
Podle lékařů z nemocnice není nutné vzdát se o svátcích dobrot. Při splnění určitých podmínek
12. prosince 2020 10:51
Již při předvánočních nákupech bychom si podle lékařů měli uvědomit, že vše, co sníme navíc, si, zvláště pokud máme problém s hmotností, uložíme do svých tukových zásob a v povánočním čase budeme pracně shazovat. „Je až neuvěřitelné, kolik desítek tun tuku v tuhém stavu se najde v pražských kanalizacích z vánočních jídel. A dá se jen těžko odhadovat, kolik desítek tun jich naši současní a budoucí pacienti zadrží ve svém těle. Není třeba o svátcích zrovna hubnout, ale mít stejnou hmotnost na Tři krále jako na Mikuláše je takové malé vítězství,“ uvedl Martin Matoulek, lékař III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 1. lékařské fakulty UK.
Pro udržení hmotnosti je podle odborníků důležité mít povědomí o energetické hodnotě jídla, které konzumujeme. Využít k tomuto účelu můžeme různé aplikace a svůj příjem průběžně monitorovat.

Pozor na zdravé pečení
Lidé se často mylně domnívají, že upečou-li cukroví „zdravěji“, například místo másla použijí více ořechů, cukr nahradí sušeným ovocem nebo klasickou bílou mouku nahradí špaldovou, mohou výsledný produkt konzumovat ve větším množství. Nutriční hodnota se sice skutečně může zvýšit, obsah energie ale zůstane stejný, nebo je dokonce o něco vyšší.
A jak je to se štědrovečerní večeří a smaženým kaprem? „Je třeba si uvědomit, že z jedné sebebohatší večeře ještě nikdy nikdo nepřibral. O tom, zda během Vánoc získáme nechtěná kila navíc, rozhoduje způsob stravování v průběhu celých svátků, nikoli jednoho dne,“ doplnila Aneta Sadílková.

Vánoční hřešení z psychologické perspektivy
Pro spoustu lidí jsou drobné hříchy vítaným kompenzačním mechanismem v dodržování striktního režimu nebo naopak určitou formou uvolnění od zavedených pravidel. Porušení nebo „vyjetí ze zavedených kolejí“, čímž pro nás mnohdy vánoční svátky bývají, je často omlouváno, bagatelizováno nebo naopak zcela démonizováno. Začarovaný kruh negativních emocí a pocitů viny bývá sžíravý a někdy nás dokonce morální kocovina ochromí a připraví o radost ze života.
„Pokud máme jakýkoli denní, stravovací nebo pohybový režim nastavený příliš striktně, bývá pro nás často složité udržet ho dlouhodobě. Režim by nás měl především bavit a naplňovat. Když tomu tak není, přijde zdánlivě oprávněné uvolnění opasku v podobě talíře s cukrovím. Zkusme si životní styl nastavit tak, aby byl určitým režimovým opatřením představujícím nosnou strukturu, ale zároveň ne řetězem, který nás škrtí,“ doplnila Dagmar Halo, psycholožka z III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

Nandejte si na talíř od všeho, co vás láká, ale pouze jednou, potom talíř odevzdejte. Udělejte kompromis a z 10 potravin si vyberte nanejvýš 5 velmi kalorických, zbytek méně kalorických (například mozzarella třešničky s rajčetem, kuřecí maso, šunka, brambory, zelenina upravená na různé způsoby, včetně zeleninových salátů, ovoce, ovocné sorbety).