dnes
Čtvrtek - zatazeno
10°C
zítra
Pátek - polojasno
13°C
pozítří
Sobota - obcasny-dest
9°C
Pražští vs. moravští vinaři: Metropole má zlomek produkce, ale na své víno může být pyšná. Proč?
Vinohrad Grébovka. Foto: Michal Kvirenč / sklepgrebovka.cz

Pražští vs. moravští vinaři: Metropole má zlomek produkce, ale na své víno může být pyšná. Proč?

Nejen Morava, ale také Praha se může pyšnit vinicemi, ačkoli jich je mnohem méně než v dávných dobách, tradice pokračuje. Vinaři z Prahy a Moravy říkají, že podmínky pro pěstování vinné révy se liší především klimatem, ačkoli se Praha začíná Moravě přibližovat. V Praze jsou navíc převážně historické vinice, na Moravě je to více o produkci.

„Za Rudolfa II. bylo v Praze přes 700 hektarů vinic, což je dnes celá česká vinařská oblast (vedle Prahy i Mělník, Roudnicko, Mostecko, Kutná hora, Litoměřicko…), která představuje 4 % z celkové produkce České republiky, 96 % produkce je na Moravě,“ uvedl pro Pražský patriot Pavel Bulánek z vinohradu a vinného sklepu Grébovka. V současnosti je v metropoli celkem přibližně 11 hektarů vinic.

Na Grébovce je vinice o rozloze 1,5 hektaru. Majitelem 11hektarového parku Grébovka (neboli Havlíčkových sadů) je pražský magistrát, správcem Praha 2. Vedle vinice jsou tam i altán, vinice nebo Gröbeho vila. „Celý park je historickou památkou,“ řekl Bulánek. Tak jako některé jiné pražské vinice má i Grébovka svůj sklep.

Ve středověku byly v Praze kopce osázené vínem

Dalšími většími pražskými vinicemi jsou Vinice Svaté Kláry v Tróji, která má rozlohu asi 4 hektary, vinice Machálka ve Vysočanech, Modřanská (dříve Arcibiskupkská) vinice, Vinice Sabatka v Tróji a Baba v Dejvicích. Menší je kupříkladu Svatováclavská vinice na Pražském hradě.

vinice-sv-klary-nahled

Vinice Svaté Kláry v Tróji

„Je to především připomenutí tradice, že ve středověku tu byly kopce osázené vínem. Je to hezká vzpomínka, že tady něco takového fungovalo,“ uvedl Bulánek k pražským vinicím.

A jaký je rozdíl mezi pěstováním vína na Moravě a právě v hlavním městě? „Právě v tom, že v Praze jsou převážně historické vinice, kdežto Morava si zakládá na tom, že z převážné většiny se jedná o vinice produkční,“ uvedl.

Pěstování vína je náročnější na ruční práce

„Rozdíl je daný tedy nejen polohou, ale především vedením révy, na pražských historických vinicích se používá trochu jiné vedení révy než na moravských produkčních vinicích. Většina poloh v Praze je typická tím, že je to zároveň kulturní památka a vedení révy tomu odpovídá. Důležitý je vizuální efekt zasazení vinice do prostředí, proto se nejvíce používá vedení vertiko. Péče o vizuální stránku převažuje nad produktivní,“ vysvětlil Bulánek.

vinice-vysehrad-nahled

Vinice na Vyšehradě

Způsob pěstování vína v Praze je podle něj výrazně náročnější na ruční práce. „Na Moravě mnohdy jedou traktory mezi řádky 2,5 metru, jeden traktor stačí obhospodařit 3 až 4 hektary ve třech lidech,“ řekl. Praha ale společně s Moravou patří podle jeho slov k nejteplejším místům.

„Praha to místo ohřála natolik, že co se týče dozrávání, je to srovnatelné s Moravou,“ uvedl. „Co se týče ocenění, pražská vinařská oblast nezůstává  pozadu. Pokud se povedou ročníky, vína mohou být zajímavá,“ uzavřel.

Na Moravě je jiné složení půdy 

Určitý rozdíl mezi pěstováním vína v Praze a na Moravě vnímá také Zuzana Prátová, majitelka vinařství Prath – Zuzana Prátová z Josefova u Hodonína. „Rozdíl je dán především lokalitou. Na Moravě je jiné složení půdy, jiné podnebí, co se týče do tepla. To je velký rozdíl, protože v Praze, nebo třeba v litoměřických a mělnických oblastech, jde vyzrávání hroznů pomalejším tempem. Nedosáhne se tam takové cukernatosti jako na Moravě,“ uvedla pro Pražský patriot.

Vinař a vedoucí vinice Svaté Kláry v Tróji Martin Beránek pro Pražský patriot uvedl, že pěstování vinné révy na Moravě a v Praze je v podstatě neporovnatelné. „Na Moravě je mnohem víc vinařských oblastí, v Praze je jen pár vinic. Je to jako bychom sčítali jablka a hrušky,“ řekl.

vino-pratova-nahled Historické vinice podle něj najdeme i na Moravě. „V Praze máme problém, že jich radikálně ubylo,“ řekl. „Morava je pro pěstování révy vinné klimaticky lépe vybavena, poslední roky se to ale začíná lehce smazávat, i když klimatický rozdíl zůstává,“ dodal.

Vinice Svaté Kláry v Tróji patří pod Botanickou zahradu Praha. Je památkově chráněná. Existovala pravděpodobně již za vlády Václava II. Nachází se poblíž Trojského zámku, s kterým byla kdysi spojena.

Od roku 2004 je na vinici budována nová vinohradnická a vinařská naučná stezka, která je určena pro širokou laickou i odbornou veřejnost. Z vinařské činnosti se zde můžete dozvědět třeba vše o zpracování hroznů a jejich přeměně na víno.

Rozdíl je hlavně v místním Terroir

vino-hruska-nahled Podle sommeliera moravské společnosti Víno Hruška (sídlí v obci Blatnička, vinotéky má i v Praze) Pavla Potěšila  je rozdíl pražského a moravského vinařství především v místním Terroir, zahrnujícím podloží, podnebí, klimatu jako takového.

„V Praze a na Moravě není stejné. My – shodou okolností – máme nejvýš posazené vinice na jižní Moravě, což je více o kyselince a minerálech. Je to jedno s druhým,“ uvedl pro Pražský patriot.

ČTĚTE TAKÉ: Kam v metropoli do vinárny, aby se vám nezaprášilo v peněžence? Máte na výběr – můžete ochutnat moravská, cizokrajná i pražská vína


Autor: Anna Skálová
Další články
Nahoru