dnes
Neděle - polojasno
24°C
zítra
Pondělí - prehanky-dest
23°C
pozítří
Úterý - zatazeno
21°C
Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
Lifestyle / ZdravíKomerční sdělení
Ilustrační foto: archiv

Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich je nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Přes prázdniny se navíc můžete zapojit do velké letní soutěže s mléčnými výrobky na webu akademiekvality.cz, kde jsou hlavní výhrou 3 ledničky plné kvalitních produktů z mléka! Podle čeho byste je tedy měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?    

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich je nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Přes prázdniny se navíc můžete zapojit do velké letní soutěže s mléčnými výrobky na www.akademiekvality.cz, kde jsou hlavní výhrou 3 ledničky plné kvalitních produktů z mléka! Podle čeho byste je tedy měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?

1.            Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí

Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce – v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

2.            Méně je někdy více

obrazek-2-nahled Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u bílého jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

3.            Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?

•             Mléko – obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)

•             Sýry – množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45 – 140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)

•             Jogurty – množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2–3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)

4.            Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy

V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Např. se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.

5.            Není barvivo jako barvivo

Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?

6.            „Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“

Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.

7.            Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“

Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.

Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40 % podílem jahod.

Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.

8.            Sledujte i původ výrobku

obrazek-3-nahled Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).

9.            Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).

Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno:

Sušina …………….54 %  (suš.)

Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

Řešení: % t = tuk v suš. (%) x sušina (=%) / 100 = 16,2 g

10.          Napoví i značky kvality

Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu.

obrazek-4-nahled Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.

Chcete-li si ověřit vaše znalosti v praxi a pochutnat si na opravdu kvalitních mléčných výrobcích navíc s vidinou možné výhry, zúčastněte se velké letní soutěže. Stačí nakoupit mléčné výrobky označené značkami kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou – a Bio v hodnotě alespoň za 100 korun v rámci jednoho nákupu.

Pak se jen zaregistrujete do soutěže na www.akademiekvality.cz, zašlete fotku nakoupených výrobků se soutěžními logy a schováte si účtenku za nákup. Tři šťastlivci vyhrají po ledničce plné kvalitních mléčných výrobků.

Navíc bude každý týden vylosován výherce, kterého doma navštíví maskot – panáček Klasáček. Za každý mléčný výrobek s některým ze soutěžních log a prokázání se platné účtenky (z registrace) vyhráváte na místě cenu v hodnotě 1000 korun. Soutěž probíhá do 28. srpna. Více informací na www.akademiekvality.cz.


Tímto onemocněním jsou ohroženy v Česku desítky tisíc lidí. Většina pacientů ho nemá šanci sama rozpoznat, má totiž bohužel několik forem. Následky mohou být trvalé...

Dnes v 07:25

Zelený zákal neboli glaukom je oční onemocnění, při kterém dochází k postupnému odumírání vláken zrakového nervu. Tento nerv přenáší ze sítnice do mozku zrakové informace, a jeho poškození má za následek částečnou nebo dokonce úplnou ztrátu zraku. Glaukom se neprojevuje zakalením očních tkání,...

Primářka Tomanová překvapuje, těmito jednoduchými cviky podle ní lze zlepšit sexuální život. Prý by se to měla naučit každá žena

13. dubna 2018 v 10:55

Umět správně posilovat svaly pánevního dna, by se měla naučit každá žena. Díky tomu si lze například usnadnit porod, zkvalitnit sexuální život či zmírnit inkontinenci (především po porodu). MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí, připravila dva cviky, které lze...

Hlavní město podporuje prevenci aterosklerózy

12. dubna 2018 v 10:51

Ve dnech 23. – 29. dubna se uskuteční preventivní akce celopražského významu Týden proti ateroskleróze. Hlavní město akci podpoří dotací ve výši 190 tisíc korun. 

V Kongresovém centru byly představeny nejnovější technologie pomáhající handicapovaným

10. dubna 2018 v 07:53

Rekordních 502 účastníků se sjelo 7. dubna do Kongresového centra Praha, aby se seznámili s nejnovějšími pomůckami, aplikacemi a programy usnadňujícími život lidem s různým zdravotním postižením. I když letošní 18. ročník byl výrazněji zaměřen na řešení posilující zejména větší nezávislost lidí se...

Do ulic Prahy 3 se vrátily architektonické procházky

9. dubna 2018 v 08:42

Žižkov známý i neznámý. Po památkách třetí městské části za doprovodu historiček umění Kateřiny Lopatové a Dany Schlaichertové

Unikátní služba v Praze pomáhá dětem a mladistvým

6. dubna 2018 v 17:37

Terénní krizovou pomoc mohou děti a mladiství a jejich rodiny využívat od září 2017. Jedná se o unikátní službu poskytovanou na území Prahy pouze neziskovou organizací Terapeutické centrum Modré dveře, z.ú. Pracovníci vyjíždějí do rodin, do škol a dalších institucí, pokud klient není schopný...

Možná ani netušíte, že s ní denně najezdíte až půl kilometru! To už je zápřah, dejte si pozor na tento syndrom, může vám natropit dost zdravotních nepříjemností

20. března 2018 v 07:25

Pokud patříte k těm lidem, kteří ke své práci často využívají počítačovou myš, tak si dejte pozor, abyste si nepřivodili syndrom počítačové myši, takvanou myšitidu, která vzniká při přetěžování vazivových struktur a svalů ruky, zápěstí, předloktí, a dokonce i v oblasti lokte. Obdobná onemocnění...

Zapište se někomu do života. Ve středu začne nábor do registru dárců kostní dřeně

19. března 2018 v 10:12

Další ze série náborů do registru dárců kostní dřeně proběhne se středu 21. března, tentokrát na Fakultě stavební ČVUT v Dejvicích.

Další články
Nahoru