
Pivovar spojený s vínem se dočká přeměny
21. března 2013 15:04
Sláva Pražského sklepmistra
Nejznámějším vínem spojeným s areálem bývalého nuselského pivovaru byl Pražský sklepmistr. Bílé víno, které dosáhlo značné obliby, se netajilo orientací na nenáročné zákazníky, čemuž odpovídalo litrové balení a nízká cena.
Značku Sklepmistr si můžete dopřát i nyní. Na etiketě, která s drobnými obměnami vydržela dodnes, je skutečně tehdejší sklepmistr Josef Benda z nuselského závodu.
Po vstupu Česka do Evropské unie, která zakazuje dávat do názvů místopisná označení, se víno přejmenovalo na Původní sklepmistr.
Areál bývalého nuselského pivovaru se v budoucnu pravděpodobně změní k nepoznání. Zastupitelé hlavního města Prahy schválili změnu územního plánu, která umožní výstavbu. Investorem, který hodlá do stavby dát asi 1,5 miliardy korun a zřejmě požádá o povolení stavět, je KF Development z finanční skupiny Prosperita.
V areálu, nacházejícím se mezi ulicemi Bělehradská a Křesomyslova, které jsou na rozhraní Prahy 4 a 2, tedy budou asi postaveny domy s byty, obchody nebo třeba lékařské ordinace.
Zachována musí být budova bývalé sladovny, která je již deset let památkově chráněna. Mohla by v ní být restaurace s minipivovarem.
Starosta Prahy 4 Pavel Caldr informoval pražské zastupitele o tom, že jeho městská část vzala potřebu revitalizace území na vědomí již v roce 2009. Vznesla ale požadavek, aby byl do území kolem toku Botiče zařazen pás zeleně. Zeleň chce Praha 4 i podél navržené komunikace.
Tyto požadavky podle Caldra již nelze do změny územního plánu promítnout, městská část bude ale uplatňovat důraz na jejich realizaci.
Nuselské pivo do Rumunska
Při dnešním pohledu na chátrající soubor budov pivovaru v Nuslích by se kolemjdoucímu ani nechtělo věřit, že zde v minulosti fungoval největší soukromý pivovar v Čechách.
Jeho historie sahá až ke konci 17. století, ale největší rozmach zažil o téměř dvě stě let později.
Pivovar byl během své existence několikrát přestavován, takže znalci architektury zde naleznou barokní i klasicistní stavební prvky. Poslední oprava proběhla před více než sedmdesáti lety.
Za první republiky stanul nuselský podnik na špičce českých průmyslových pivovarů. Příznivci zlatavého moku si pochutnávali na dvanáctistupňovém pivu Prelát a světlé výčepní Nuselské desítce.
Nápoj se vyvážel do zahraničí, a to především na Východ. Pil se na Podkarpatské Rusi, v Polsku či v Rumunsku.
Restaurace z Montrealu
Po řadě obchodních úspěchů čekala na provozovatele studená sprcha. V roce 1958 došlo k zestátnění pivovaru a už o dva roky později bylo pivo nahrazeno vínem. Areál převzaly vinařské závody.
Na konci sedmdesátých let minulého století se zdejší pivovarská zahrada proměnila v restauraci. A ne ledajakou! Česká restaurace ze světové výstavy EXPO 1967 v Montrealu byla po skončení akce demontována, převezena přes oceán a znovu postavena právě v areálu bývalého nuselského pivovaru. Na místě funguje dodnes.