Praha rozvíjí sběr gastroodpadu ze škol
1. listopadu 2021 08:35
„Podíl biologicky rozložitelného odpadu, který lze dále po vytřídění využít, je v našem směsném odpadu vysoký, tvoří 30 až 40 procent. Tento projekt je tak dalším kouskem do mozaiky, která směřuje k cíli sbírat tento druh odpadu na celém území města a využívat jej k produkci čisté energie a bioplynu. Jde tak o další krok na cestě ke snižování emisí CO2 a naplňování Klimatického plánu hlavního města Prahy. Věřím, že možnost zapojit se do systému města využijí i další školy nebo restaurace a jídelny, kterým nabízíme možnost chovat se zodpovědně a podpořit principy cirkulární ekonomiky,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora pro životní prostředí.
Projekt svozu gastroodpadu ze školních jídelen byl zahájen letos v září ve 28 školách, jejichž zřizovatelem je Magistrát hl. m. Prahy. Tyto školy jsou zároveň provozovateli školních jídelen. Nejprve se uskutečnila administrativní část projektu, kdy školy uzavřely s městem smlouvy k zajištění bezplatného pravidelného svozu gastroodpadu a zároveň byly rozvezeny sběrné nádoby na gastroodpad o objemu 120 a 30 litrů. Od října pak odstartoval samotný pravidelný svoz. Je organizován v různých frekvencích od 2× týdně až po 5× týdně podle velikosti stravovacího zařízení, a to výměnným způsobem, takže škola pokaždé obdrží čistou nádobu. Tím jsou zajištěny veškeré hygienické standardy. Všechen svezený gastroodpad bude následně využit v bioplynové stanici.
Do tohoto nově zavedeného systému se mohou zapojit i jiné soukromé subjekty, jako například komerční jídelny a ostatní restaurační zařízení. Informace o projektu a možnosti zapojení jsou k dispozici na webu https://gastro.praha.eu/.
„Nejlepší odpad je ale ten, co vůbec nevznikne, a u jídla to platí dvojnásobně. V rámci právě připravované strategie cirkulární ekonomiky budeme na tuto oblast klást větší a větší důraz a školní zařízení jsou pro edukační kampaně ideálním místem,“ doplňuje náměstek Petr Hlubuček.