dnes
Pondělí - jasno
1°C
zítra
Úterý - polojasno
1°C
pozítří
Středa - zatazeno
2°C
Právo

Právní úprava kamerových systémů podle GDPR

To, že bylo přijato nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, tzv. obecné nařízení o ochraně osobních údajů, zkráceně též nazýváno GDPR podle anglické zkratky general data protection regulation, je již mezi podnikateli poměrně známou skutečností. Stále však mnoho z nich tápe v některých otázkách a kamerové systémy jsou zajisté jednou z nich.  

Dobrou zprávou v tomto ohledu je fakt, že podnikatelé, kteří zcela naplňují podmínky současné „stojedničky“ (zák. č 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů), z hlediska fungování kamerových systémů naplní též velkou část povinností uvedených v GDPR.

Nikoli překvapivým faktem dále je, že ani po 25. 5. 2018, kdy GDPR nabude účinnosti, nebude vždy nutné vyžadovat po monitorovaných subjektech jejich souhlas s tím, aby mohly být natáčeny. Oproti současnosti však doznají změn podmínky nutné k tomu, aby správce mohl bez uděleného souhlasu monitorovat osoby a kamerové záznamy uchovávat. Zřejmě nečastějším případem, kdy bude možné uchovávat kamerové záznamy bez souhlasu subjektů údajů, bude situace, kdy zpracování osobních údajů bude nezbytné pro účely oprávněných zájmů správce či třetí strany, např. z důvodu prevence krádeží. Je však třeba mít na paměti, že monitorování není možné provádět v takové míře, aby zasahovalo do základních práv a svobod lidí, zejména tedy práva na soukromí. Taktéž je třeba upozornit na skutečnost, že monitorování je nutno provádět v míře přiměřené účelu, pro který je prováděno.

Podobně jako dnes, i po 25. 5. 2018 bude nutné, aby správce přehledným a transparentním způsobem informoval o tom, že je prostor monitorován kamerami. Dle GDPR bude nutné, aby subjekty údajů, podobně jako již nyní, byly informovány nejen o tom, že je prostor monitorován kamerami, ale také informovat o tom, kdo a jakým způsobem kamerové záznamy zpracovává. V praxi tedy bude nutné informovat o totožnosti a kontaktních údajích na správce či jeho případného zástupce, o účelu zpracování, právním základu pro zpracování, a pro případ, že dochází ke zpracování na základě oprávněného zájmu správce, je třeba též uvést jaké oprávněné zájmy správce či třetí strany opravňují správce ke zpracování osobních údajů tímto způsobem. Správce je dále povinen informovat o případných příjemcích či kategoriích příjemců osobních údajů. Informační povinnost správce uvedením těchto skutečností nekončí. Jestliže je to nutné pro zajištění spravedlivého a transparentního zpracování, je správce povinen dále informovat subjekt údajů např. o době, po kterou budou osobní údaje uloženy nebo o existenci práva podat stížnost u dozorového úřadu.

Novotou, která se do našeho právního řádu dostane spolu s GDPR je tzv. princip odpovědnosti. Ten znamená, že soulad s tímto nařízením dokládá přímo správce na vyžádání dozorového úřadu, tedy Úřadu pro ochranu osobních údajů. S tím také souvisí povinnost správce vést v určitých případech tzv. záznamy o činnostech zpracování. Pojetí toho, kdo je povinen tyto záznamy vést, je však velmi široké a lze téměř s jistotou říci, že každý, kdo provozuje kamerové systémy a uchovává kamerové záznamy, bude povinen tyto záznamy vést. Záznamy o zpracování jsou interní dokumenty, v nichž je správce povinen uvést zejména své jméno a kontaktní údaje, účely zpracování, kategorie subjektů údajů a kategorie osobních údajů, kategorie příjemců a je-li to možné, taktéž uvést lhůty pro výmaz a obecný popis technických a organizačních bezpečnostních opatření. Tyto záznamy budou správci povinni vést písemně, případně elektronicky, a na vyžádání Úřadu pro ochranu osobních údajů budou tyto záznamy povinni předložit.

Další velmi podstatnou novinkou, která opět souvisí s principem odpovědnosti správce, je povinnost hlášení bezpečnostních incidentů. Tato povinnost znamená, že v případě porušení zabezpečení osobních údajů je správce povinen bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 72 hodin, nahlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů, že k takovému incidentu došlo a další podrobnosti, které s tím souvisí. V případě, že by takové porušení zabezpečení mohlo pro subjekty údajů znamenat vysoké riziko pro jejich práva a svobody, je správce povinen oznámit porušení bezpečnosti také přímo těmto subjektům údajů.

Vít Hruška

advokátní koncipient at macek I legal

www.maceklegal.cz


Nový zákon o platebním styku bude účinný od 13. ledna 2018

10. prosince 2017 v 10:04

Nařízení ePrivacy na spadnutí – zásadní změny v praxi

23. listopadu 2017 ve 21:29

Nový návrh nařízení Evropské komise ePrivacy přináší zásadní změny, které stojí za pozornost. Nařízení aktualizuje právní rámec ochrany soukromí a elektronické komunikace, resp. stává se doplňkem Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Nahrazuje dosud platnou směrnici o soukromí a...

Novela zákona o elektronických komunikacích ve vztahu k operátorům

1. listopadu 2017 v 16:08

Po mnoha letech intenzivního jednání všech složek legislativního procesu a velkého tlaku veřejnosti, respektive neziskových sdružení, vešla v účinnost novela zákona o elektronických komunikacích, zaměřená primárně na problematiku ochrany spotřebitele při styku s telekomunikačními...

Novela zákona o daních z příjmů: Podnikatelům se vyplatí změny využít už letos

24. října 2017 v 11:02

Konec roku se blíží a mnozí podnikatelé i firmy už teď začínají připravovat podklady k daňovému přiznání. Letos v červenci byl přijat daňový balíček se zásadními novelami zákona o daních z příjmů. Díky přechodnému ustanovení mají podnikatelé letos dvě možnosti, jak při tvorbě daňového přiznání...

Registrujte se na seminář. Téma? GPDR - seznámení a poznatky z praxe

16. října 2017 ve 20:08

Advokátní kanceláří macek I legal chystá na listopad seminář na téma GPDR – seznámení a poznatky z praxe. Volná místa jsou ještě k dispozici. 

Právo: Kdy je možné domáhat se opravy zdi na hranici sousedních pozemků?

28. srpna 2017 v 08:15

Oddělení sousedních pozemků je každodenní problém a v praxi často nastávají případy, kdy není možné jednoznačně určit, kde se nachází jejich přesná hranice. Zákon číslo 89/2012 Sb., nový občanský zákoník (dále jen „NOZ“), problematiku hraničních linií na rozdíl od svého předchůdce reguluje poměrně...

E-shopy budou muset měnit obchodní podmínky. Nařízení EU začne platit v květnu 2018

21. srpna 2017 v 09:10

Nově přijaté nařízení EU, které se dotýká v podstatě téměř všech podnikatelů, se pochopitelně výrazně dotkne i fungování majitelů a provozovatelů eshopů.

Právní pohled: Jak postupovat, pokud má soused žumpu na mém pozemku?

17. srpna 2017 v 08:04

Nastane-li v sousedských vztazích situace, že soused dlouhodobě užívá žumpu, která je na hranicích jeho pozemku s vaším nebo dokonce přímo na vašem pozemku existuje hned několik možností, jak tuto situaci právně vyřešit.

Může se vám hodit: Jak se bránit sousedovi, který ohrožuje čistotu vaší vody

2. srpna 2017 v 09:10

Pokud už se vám někdy stalo, že váš soused ohrožoval čistotu vaši vody ve studni, pak v následujících řádcích se dozvíte, jak se mu bránit.

Další články
Nahoru