Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 3°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Podle lékařů z nemocnice není nutné vzdát se o svátcích dobrot. Při splnění určitých podmínek
Na svátečním stole zpravidla nechybí miska s cukrovím. Foto: Dezidor / Wikimedia Commons

Podle lékařů z nemocnice není nutné vzdát se o svátcích dobrot. Při splnění určitých podmínek

Hory bramborového salátu, chlebíčků, cukroví, popíjení alkoholu a hodiny strávené před televizní obrazovkou symbolizují u většiny z nás novodobé Vánoce. Není proto divu, že řada lidí během svátků tloustne a po Novém roce se přebytečná kila snaží pracně shazovat. Podle odborníků z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze přitom není nutné se všech vánočních dobrot vzdát. Stačí dodržovat několik zásad a jídlo kompenzovat každodenním pohybem.

Již při předvánočních nákupech bychom si podle lékařů měli uvědomit, že vše, co sníme navíc, si, zvláště pokud máme problém s hmotností, uložíme do svých tukových zásob a v povánočním čase budeme pracně shazovat. „Je až neuvěřitelné, kolik desítek tun tuku v tuhém stavu se najde v pražských kanalizacích z vánočních jídel. A dá se jen těžko odhadovat, kolik desítek tun jich naši současní a budoucí pacienti zadrží ve svém těle. Není třeba o svátcích zrovna hubnout, ale mít stejnou hmotnost na Tři krále jako na Mikuláše je takové malé vítězství,“ uvedl Martin Matoulek, lékař III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 1. lékařské fakulty UK.

Pro udržení hmotnosti je podle odborníků důležité mít povědomí o energetické hodnotě jídla, které konzumujeme. Využít k tomuto účelu můžeme různé aplikace a svůj příjem průběžně monitorovat.

„Obecně lze doporučit nemít pochutiny typu cukroví či ořechy vystavené na stole v průběhu dne, ale cíleně si určité množství dát na talířek a sníst třeba jako svačinu ke kávě. Zapomenout nesmíme ani na alkohol, který nejenže má velký obsah energie, ale navíc zvyšuje chuť k jídlu a je dokonce přímo spojený s konzumací dalších pochutin, jako jsou klobásy k pivu nebo třeba tučné sýry k vínu. Tuk přitom obsahuje dvojnásobek energie v porovnání s cukrem,“ upozornila Aneta Sadílková, nutriční terapeutka VFN a 1. LF UK.

Pozor na zdravé pečení

Lidé se často mylně domnívají, že upečou-li cukroví „zdravěji“, například místo másla použijí více ořechů, cukr nahradí sušeným ovocem nebo klasickou bílou mouku nahradí špaldovou, mohou výsledný produkt konzumovat ve větším množství. Nutriční hodnota se sice skutečně může zvýšit, obsah energie ale zůstane stejný, nebo je dokonce o něco vyšší.

A jak je to se štědrovečerní večeří a smaženým kaprem? „Je třeba si uvědomit, že z jedné sebebohatší večeře ještě nikdy nikdo nepřibral. O tom, zda během Vánoc získáme nechtěná kila navíc, rozhoduje způsob stravování v průběhu celých svátků, nikoli jednoho dne,“ doplnila Aneta Sadílková.

Stejně jako plánujeme přípravu jídla, je důležité plánovat i aktivity a každý den se pohybu věnovat. Nemusí jít o hodiny ve fitness centru či náročný běh, naprosto dostačující je i chůze venku. Výhodou je monitorování pomocí krokoměru nebo mobilní aplikace. „Cílem není dosáhnout určitého počtu kroků, rozhodně ne tak často zmiňované magické hranice deset tisíc kroků, ale jejich navýšení o pět až deset procent oproti objemu kroků dosaženému v běžných dnech. Jedině tak se vám může podařit alespoň částečně spálit přebytečnou energii z jídla,“ vysvětlil docent Martin Matoulek.

Vánoční hřešení z psychologické perspektivy

Pro spoustu lidí jsou drobné hříchy vítaným kompenzačním mechanismem v dodržování striktního režimu nebo naopak určitou formou uvolnění od zavedených pravidel. Porušení nebo „vyjetí ze zavedených kolejí“, čímž pro nás mnohdy vánoční svátky bývají, je často omlouváno, bagatelizováno nebo naopak zcela démonizováno. Začarovaný kruh negativních emocí a pocitů viny bývá sžíravý a někdy nás dokonce morální kocovina ochromí a připraví o radost ze života.

„Pokud máme jakýkoli denní, stravovací nebo pohybový režim nastavený příliš striktně, bývá pro nás často složité udržet ho dlouhodobě. Režim by nás měl především bavit a naplňovat. Když tomu tak není, přijde zdánlivě oprávněné uvolnění opasku v podobě talíře s cukrovím. Zkusme si životní styl nastavit tak, aby byl určitým režimovým opatřením představujícím nosnou strukturu, ale zároveň ne řetězem, který nás škrtí,“ doplnila Dagmar Halo, psycholožka z III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

Jak zvládnout občerstvení na večírcích a oslavách? Nikdy nechoďte na akci zcela hladoví. Nepohybujte se celý večer nebo po celou dobu akce kolem bufetových stolů, naopak si jednou stoly obejděte a zjistěte, na co máte největší chuť.

Nandejte si na talíř od všeho, co vás láká, ale pouze jednou, potom talíř odevzdejte. Udělejte kompromis a z 10 potravin si vyberte nanejvýš 5 velmi kalorických, zbytek méně kalorických (například mozzarella třešničky s rajčetem, kuřecí maso, šunka, brambory, zelenina upravená na různé způsoby, včetně zeleninových salátů, ovoce, ovocné sorbety).


Autor: Jan Puci

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru