na hřbitově v Hostivaři je dokončováno kolumbárium na důstojné uložení zpopelněných lidských ostatků. Kolumbárium má podobu podle návrhu autorského týmu ve složení Stanislav Krčmárik, Ľubica Lašáková, Lukáš Radošovský, Róbert Bakyta, Matúš Grega, Jakub, Peter Janeček a...

Další články
Nahoru