Dnes Středa - jasno 22°C
Zítra Čtvrtek - jasno 25°C
Středa 18. 5. 2022
Svátek má Nataša
Zpravodajství
Aktuální zprávy z hlavního města
Lifestyle / Zdraví

Podzim je tady. Poradíme, jak si zpříjemnit chladné večery

Podzim. Čas šedivých dnů, nižších teplot a sychravého počasí. Tohle období si ale můžete i užít. V článku se dozvíte hned pět tipů, jak na to.

Nalaďte se na podzim

Jak se říká – všechno je v hlavě. Nemá smysl se s lítostí ohlížet za létem – vždyť zase za pár měsíců přijde. Raději se zaměřte na to, co je na tomto čase fajn. Například pestrobarevně zbarvené stromy, pouštění draků, vyrábění zvířátek z kaštanů nebo šály a čepice. A nesmíme zapomenout na svíčky, které teď půl roku ležely v šuplíku. Obzvlášť ty s vůní pomeranče nebo skořice, které jsou pro toto období jako stvořené. Existují dokonce i nevšední podzimní vůně typu dýňové suflé, koláč z pekanových ořechů nebo pečené jablko. Ty určitě stojí za vyzkoušení.

Upečte si něco dobrého

Provonět byt lze i bez vonné svíčky. Třeba jablečným štrůdlem s jablky a skořicí, dýňovým cheesecakem, švestkovým crumblem nebo perníkem. Báječný je i podzimní francouzský dezert Mont Blanc z kaštanů a vanilky. Nejen, že uděláte radost sobě i členům své rodiny, ale pečení je také skvělá aktivita pro upršené dny, kdy se člověku vůbec nechce ven.

Zahřejte se (netradičně!)

favi-prazskypatriot-cz-dekorace-do-bytu-heringova2

Ilustrační foto: unsplash.com 

K dobrému dezertu to chce ještě dobrý nápoj. Místo klasiky v podobě čaje nebo svařáku máme tipy i na poněkud nevšední teplé drinky. První dva recepty jsou nealkoholické, zbylé dva jen pro dospělé:

● Horké jablko – v rendlíku ohřejeme čtvrt litru vody a v ní vylouhujeme černý čaj. Přidáme stejné množství jablečného džusu, hřebíček a trochu skořice. Prohřejeme a servírujeme.
● Pomerančový punč – hrnek černého čaje svaříme s dvěma hrnky pomerančového džusu. Osladíme medem a podáváme s plátky pomeranče.
● Rumové mléko – tři hrnky mléka přivedeme k varu, osladíme vanilkovým a hnědým cukrem. Spolu s půl hrnkem rumu vyšleháme a podáváme se špetkou mleté skořice.
● Čaj s vínem – nejlépe ovocný čaj osladíme a dolijeme dle chuti červeným vínem. 

Vyzdobte si domov

A co takhle udělat si podzimní atmosféru i doma? Zábavná a zároveň relaxační je výroba podzimně laděného věnce. A pokud máte děti, zapojte je – uvidíte, že si takovou dílnu užijete všichni. Na jeho výrobu vám stačí korpus, drátek a pak už jen to, co najdete v přírodě. Krásně vypadá šípek, jeřabiny, šišky či sušené květy. Podobně jako věnec lze vyrobit i svícen. Na ten není potřeba kulatý korpus a můžete víc popustit uzdu fantazii. A kdybyste na vyrábění neměli náladu, vždycky se dají koupit už hotové dekorace do bytu.

Zachumlejte se

Pohodlná teplá deka k podzimu prostě patří. Nejlépe z vlny, která skvěle drží teplo a zároveň dýchá. Zachumlat se můžete nejen na gauči, ale taky v posteli. Na chladnější část roku je příjemné teplejší povlečení, které vás zahřeje. Hřejivých materiálů existuje více, skvělou volbou je ale rozhodně flanelové povlečení. Flanel je tkanina ze 100% bavlny s jemným vlasem na povrchu, která hřeje a přitom je prodyšná.

favi-prazskypatriot-cz-dekorace-do-bytu-heringova

Ilustrační foto: unsplash.com


Autor: TZ

Albertovský den podpoří pacienty po úrazech mozku

14. května 2022 v 19:49

Chcete se pobavit, zasoutěžit si a zároveň proniknout do života lidí po poškození mozku? Zajímá vás, jak nejlépe pečovat o pacienty po úrazech mozku a cévních mozkových příhodách a jak je pomoci začlenit zpět do běžného života? Nenechte si ujít Albertovský den, který 18. května pořádají Klinika...

Zelenou polévku vaří Jan Punčochář

29. dubna 2022 v 09:37

Pokud plánujete o víkendu vyrazit na sběr jarních bylin, můžete vedle kopřiv sbírat i populární medvědí česnek. Známý šéfkuchař a také ambasador Veolie Jan Punčochář připravil recept na krémovou polévku z medvědího česneku a špenátu.

Další články
Nahoru