dnes
Sobota - oblacno
21°C
zítra
Neděle - jasno
20°C
pozítří
Pondělí - jasno
18°C
Potravinová intolerance. Co znamená a jak na ni, aby nám nekomplikovala život?
Jsou lidé, kterým nedělá pečivo dobře. Ilustrační foto: Shutterstock / PR Kašpar (3x)

Potravinová intolerance. Co znamená a jak na ni, aby nám nekomplikovala život?

Nejrůznější potravinové intolerance jsou čím dál tím častějším problémem, v současnosti jimi trpí až polovina lidí. Člověk, který nějakou intoleranci má, o tom však mnohdy ani netuší, protože se neprojevuje tak silně, jako třeba potravinová alergie. Často se stává, že jeden člověk trpí více typy potravinových intolerancí.

Intolerance a alergie – co je co?

Intolerance je reakce organismu na konzumaci určitých potravin způsobená tím, že tělo hůře nebo vůbec nedokáže dané potraviny strávit, protože k tomu nemá dostatek potřebných enzymů. Potravinovou intoleranci je těžší odhalit, protože se příznaky objevují během několika hodit až za několik dní. Potravinová intolerance není život ohrožující, ale určitě je velmi nepříjemná. Příznaky intolerance bývají migrény, trávicí problémy, nadýmání, potíže s dýcháním, svědění kůže, ale i únava. naturhouse-shutterstock-ilustracni-hubnuti10-nahled Častým problémem bývá, že intolerance není rozpoznána a potíže jsou přisuzovány jiným onemocněním. Není neobvyklé, že člověk trpí touto poruchou i celý život, aniž by si ji spojil se svým jídelníčkem. Častými intolerancemi jsou například intolerance na laktózu (mléčný cukr) a lepek (látka obsažená v obilninách). „Intolerance může být podmíněna geneticky, může být také reakcí na přemíru koncentrované stravy, kdy tělu chybí vitamíny, minerály a vláknina, čímž je tělo zatěžováno. Také kombinace stravy – těžká a mastná jídla, styl konzumace stravy – hltání a spěch – mohou průběh intolerance zhoršovat,“ dodává Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Málokdo si uvědomuje, že potravinová intolerance může bránit úspěšné redukci hmotnosti.

Alergie je oproti intoleranci okamžitá a velmi silná reakce imunitního systému na určitou potravinu. Objevuje se zpravidla do několika minut po požití alergizující potraviny a jejími příznaky jsou různé ekzémy na kůži, pálení v krku a na rtech, ale také kýchání, potíže s dýcháním, bolesti břicha, křeče, zvracení, průjem nebo otok jazyka a jícnu. Může dokonce dojít až k anafylaktickému šoku, který je životu nebezpečný. Nejčastější alergie jsou na kravské mléko, sóju, vejce, častější alergie jsou na ořechy a semínka, kořenovou zeleninu, určité typy ovoce – jablka a jahody.

Jak zjistit intoleranci

Máte-li podezření, že se intolerance vyskytuje i u vás a trpíte z jinak nevysvětlitelného důvodu zmíněnými příznaky, existují dva způsoby, jak to ověřit. První z nich je náročnější, ale můžete jej provést sami. Během několika týdnů si poctivě zapisujte vše, co konzumujete a průběžně zkoušejte vyřazovat potraviny, o kterých si myslíte, že by vaše potíže mohly způsobovat. naturhouse-shutterstock-ilustracni-piti2-nahled Často jde o mléčné produkty, pečivo, určité druhy ovoce nebo vejce. Pokud se vám po vyřazení některých potravin uleví, nejspíše jste objevili viníky své intolerance. Druhou možností, jak intoleranci odhalit, je podstoupit speciální test potravinové intolerance. K dispozici jsou varianty pro domácí užití nebo můžete navštívit specialistu. „Ideální je kombinace obou způsobů, kdy si uděláte test intolerancí orientačně, a pak zkoušíte postupně vysazovat potraviny, které vám v testu vyšly jako potenciálně rizikové,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Vím, co nejím

Pokud se vám podaří přijít na to, které potraviny vaši intoleranci způsobují, máte v podstatě vyhráno. Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout nepříjemným příznakům, je dané potraviny z jídelníčku úplně vyřadit alespoň na několik měsíců. Po nějaké době je však opatrně můžete vyzkoušet znovu, intolerance v mnoha případech nebývá trvalá a časem vymizí. Pokud si nevíte rady, čím danou potravinu nahradit nebo jak sestavit jídelníček, aby vám v něm nechyběly potřebné živiny, nebojte se obrátit na výživového poradce.

„Odborníci v našich poradnách dokáží klientům poradit, jak správně sestavit jídelníček, aby jim intolerance nekomplikovala život. Nezapomínejte, že i neřešená intolerance může v mnoha případech být i jednou z příčin nadváhy,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE z www.naturhouse-cz.cz.


Toto vážné onemocnění je bohužel na vzestupu, velmi vážnému průběhu loni čelily už stovky lidí

Včera ve 20:36

Těžký zápal plic, otrava krve, zánět mozkových blan či akutní zánět středního ucha. To jsou jen některá onemocnění dětí i dospělých, která může mít na svědomí pneumokok – bakterie Streptococcus pneumoniae. Velmi vážnému průběhu invazivní pneumokokové infekce (IPO) loni v České republice podle...

Saunia chystá speciální divadelní ceremoniály pod vedením saunových mistrů

8. dubna 2019 v 08:30

Tři pražské pobočky saunového světa Saunia chystají speciální divadelní ceremoniály na filmové motivy, které budou probíhat pod vedením těch nejlepších saunových mistrů z Česka a Slovenska, Ondřeje Sochůrky a Roberta Žídka.

Zdraví pod kontrolou v OC Galerie Harfa

2. dubna 2019 ve 12:29

Projekt, jehož cílem je zvýšení povědomí o zdraví a dostupnosti zdravotní péče pořádají studenti pod záštitou IFMSAcz – International Federation of Medical Students' Associations.

Další články
Nahoru