Počet otrávených houbařů se letos znásobí, pražští záchranáři vozí pacienty skoro denně
24. září 2013 09:43
Nejčastější otravou v České republice je požití Muchomůrky zelené a hub příbuzných. Tato otrava má dlouhé 6 až 24hodinové bezpříznakové období. Pak se dostavují prudké bolesti břicha, průjmy, zvracení.
Přibližně po dvou dnech dochází ke zdánlivému zlepšení zdravotního stavu, přitom poškození jater a ledvin nahromaděnými toxiny trvá. Přibližně pětina otrávených do dalších dvou dnů zemře. Záleží samozřejmě na množství zkonzumované houby, rychlosti lékařské pomoci, odolnosti, věku a zdravotnímu stavu houbaře.
„První pomoc v případě podezření na otravu z hub spočívá ve vyvolání zvracení, ve zvýšení intenzity vyprázdnění střev podáním projímadla, v podání černého uhlí a v bohatém přísunu vody. Samozřejmostí je neprodlené volání na tísňovou linku 155,“ sděluje mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.
Jednoduché preventivní rady:
- Sbíráme pouze houby, které bezpečně známe.
- Abychom zabránili jejich zapaření, použijeme prodyšné košíky.
- Velká opatrnost je na místě při sběru malých, ještě dostatečně nevyvinutých hub s nejasnými rozpoznávacími znaky.
- Jedlé houby se špatným skladováním a nesprávnou tepelnou úpravou stávají nezdravými.