dnes
Sobota - skorojasno
19°C
zítra
Neděle - obcasny-dest
14°C
pozítří
Pondělí - prehanky-dest
9°C
Lifestyle / Zdraví / Cestování

Pozor, mohli byste mít zkažené léto. Loni se toto onemocnění týkalo jen ve Středočeském kraji stovek lidí. Tyto rady Rážové si raději zapamatujte

  Teplé a slunečné letní počasí vytváří ideální klimatické podmínky pro vznik průjmových  onemocnění. V tomto období může při nevhodném uskladnění či nedostatečném tepelném zpracování docházet k  pomnožení bakterií v potravinách, což může po následné konzumaci způsobit zdravotní potíže. Riziko lze minimalizovat dodržováním jednoduchých pravidel. 

„V loňském roce onemocnělo salmonelou jen ve Středočeském kraji 1 729 lidí, rozšířená jsou také ostatní průjmová onemocnění, kterých jsme loni zaznamenali kolem pěti tisíc. V létě se toto riziko zvyšuje, proto je v tomto období třeba dodržovat základní zásady osobní hygieny, tedy především mýt si důkladně ruce, dále omezit konzumaci rizikových potravin, jakými jsou například majonézové saláty nebo měkké uzeniny a dbát na důkladné tepelné zpracování potravin. Ovoce a zeleninu konzumujte až po důkladném umytí pitnou vodou, k přípravě pokrmů, k pití a k vaření používejte pouze pitnou vodu, a do již hotových pokrmů nepřidávejte syrová vejce,“ radí ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová.

Zdravotním potížím spojeným s konzumací pokrmů v letním období lze předcházet dodržováním následujících pravidel: 

  • Správný výběr potravin – vybírejte při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou zdravotně nezávadné. Nekupujte potraviny s prošlou zárukou, ovoce a zeleninu před konzumací důkladně umyjte pitnou vodou, omezte konzumaci rizikových potravin (majonézové saláty, měkké uzeniny apod.).
  • Dostatečná tepelná úprava – potraviny a pokrmy dostatečně uvařte a propečte. Teplota ve všech částech pokrmu by měla dosáhnout 70 °C po dobu nejméně 10 minut, maso musí být propečené až ke kosti. Pozor při grilování kuřat, kdy se často stává, že u kosti je ještě krvavé. Nepoužívejte syrová vejce do pokrmů, které se již dále tepelně neupravují nebo do pokrmů připravených za studena.
  • Konzumace tepelně upravených jídel ihned po jejich dohotovení – nejlépe je konzumovat pokrmy ihned po jejich dohotovení. Pokud pokrm chladne při pokojové teplotě, mikroby, které eventuálně vaření přežily, se začnou množit.
  • Hotové pokrmy uchovávat buď v teplém stavu nad 60°C nebo v chladničce při teplotě nižší než 10 °C.
  • Již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací důkladně ohřát – důkladný ohřev znamená, že ve všech částech pokrmu by měla být dosažena teplota 70 °C.
  • Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami – bezpečně uvařené potraviny mohou být mikrobiálně znečištěny při kontaktu se syrovými potravinami. Může se tak stát např. při použití stejného náčiní např. na syrové maso a potom na úpravu hotového pokrmu, krájení knedlíků, zeleniny apod.
  • Opakované mytí rukou – je to jedno z nejdůležitějších pravidel. Ruce si myjte vždy před zpracováním potravin, při každém přerušení činnosti, při změně druhu práce (např. při přechodu od práce se syrovým masem, vejci na práci s již tepelně hotovými pokrmy). Zejména si myjte ruce po použití WC a před jídlem.
  • Udržovat kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě – kuchyňské náčiní a nádobí udržujete v čistotě, po každém použití ho důkladně umyjte. Pravidelně měňte utěrky a mycí houby na nádobí.
  • Ochrana potravin před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty – uchovávejte potraviny v uzavřených obalech. Zvířata (hlodavci, ptáci) i mouchy mohou přenášet mikroby a znečistit volně přístupné potraviny.
  • Používat k přípravě potravin pitnou vodu – používejte pitnou vodu k pití, vaření i k umývání nádobí a k osobní hygieně.

Jak na suchou a problematickou pleť? Umíchejte si mastičku pod vedením lékárníka

Dnes ve 12:54

Ve vybraných lékárnách BENU probíhají v průběhu dubna workshopy na téma Suchá a problematická pleť. Na místě se pod vedením dermatologa seznámíte nejen s lékárenskou přípravou mastí v podobě krému a tělového másla, ale také se dozvíte, jak suchou a atopickou pleť ošetřovat a jak se o ni správně...

Mikroklima 2019. Praha 9 připravuje na červen ekologicko-dopravně výchovnou akci

18. března 2019 v 08:10

Odbor životního prostředí deváté městské části připravuje již 13. ročník ekologicko-dopravně výchovné akce s názvem Mikroklima 2019. Akce proběhne v Parku Přátelství na Proseku 6. června od 9 do 18 hodin.

Lékařka radí, jak můžete v práci překonat únavu. Aniž byste hnuli brvou a dělali ostatním divadlo…

6. března 2019 ve 13:43

I vy zažíváte v zaměstnání jeden ospalý den za druhým, cítíte se malátní a bez energie? MUDr. Michaela Tomanová, primářka Infinty Clinic, vám nabízí několik praktických tipů, jak si s únavou na pracovišti poradit. 

Ukliďme svět, ukliďme Česko. Tradiční jarní úklid startuje začátkem dubna

4. března 2019 v 08:07

V sobotu 6. dubna začne po celé republice jarní úklid zaměřený na dobrovolnické úklidy černých skládek, ale i drobného nepořádku z naší přírody, měst a obcí. Tématem letošního ročníku zvolili organizátoři pneumatiky.

PVK představují tvůrce pražského kanalizačního systému

27. února 2019 ve 21:00

Praha měla to štěstí, že na vytvoření, dalšího budování a správě kanalizačního systému na počátku 20. století se podílely významné osobnosti mnohdy evropského formátu. Jaroslav Jásek, historik Pražských vodovodů a kanalizací představí, které osobnosti se na budování systému...

Statisíce pacientů v Česku bohužel tento předepsaný postup nedodržují a riskují svůj život. Lidé s těmito problémy jsou pak nejčastějšími hříšníky

26. února 2019 ve 12:50

  Kolik berete léků? Umíte je vyjmenovat? Stalo se Vám, že jste neužíval své léky dle doporučení lékaře? … tyto a další otázky budou v březnu klást svým pacientům praktičtí lékaři a internisté ve 150 ambulancích po celé ČR. Účelem je se dozvědět, proč tolik pacientů nedodržuje předepsanou léčbu....

Sbírku domácích spotřebičů loni nejvýznamněji obohatil kuchyňský robot z 60. let

25. února 2019 ve 12:17

Již druhý ročník projektu s názvem „Máte doma muzejní kousek?“ vyhodnotili v těchto dnech jeho organizátoři, Národní technické muzeum (NTM) a kolektivní systém ELEKTROWIN. Lidé v něm od března do prosince 2018 prostřednictvím e-mailů nabízeli zajímavé spotřebiče, ze kterých si kurátoři sbírek...

Praha 9: Pečujete o své blízké? Potkejte se s odborníky

17. února 2019 v 08:01

Setkání s odborníky z projektu Dva životy – Praha, který pomáhá pečujícím o své blízké – děti nad 18 let, partnery s onkologickým onemocněním, po vážných autonehodách, seniory, zdravotně postižené osoby, rodiče, prarodiče, se koná v úterý 5. března.

Další články
Nahoru