Polévka na náměstí Jiřího z Poděbrad je snědena. Pokud vám chutnala, podívejte se na recept
21. prosince 2015 14:15
Dlouhá fronta těsně po 11 hodině před stánkem městské části v blízkosti kostela Nejsvětějšího Srdce Páně značila, že adventní rybí polívka se setkala s nadšením kolemjdoucích občanů. Svátečního tradičního pokrmu navařila starostka Vladislava Hujová spolu s kuchařkami 150 litrů, kterou poté zástupci radnice zdarma nabízeli.
„Rybí polévka bezesporu patří v českých zemích k vánočním tradicím a my jsme se rozhodli, že ji zdarma poskytneme všem, kteří byli tuto adventní sobotu na náměstí z Jiřího z Poděbrad. Polévka připomíná současně i podstatu Vánoc, a tím je laskavost, vstřícnost a láska k druhým,“ uvedla starostka.
Recept na polévku na 6 porcí:
vývar: 500 g rybích kostí, hlavy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 5 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový lístek, s§l, 2 l vody
polévka: 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí, 1 svazek petrželky, špetka muškátového květu, pepř, sůl
krutónky: 150 g veky, 30 g másla, sůl
Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme.
Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku, krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené maso, jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškěm.
Veku nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle, nakonec přidáme sůl.
Hotovou polévku podáváme s krutónky a sekanou petrželkou