Více než polovina odebraných vzorků zmrzlin ve středních Čechách u hygieniků neprošla
9. června 2022 12:20
Nevyhovující vzorky zmrzlin obsahovaly enterobakterie, které mohou podle hygieniků citlivým jedincům způsobit závažné zažívací obtíže.
„Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatná nebo nepravidelně prováděná sanitace zmrzlinového přístroje nebo, v případě zmrzliny kopečkové, nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny,“ popsala mluvčí.
Kleště by se podle ní po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít. Důležité je také, aby obsluha ideálně nosila jednorázovou rukavici a brala jedlý kornoutek při vydávání porce zmrzliny ne do rukou, ale do ubrousku a peníze přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.
V případě nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku.