dnes
Středa - zatazeno
4°C
zítra
Čtvrtek - polojasno
5°C
pozítří
Pátek - obcasny-dest
4°C
Potravinová intolerance. Co znamená a jak na ni, aby nám nekomplikovala život?
Jsou lidé, kterým nedělá pečivo dobře. Ilustrační foto: Shutterstock / PR Kašpar (3x)

Potravinová intolerance. Co znamená a jak na ni, aby nám nekomplikovala život?

Nejrůznější potravinové intolerance jsou čím dál tím častějším problémem, v současnosti jimi trpí až polovina lidí. Člověk, který nějakou intoleranci má, o tom však mnohdy ani netuší, protože se neprojevuje tak silně, jako třeba potravinová alergie. Často se stává, že jeden člověk trpí více typy potravinových intolerancí.

Intolerance a alergie – co je co?

Intolerance je reakce organismu na konzumaci určitých potravin způsobená tím, že tělo hůře nebo vůbec nedokáže dané potraviny strávit, protože k tomu nemá dostatek potřebných enzymů. Potravinovou intoleranci je těžší odhalit, protože se příznaky objevují během několika hodit až za několik dní. Potravinová intolerance není život ohrožující, ale určitě je velmi nepříjemná. Příznaky intolerance bývají migrény, trávicí problémy, nadýmání, potíže s dýcháním, svědění kůže, ale i únava. naturhouse-shutterstock-ilustracni-hubnuti10-nahled Častým problémem bývá, že intolerance není rozpoznána a potíže jsou přisuzovány jiným onemocněním. Není neobvyklé, že člověk trpí touto poruchou i celý život, aniž by si ji spojil se svým jídelníčkem. Častými intolerancemi jsou například intolerance na laktózu (mléčný cukr) a lepek (látka obsažená v obilninách). „Intolerance může být podmíněna geneticky, může být také reakcí na přemíru koncentrované stravy, kdy tělu chybí vitamíny, minerály a vláknina, čímž je tělo zatěžováno. Také kombinace stravy – těžká a mastná jídla, styl konzumace stravy – hltání a spěch – mohou průběh intolerance zhoršovat,“ dodává Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Málokdo si uvědomuje, že potravinová intolerance může bránit úspěšné redukci hmotnosti.

Alergie je oproti intoleranci okamžitá a velmi silná reakce imunitního systému na určitou potravinu. Objevuje se zpravidla do několika minut po požití alergizující potraviny a jejími příznaky jsou různé ekzémy na kůži, pálení v krku a na rtech, ale také kýchání, potíže s dýcháním, bolesti břicha, křeče, zvracení, průjem nebo otok jazyka a jícnu. Může dokonce dojít až k anafylaktickému šoku, který je životu nebezpečný. Nejčastější alergie jsou na kravské mléko, sóju, vejce, častější alergie jsou na ořechy a semínka, kořenovou zeleninu, určité typy ovoce – jablka a jahody.

Jak zjistit intoleranci

Máte-li podezření, že se intolerance vyskytuje i u vás a trpíte z jinak nevysvětlitelného důvodu zmíněnými příznaky, existují dva způsoby, jak to ověřit. První z nich je náročnější, ale můžete jej provést sami. Během několika týdnů si poctivě zapisujte vše, co konzumujete a průběžně zkoušejte vyřazovat potraviny, o kterých si myslíte, že by vaše potíže mohly způsobovat. naturhouse-shutterstock-ilustracni-piti2-nahled Často jde o mléčné produkty, pečivo, určité druhy ovoce nebo vejce. Pokud se vám po vyřazení některých potravin uleví, nejspíše jste objevili viníky své intolerance. Druhou možností, jak intoleranci odhalit, je podstoupit speciální test potravinové intolerance. K dispozici jsou varianty pro domácí užití nebo můžete navštívit specialistu. „Ideální je kombinace obou způsobů, kdy si uděláte test intolerancí orientačně, a pak zkoušíte postupně vysazovat potraviny, které vám v testu vyšly jako potenciálně rizikové,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Vím, co nejím

Pokud se vám podaří přijít na to, které potraviny vaši intoleranci způsobují, máte v podstatě vyhráno. Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout nepříjemným příznakům, je dané potraviny z jídelníčku úplně vyřadit alespoň na několik měsíců. Po nějaké době je však opatrně můžete vyzkoušet znovu, intolerance v mnoha případech nebývá trvalá a časem vymizí. Pokud si nevíte rady, čím danou potravinu nahradit nebo jak sestavit jídelníček, aby vám v něm nechyběly potřebné živiny, nebojte se obrátit na výživového poradce.

„Odborníci v našich poradnách dokáží klientům poradit, jak správně sestavit jídelníček, aby jim intolerance nekomplikovala život. Nezapomínejte, že i neřešená intolerance může v mnoha případech být i jednou z příčin nadváhy,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE z www.naturhouse-cz.cz.


Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru