Dnes Sobota - zatazeno 0°C
Zítra Neděle - zatazeno 2°C
Sobota 3. 12. 2022
Svátek má Svatoslav
Advent v Praze
Tipy na adventní akce v metropoli
Zpravodajství

Praha rozvíjí sběr gastroodpadu ze škol

Hlavní město dále rozvíjí systém nakládání s komunálními odpady. Po úspěšném zavedení celoplošného sběru rostlinného bioodpadu se nyní zaměřuje na bioodpady s podílem i živočišné složky – tzv. gastroodpady. Po pilotním projektu sběru tohoto typu odpadu v podobě kuchyňských zbytků rostlinného i živočišného původu z domácností nyní Praha přichází se zavedením svozu gastroodpadu ze školních jídelen. Zapojit se mohou i soukromé subjekty, zejména jídelny a restaurace.

„Podíl biologicky rozložitelného odpadu, který lze dále po vytřídění využít, je v našem směsném odpadu vysoký, tvoří 30 až 40 procent. Tento projekt je tak dalším kouskem do mozaiky, která směřuje k cíli sbírat tento druh odpadu na celém území města a využívat jej k produkci čisté energie a bioplynu. Jde tak o další krok na cestě ke snižování emisí CO2 a naplňování Klimatického plánu hlavního města Prahy. Věřím, že možnost zapojit se do systému města využijí i další školy nebo restaurace a jídelny, kterým nabízíme možnost chovat se zodpovědně a podpořit principy cirkulární ekonomiky,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora pro životní prostředí.

Projekt svozu gastroodpadu ze školních jídelen byl zahájen letos v září ve 28 školách, jejichž zřizovatelem je Magistrát hl. m. Prahy. Tyto školy jsou zároveň provozovateli školních jídelen. Nejprve se uskutečnila administrativní část projektu, kdy školy uzavřely s městem smlouvy k zajištění bezplatného pravidelného svozu gastroodpadu a zároveň byly rozvezeny sběrné nádoby na gastroodpad o objemu 120 a 30 litrů. Od října pak odstartoval samotný pravidelný svoz. Je organizován v různých frekvencích od 2× týdně až po 5× týdně podle velikosti stravovacího zařízení, a to výměnným způsobem, takže škola pokaždé obdrží čistou nádobu. Tím jsou zajištěny veškeré hygienické standardy. Všechen svezený gastroodpad bude následně využit v bioplynové stanici.

Do tohoto nově zavedeného systému se mohou zapojit i jiné soukromé subjekty, jako například komerční jídelny a ostatní restaurační zařízení. Informace o projektu a možnosti zapojení jsou k dispozici na webu https://gastro.praha.eu/.

„Nejlepší odpad je ale ten, co vůbec nevznikne, a u jídla to platí dvojnásobně. V rámci právě připravované strategie cirkulární ekonomiky budeme na tuto oblast klást větší a větší důraz a školní zařízení jsou pro edukační kampaně ideálním místem,“ doplňuje náměstek Petr Hlubuček.


Autor: TZ, red

Setkání ke Strukturálnímu plánu Prahy 5

Včera v 10:52

Poslední veřejné setkání ke Strukturálnímu plánu Prahy 5 v tomto roce se koná 13. prosince v Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici. Strukturální plán je významný dokument Prahy 5, který popisuje priority rozvoje jak celé městské části, tak i jednotlivých čtvrtí a konkrétních...

Otevřené dveře do zákulisí moderního strojírenství

1. prosince 2022 v 10:37

Laboratoře Fakulty strojní ČVUT jste si nemohli prohlédnout ve všední den? Nevadí! Otevřou se i v sobotu 3. prosince. Zájemci o studium i jejich rodiče mohou nahlédnout do zákulisí výuky moderního strojírenství. 

Další články
Nahoru