
Potraviny, které musíte v Hurghadě vyzkoušet
17. dubna 2025 20:29
Jaké tradiční snídaně probudí vaše chuťové pohárky?
Ráno v Egyptě začíná jídlem foul medames – hustou pastou z dlouho vařených bob, česneku a citronu, podávanou s olivovým olejem, vařeným vejcem a čerstvou pitou. Toto jídlo je po staletí základem egyptské snídaně – syté, plné bílkovin a ideální před celodenním poznáváním. Pokud máte raději něco křupavého, sáhněte po taameji, místní verzi falafelu. Na rozdíl od v Evropě známé verze z cizrny, tato je připravována z bob, koriandru a petržele, což jí dodává intenzivně zelenou barvu a výraznou chuť.
Nezapomeňte se zeptat na ful bil zeit – boby v olivovém oleji s přídavkem kmínu a chilli. Toto jídlo je často podáváno ve formě sendviče, který si můžete vzít na pláž. Stojí také za to ochutnat mish, tedy egyptský sýr typu feta, který se podává s rajčaty a olivami.
Jaké obědové speciality stojí za to vyzkoušet?
Pokud hledáte skutečně egyptský zážitek, kušárí je povinnou položkou. Toto jídlo kombinuje rýži, těstoviny, čočku a cizrnu, polité pikantní rajčatovou omáčkou a křupavou smaženou cibulí. Přestože vypadá nenápadně, jeho chuť vás překvapí hloubkou – je to pouliční jídlo, které můžete najít v místních stáncích za méně než 2 eura.
Pro milovníky zeleniny bude ideální mahši – plněná cuketa, lilek nebo vinné listy. Náplň z rýže, mletého masa a koření (hlavně kmínu a kopru) vytváří harmonickou kompozici. Pokud máte rádi experimenty, vyzkoušejte moloheju – hustou polévku z listů juty, podávanou s masem a rýží. Její konzistence připomíná trochu špenát a charakteristická „slizká“ příchuť rozděluje turisty na příznivce a odpůrce.
Proč stojí za to ochutnat egyptská masová jídla?
V Egyptě kraluje hovězí a jehněčí, připravované na desítky způsobů. Kofta – podlouhlé karbanátky z mletého masa s přídavkem petržele a cibule – je pro milovníky grilovaných specialit nutnost. Nepřehlédněte také hamam mahshi – holuby plněné rýží s kořením. Toto jídlo se podává hlavně během svátků, ale v některých místech ho najdete v nabídce po celý rok. Fanouškům street foodu doporučujeme hawawshi – pita chléb zapečený s mletým hovězím, rajčaty a paprikou. Je to ideální rychlá svačina, kterou si můžete vzít dokonce na výlet lodí po Rudém moři.
Kde v Hurghadě hledat autentické chutě?
Hurghada je místo, kde každý milovník dobré kuchyně najde něco pro sebe – od elegantních podniků s moderním interiérem po útulné, rodinné hospůdky, ve kterých lze pocítit skutečnou atmosféru města. Zvláště stojí za to navštívit místní rybí trh, kde si každý den můžete vybrat čerstvé ryby a mořské plody přímo z Rudého moře. Na místě je rybáři připravují před očima zákazníků, díky čemuž máte jistotu, že vše je čerstvé a aromatické – od grilovaných krevet po pečené pražmy nebo kalamáry. Je to ideální návrh pro ty, kteří chtějí ochutnat autentické chutě regionu a vidět, jak vypadá každodenní život obyvatel Hurghady.
Při hledání jedinečné atmosféry stojí za to vydat se do moderních částí města, kde najdete široký výběr mezinárodní a blízkovýchodní kuchyně, a interiéry často ohromují stylem a výhledem na přístav. Pokud vám záleží na tradičnějších zážitcích, určitě navštivte starou čtvrť Dahar, kde podniky servírují klasická egyptská jídla v autentickém podání. Právě tam nejlépe pocítíte atmosféru každodenního Egypta – jak v chuti, tak v atmosféře. Bez ohledu na to, zda jste fanouškem vegetariánské kuchyně nebo masových specialit, v Hurghadě objevíte bohatství místních pokrmů, které vám dlouho zůstanou v paměti.
Pokud plánujete dovolenou u Rudého moře a hledáte výjimečné kulinářské zážitky, stojí za to zvážit spontánní výlet do Hurghady na last minute. Díky tomu nejen ušetříte na cestování, ale budete mít také příležitost ochutnat autentická egyptská jídla v místních restauracích, které jsou často skryté daleko od hlavních turistických tras. Takové spontánní výlety umožňují objevit skutečné chutě regionu a pocítit výjimečnou atmosféru města, kde se tradice setkává s moderností.
Jaké přílohy a omáčky vylepší chuť vašeho jídla?
Egyptská kuchyně, to nejsou jen hlavní jídla, ale také tahina – krémová sezamová omáčka, která se přidává téměř ke každému jídlu. Ve spojení s babaganoush (pasta z pečeného lilku) vytváří ideální duo pro namáčení chleba. Stojí také za to vyzkoušet dukkah – směs mletých ořechů, sezamu a koření, kterou se posypává olivový olej nebo jogurt.
Nezapomeňte na torshi – nakládanou zeleninu (mrkev, květák, červenou řepu), která se podává jako příloha k masu. Pokud máte rádi ostrost, požádejte o shata – chilli pastu, která vylepší chuť i nejjednoduššího jídla. V restauracích často dostanete také ajran – osvěžující nápoj z jogurtu, soli a máty, ideální pro horké dny.
Shrnutí: Proč vás kuchyně Hurghady nadchne?
Hurghada není jen místem pro relaxaci u moře, ale také skutečnou hostinou pro gurmány. Od aromatických snídaní po syté masové pokrmy – každé jídlo se může stát dobrodružstvím. I když se vám některé chutě (jako moloheja) mohou zdát exotické, stojí za to jim dát šanci – právě ony vytvářejí ducha tohoto místa.