dnes
Čtvrtek - skorojasno
10°C
zítra
Pátek - zatazeno
13°C
pozítří
Sobota - obcasny-dest
9°C
Lifestyle / Zdraví

Pozor, mohli byste mít zkažené léto. Loni se toto onemocnění týkalo jen ve Středočeském kraji stovek lidí. Tyto rady Rážové si raději zapamatujte

  Teplé a slunečné letní počasí vytváří ideální klimatické podmínky pro vznik průjmových  onemocnění. V tomto období může při nevhodném uskladnění či nedostatečném tepelném zpracování docházet k  pomnožení bakterií v potravinách, což může po následné konzumaci způsobit zdravotní potíže. Riziko lze minimalizovat dodržováním jednoduchých pravidel. 

„V loňském roce onemocnělo salmonelou jen ve Středočeském kraji 1 729 lidí, rozšířená jsou také ostatní průjmová onemocnění, kterých jsme loni zaznamenali kolem pěti tisíc. V létě se toto riziko zvyšuje, proto je v tomto období třeba dodržovat základní zásady osobní hygieny, tedy především mýt si důkladně ruce, dále omezit konzumaci rizikových potravin, jakými jsou například majonézové saláty nebo měkké uzeniny a dbát na důkladné tepelné zpracování potravin. Ovoce a zeleninu konzumujte až po důkladném umytí pitnou vodou, k přípravě pokrmů, k pití a k vaření používejte pouze pitnou vodu, a do již hotových pokrmů nepřidávejte syrová vejce,“ radí ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová.

Zdravotním potížím spojeným s konzumací pokrmů v letním období lze předcházet dodržováním následujících pravidel: 

  • Správný výběr potravin – vybírejte při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou zdravotně nezávadné. Nekupujte potraviny s prošlou zárukou, ovoce a zeleninu před konzumací důkladně umyjte pitnou vodou, omezte konzumaci rizikových potravin (majonézové saláty, měkké uzeniny apod.).
  • Dostatečná tepelná úprava – potraviny a pokrmy dostatečně uvařte a propečte. Teplota ve všech částech pokrmu by měla dosáhnout 70 °C po dobu nejméně 10 minut, maso musí být propečené až ke kosti. Pozor při grilování kuřat, kdy se často stává, že u kosti je ještě krvavé. Nepoužívejte syrová vejce do pokrmů, které se již dále tepelně neupravují nebo do pokrmů připravených za studena.
  • Konzumace tepelně upravených jídel ihned po jejich dohotovení – nejlépe je konzumovat pokrmy ihned po jejich dohotovení. Pokud pokrm chladne při pokojové teplotě, mikroby, které eventuálně vaření přežily, se začnou množit.
  • Hotové pokrmy uchovávat buď v teplém stavu nad 60°C nebo v chladničce při teplotě nižší než 10 °C.
  • Již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací důkladně ohřát – důkladný ohřev znamená, že ve všech částech pokrmu by měla být dosažena teplota 70 °C.
  • Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami – bezpečně uvařené potraviny mohou být mikrobiálně znečištěny při kontaktu se syrovými potravinami. Může se tak stát např. při použití stejného náčiní např. na syrové maso a potom na úpravu hotového pokrmu, krájení knedlíků, zeleniny apod.
  • Opakované mytí rukou – je to jedno z nejdůležitějších pravidel. Ruce si myjte vždy před zpracováním potravin, při každém přerušení činnosti, při změně druhu práce (např. při přechodu od práce se syrovým masem, vejci na práci s již tepelně hotovými pokrmy). Zejména si myjte ruce po použití WC a před jídlem.
  • Udržovat kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě – kuchyňské náčiní a nádobí udržujete v čistotě, po každém použití ho důkladně umyjte. Pravidelně měňte utěrky a mycí houby na nádobí.
  • Ochrana potravin před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty – uchovávejte potraviny v uzavřených obalech. Zvířata (hlodavci, ptáci) i mouchy mohou přenášet mikroby a znečistit volně přístupné potraviny.
  • Používat k přípravě potravin pitnou vodu – používejte pitnou vodu k pití, vaření i k umývání nádobí a k osobní hygieně.

Týká se to každého: Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Touto nemocí se u nás léčí více 900 tisíc pacientů, jejich počet každý rok narůstá. Hrozí poškození ledvin i očí. Do konce listopadu se lidé po celém Česku mohou nechat zdarma vyšetřit na příznaky, které sami nepoznají

19. listopadu 2017 v 11:37

Preventivní program Zdraví národa nabídne od 20. do 30. listopadu další bezplatné vyšetření krve. V jeho průběhu budou mít zájemci starší 18 let příležitost si na vybraných pracovištích laboratoří synlab czech ověřit, jestli netrpí cukrovkou neboli diabetem 2. typu. S touto nemocí se v České...

Na tyto vážné následky není připravena téměř polovina Čechů. Unikátní průzkum ukázal, jak by se zachovali. Došlo by i na úplatky…

14. listopadu 2017 v 08:57

Téměř polovina Čechů (45 %) není připravena na situaci, že by kvůli vážnému zranění při autonehodě mohla přijít o pravidelný měsíční příjem a že by si jejich léčení a rehabilitace vyžádaly další finanční náklady. Denně nebo téměř denně přitom v České republice jezdí 63 % z celkem 6,7 milionu...

Bohužel nabývá na síle, je už čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Podle profesora Kolka statisíce lidí o své nemoci neví, navíc i přes příznaky nejdou k doktorovi

14. listopadu 2017 v 08:25

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) se stává čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí doma i ve světě. Podle plicních lékařů se v nejbližších letech dostane až na třetí místo pomyslného mortalitního žebříčku. Na tuto plicní nemoc v Česku ročně zemře přes 3500 lidí, tedy o 70 % více než...

Dávejte si pozor: Tento novodobý syndrom může vést až k velkým problémům plotének. A dnes se týká už i dvacetiletých, což bylo dřív nevídané

9. listopadu 2017 ve 13:06

Moderní doba nám přináší spoustu nových digitálních možností, ale ty s sebou nesou i mnoho negativ v podobě bolestí či zranění pohybového aparátu. Věděli jste například, že tenisový loket nevzniká jenom ze sportu, ale můžete ho mít i z počítače? Primářka rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela...

Nůžky se rozevírají, mnoho žen bohužel ostrouhá. Síto požadavků je velmi přísné

7. listopadu 2017 v 11:16

Lékaři reprodukčních klinik stojí před neřešitelným problémem – počet neplodných, kteří potřebují cizí vajíčka – oocyty, roste. Ochotné dárkyně však nestačí tuto poptávku pokrývat. Reprodukční kliniky tak prakticky neustále „hladoví” po kvalitních dárkyních...

Když blahobyt zabíjí: Tato nepříliš známá choroba je důsledkem špatného životního stylu, má bohužel vliv na celkové dožití člověka

7. listopadu 2017 v 09:09

Člověk není schopen se vyrovnat s nadbytkem vymožeností moderní doby. Špatně se stravuje, je ve stresu, má nedostatek pohybu, kouří. Důsledkem toho se rozvíjí řada nemocí, které se označují jako civilizační – nebo také nemoci z blahobytu (cukrovka, cévní mozková příhoda, deprese, obezita,...

Pokud tyto choulostivé problémy nezačnete řešit včas, může docházet k jejich zhoršování. Zdravotní komplikace je mylně spojována jen se staršími lidmi, ale trpí i polovina žen. Takto diskrétně si můžete pomoci

3. listopadu 2017 ve 14:45

Inkontinence, neboli samovolný únik moči či stolice, je mylně spojována především se staršími lidmi. Tento zdravotní problém, který je navíc vnímám jako choulostivé téma vyvolávající bezděky pocit studu, postihuje jak ženy, tak muže všech věkových kategorií. Statistiky uvádějí, že inkontinencí,...

Společné sportování s kolegy má pozitivní efekt na výsledky i atmosféru na pracovišti

3. listopadu 2017 ve 12:55

Sportování s kolegy je stále oblíbenější. Kromě tradičního fotbalu a volejbalu jsou nyní v kurzu lední hokej, badminton a další kolektivní sporty. Jejich provozování má pozitivní vliv na atmosféru na pracovišti a zlepšuje také pracovní výsledky. I firmy si začínají uvědomovat, že sport se může...

Většina lidí neví, že touto nemocí trpí. Přitom se po padesátce týká každého druhého Čecha

30. října 2017 v 19:08

Statistiky lékařů ukazují, že různým stupněm osteoporózy onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let. „Mezi její hlavní projevy patří řídnutí kostí, které jsou křehčí a snadno se lámou i během zcela běžných denních aktivit. Dalším problémem je, že většina lidí vůbec neví, že touto nemocí...

Další články
Nahoru