Dnes Sobota - jasno 19°C
Zítra Neděle - oblacno 19°C
Sobota 30. 9. 2023
Svátek má Jeroným
Newsletter Pražský patriot
Pro odběr ranního přehledu článků za posledních 24 hodin se přihlaste zde.
Poprvé v Česku: Začal projekt stravy pro pacienty s poruchami polykání
Jednotlivé komponenty pokrmu se servírují na talíř zvlášť a díky speciálním silikonovým formám vytvářejí strávníkovi dojem běžného jídla, například vepřo knedlo zela. Zdroj foto: se souhlasem VFN v Praze

Poprvé v Česku: Začal projekt stravy pro pacienty s poruchami polykání

Pilotní projekt revolučního stravování pro pacienty s poruchami polykání odstartovala jako první zdravotnické zařízení v Česku Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN). Podle originálních receptur nutričních terapeutů kuchaři v nemocnici denně připraví jídlo přibližně dvěma desítkám pacientů. Strava splňuje vysoké nároky na chuť, estetický dojem i nutriční obsah. Informovala o tom mluvčí VFN Regina Rothová.

Potíže s kousáním, žvýkáním a polykáním (dysfagie) trápí převážně lidi s neurologickými nemocemi, pacienty po cévní mozkové příhodě nebo nemocné s onkologickými diagnózami, seniory, jedince po úrazech čelistí, v posledních letech i nemocné s covidem, kterým polykání dělalo extrémní obtíže.

Všichni museli změnit stravovací zvyklosti i samotné potraviny. Dosud byli pacienti s dysfagií většinou odkázání na rozmixovanou stravu nevábného vzhledu, barvy i chuti, která rozhodně nelákala ke konzumaci. Přitom právě nemocní potřebují vyváženou, výživově hodnotnou stravu, která usnadní uzdravení a zabrání podvýživě a dehydrataci, které jim hrozí. 

„Sedm let jsem hledala možnosti, jak pomoci lidem, kteří mají potíže s polykáním, trpí nechutenstvím a hrozí jim podvýživa. Snažila jsem se je přesvědčit, aby jedli, ovšem mixovaná bezbarvá strava bez chuti, kterou nemocnice v té době nabízela, je příliš nelákala. Není divu, že obvykle končili na nitrožilní výživě, dehydratovaní a podvyživení,“ vysvětlila motivaci pro vznik převratného způsobu stravování Lucie Růžičková, vedoucí nutričních terapeutů ve VFN.

„Problém byl hlavně v konzistenci jídla. Pacienti s poruchami polykání nemohou konzumovat běžnou pevnou ani tekutou stravu, kterou snadno vdechnou. Obecně lze říci, že čím je pokrm řidší, tím je pro ně náročnější ho sníst. A my jsme neměli k dispozici žádné zahušťovadlo na úpravu stravy, které by splňovalo nároky pacientů s dysfagií,“ dodala.   

Podle ředitele VFN Davida Feltla je pražský nemocnice průkopníkem proměny nemocničního stravování v zemi. „Strava pro pacienty s poruchami polykání je finančně stejně náročná, jako pro běžné pacienty, a přitom poskytuje nemocným maximální benefity. Naše nemocnice se dlouhodobě snaží zavádět inovativní způsoby léčby pacientů ve všech oborech, které nabízíme, a stejně tak i v dalších oblastech péče, třeba stravování,“ dodal.

Podnětem k vypracování systému stravování pro jedince s poruchami polykání bylo Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče Ministerstva zdravotnictví ČR z roku 2020. 

Jasně se v něm definuje konzistence stravy pro nemocné s touto diagnózou – husté pyré zcela hladké bez hrudek a vláken, které zůstává i při opakovaném ohřevu v nezměněné konzistenci, bez škraloupů a kůrek, navíc splňuje vysoké nároky na chuť, barvu a tvarovou estetičnost. 

„A to byl kámen úrazu, v Česku totiž neexistovalo vhodné zahušťovadlo, které by splnilo tyto parametry,“ řekla Lucie Růžičková. Nakonec se takové zahušťovadlo podařilo najít.

Zahušťovadlo splňuje všechny podmínky zpracování stravy, obsahuje 92 % využitelných sacharidů, neovlivňuje chuťové vlastnosti jídel, neobsahuje tuk, proto je vhodné pro různé druhy diet. 

Celý rok trvalo, než tým nutričních terapeutů, klinických logopedů a kuchařů sestavil úplně nový jídelníček pro pacienty se specifickými potřebami. „Péče o pacienty s poruchami polykání je týmovou záležitostí. Díky přispění všech profesí, které se na péči o pacienty s dysfagií podílí, byl vznik receptáře veden snahou o jeho maximální využitelnost v každodenní praxi,“ řekl dietolog VFN František Novák. 

Zadání bylo jasné: pokrmy musí být už na pohled lákavé, barevné, plné vůní a složené z masa, přílohy a zeleniny. Navíc musí pokrm udržet po celou dobu konzumace tvar a zachovat si chuť a vůni. Tak, aby si nemocný prožil i pocit běžného strávníka. 

Podařilo se a vznikla unikátní kuchařka s dvaceti recepty pro celodenní stravování pacientů s dysfagií, které jsou pestré, jednoduché a časově nenáročné na přípravu. Dietu lze využít nejen pro pacienty s poruchami vlastního polykání, ale i při problémech s kousáním a ve všech dalších situacích, kdy běžná konzistence stravy není vhodná. Autoři v nich využívají běžně dostupné a finančně nenáročné suroviny.

„Důležité je, že se jednotlivé komponenty pokrmu servírují na talíř zvlášť a díky speciálním silikonovým formám vytvářejí strávníkovi dojem běžného jídla, například kuřecího stehna s baby karotkou a bramborovou kaší, nebo třeba vepřo knedlo zela. Máme formičky například na brokolici, hrášek, zelené fazolky či tvar filetu tresky,“ vypočítala Lucie Růžičková

„Pacient si tak vychutná kvalitní plnohodnotný a nutričně vyvážený pokrm, který jí vidličkou nebo lžící. Takto servírovaný oběd díky technologii přípravy – šokovému zamražení po uvaření a následné regeneraci neboli ohřátí – zachovává tvar i konzistenci a teprve v ústech se nemocnému lehce začne rozplývat,“ dodala. 

Zkušenosti a postupy při přípravě pokrmů pro lidi se specifickými potřebami chce VFN poskytnout prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví ČR všem, kdo je potřebují. „Naším cílem je, aby se recepty dostaly k dalším zdravotnickým zařízením, ústavům, domovům důchodců a všem, kdo pečují o pacienty s poruchami polykání. Zaslouží si totiž jednoznačně chutnější stravu, důstojné stolování a dobrý pocit z jídla, což nepochybně přispěje k jejich psychické pohodě a lepším výsledkům léčby,“ uzavřel ředitel VFN David Feltl.


Autor: Lucie Rychlá

Jaká je pro letošek nejmódnější obuv pro ni i pro něj? Trendy v roce 2023

24. září 2023 ve 20:45

Každý nový rok přináší nové módní trendy – a to platí bezesporu i pro obuv. Ani rok 2023 nepředstavoval výjimku. Podívejme se proto na nejnovější trendy v obuvi určené pro dámy i pro pány. Jaké kousky stojí za to mít v botníku? Víme o nich a rádi vám prozradíme, které...

FTN se zúčastnila Dne zdraví, který pořádala Praha 4

22. září 2023 v 10:59

Tento týden v úterý 19. září se opět konala tradiční akce pro veřejnost pod názvem Den zdraví, který každý rok pořádá Praha 4. Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) se stala již poněkolikáté partnerem této události, která je zaměřena na prevenci zdraví, zdravý životný styl a zdravou...

Den zdraví na Budějovické

17. září 2023 v 08:21

Věnujte deset minut svému zdraví. V Praze 4 na Budějovické si  v úterý 19. září můžete nechat změřit tlak, poradit se o výživě a program je připraven i pro děti.

Den zdraví na Poliklinice Prosek

16. září 2023 v 10:11

Poliklinika Prosek pořádá pod záštitou starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka a ve spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže Praha 9 tradiční Den zdraví. Koná se 19. září od 9 do 16 hodin na prostranství před poliklinikou.

Nepatříte k 10 % Čechů s nemocnými ledvinami? Otestujte se zdarma a za pár minut

10. září 2023 v 08:42

Většina lidí má ve svém okolí někoho, kdo trpí chronickým onemocněním ledvin – postihuje totiž každého desátého Čecha, ale mnozí o své nemoci nevědí. Pokud není včas léčena, může vést k nevratnému selhání funkce ledvin, které vyžaduje doživotní dialýzu nebo transplantaci. Většinou je však možné...

Další články
Nahoru