dnes
Středa - zatazeno
2°C
zítra
Čtvrtek - zatazeno
1°C
pozítří
Pátek - snih
1°C
Pivo je nejlepší ionťák ze všech, tvrdí bývalý kulturista a dnes dietolog Vít Chaloupka
Foto: archiv

Pivo je nejlepší ionťák ze všech, tvrdí bývalý kulturista a dnes dietolog Vít Chaloupka

Zdravý životní styl je kultura, která nespočívá jen v zredukování tělesné váhy, ale musí být přítomna od narození až do konce života. Pro Pražský patriot to uvedl dietolog Vít Chaloupka. Podle něj je nutné jíst vyváženě a nevynechávat ani maso – ve vedrech především světlé. Dospělým neuškodí ani trochu vína či piva. Naopak, dodají tělu potřebné látky.

Mgr. Vít Chaloupka (* 1960)

Absolvent Institutu tělesné kultury. 

Bývalý český kulturista a státní trenér české reprezentace fitness.

V letech 1986 – 1990 se účastnil kulturistických soutěží, získal titul Mistr republiky v kategorii do 65 kg. 

Nyní dietolog, fitness konsultant, autor knih o zdravé výživě.

Jeho celoživotním cílem a náplní jeho života je postarat se o dobrý fyzický a duševní rozvoj dětí.

Věnujete se redukci tělesné hmotnosti. Co byste poradil na jaro a léto těm, kteří chtějí shodit nadbytečná kila? Je nutné držet diety, nebo stačí jíst vyváženou stravu?
Co svět světem stojí, drastické shazování kilogramů není nutné. Vyváženou stravu by měl člověk jíst celoročně, přičemž na jaře a v létě s přihlédnutím k sezónní zelenině a ovoci. Při vysokých stupních teploty nejsou dobrá těžká jídla, například tmavé černé maso. Jen to zpomaluje trávení. Takže v současné době doporučuji jíst zeleninu, ovoce a lehké bílé maso.

Tím lze váhu zredukovat, ale těžší je ji pak udržet…
Samozřejmě, udržíme ji pouze za předpokladu, že vyváženou stravu budeme jíst celoročně. Jinak není možné si váhu udržet.

Hovořil jste o sezónním ovoci. Je lepší jíst to, které roste v tuzemsku?
Jsem jednoznačně pro upřednostnění českého ovoce. Ale nic špatného není ani na tom, dát si dovážené citrusy.

Vitamín C ale získá člověk třeba i z jablek?
Určitě. Nebo z rajčat nebo papriky.

Vepřový kotlet k večeři? To je problém

hovezi-maso-nahled Zmínil jste se o masu. Potřebuje ho člověk vůbec jíst?
Ano, jsme všežravci, živočišnou bílkovinu potřebujeme. Když je někdo vegetariánem nebo veganem, nahrazuje ji – na to ale není lidské tělo naprogramováno. I když dnes existují názory, že maso z mrtvého zvířete v člověku hnije, je důležité ho z jídelníčku nevyřadit.

Je dobré dát si ho třeba dvakrát týdně?
To určitě, maso je potřebné i pro funkci ledvin.

Říkal jste, že když je vedro, je nejlepší světlé maso. A co tmavé, to je dobré jíst kdy?
Těžší maso si můžeme dát k obědu. K večeru je ale opravdu lepší třeba kuřecí nebo rybí. Rybí bílkovina je totiž také důležitá.

Člověk to má tedy střídat, aby měl pestrou stravu?
Ano, ale opravdu správně pestrou. K obědu si můžete dovolit těžší maso, protože ho metabolismem můžete do večera rozchodit. Když si ale dáte k večeru vepřový kotlet, je to problém.

Říká se, že je dobré jíst bio potraviny. Jsou všechny kvalitní?
To samozřejmě nemohu vědět, viděl jsem ale bio výrobu tekutého hroznového vína a byla to nádherná záležitost. Rostlinky byly vyšlechtěné přírodně, dávali tam hnůj z chléva, okopávali je motyčkou, ne strojem, z kterého může ukápnout nafta…

Pár loků piva po výkonu doplní glykogen

Jaký alkohol je vlastně pro člověka nejlepší či nejméně škodlivý?
Důležitý je poměr cukru v něm. V tomto směru je nejlepší suché víno, bílé i červené, kde jsou 0,4 až 2 gramy zbytkového cukru na litr. Jedny z nejkvalitnějších vín, která tato kritéria splňují, vyrábějí například ve Francii. To například pivo má cukru hodně a destiláty nejvíc.

pivo-nahled Pivo je ale zase zdravé z jiných důvodů, jako iontový nápoj. Nebo ne?
Určitě. Dá se dokonce říci, že je to nejlepší iontový nápoj ze všech. Je ale třeba dávat si ho v malém množství. Po fyzickém výkonu stačí dvoudecka na doplnění krevního cukru, glykogenu.

A vína si může člověk dát denně kolik?
U mužů jsou doporučovány denně tak tři deci, u žen maximálně dvě deci. V obou případech je samozřejmě nejlepší víno s minimálním zbytkovým cukrem, o kterém jsem hovořil.

Věnujete se zdravému životnímu stylu dětí. V čem je u dětí největší problém?
V tom, že takřka nemají pohyb, dohání je svět reklam a rodiče jim věnují málo času. Výživa je tragická, média chrlí reklamy na různé hamburgery a podobně. Rodiče pak děti odbudou tím, že jim hamburger z reklamy koupí. Vymizel smysl rodiny, přitom bylo velmi dobré nedělní vaření a denní scházení se u večeře.

Školy dělají osvětu?
Nedělají, a když ano, tak minimální a více méně pokryteckou. „Osvěta“ se přizpůsobuje tomu, čemu se říká ekonomický košík, je to ale většinou zlobované, ruka ruku myje. Malý příklad: dětem se třeba vnutí, že mohou mít třikrát týdně luštěniny, protože někdo potřeboval přelít peníze bráchovi, který je dováží.

Chaloupka: regulaci reklamy nikdo neudělá 

Ve školách pořádáte besedy. Jak děti reagují?
Výborně… Ale pak se nic neděje. Uvedu příklad: Děti na prvním i druhém stupni školy jsem přesvědčil, ukázal jsem jim obrázky kulturistů, holkám jsem řekl „podívejte se, jaké můžete být modelky“. Přesvědčil jsem i ředitelku a dokonce i kuchařky, kterým se nejprve nechtělo měnit vaření, ale nakonec kývly… Když se mi toto všechno podařilo, ztroskotalo to na tom, že se mi nepodařilo přesvědčit rodiče, kteří nechtěli vynaložit měsíčně o padesát korun navíc, aby děti měly denně dvě zdravá jídla. Nechtěli hlavně zapojit mozek a vyplnit dotazník.

Kolikrát denně by měli dospělí i děti jíst?
Pětkrát.

Mluvil jste o škodlivém dopadu reklam na děti. Pomohla by jejich výrazná regulace?
Nepochybně – média a reklamy v nich mají silné slovo. To ale nikdo neudělá, vše je podřízeno byznysu.

Věnujete se i zvyšování fyzické kondice. Je třeba pro ženy zdravé posilování na přístrojích?
Nemůže to být nezdravé. Posilovat znamená cvičit. Je možné dát si minimální břemeno a protáhnout se. Není přece nutné nasadit plnou zátěž a pak nezvládat.

O zdravém životním stylu, který prosazujete, se toho již napsalo a napovídalo hodně. Jak by dal vlastně zdravý životní styl definovat?
Je to kultura, která není jen o časovém zredukování tělesné váhy, ale musí být od narození až do konce života. Chce to pohyb, ne si po každodenním vysedávání v hospodě říci „teď se zbavím tuků“. Důležité je sportovat, jezdit na kole, chodit. Když je možnost, odložit auto a ujít kousek cesty pěšky. A k tomu se samozřejmě správně stravovat.


Autor: Anna Skálová

innogy: Zachraňujeme životy

Včera ve 14:46

Na selhání srdce ročně v zemích EU předčasně zemře půl milionu lidí. K zástavě srdce často dochází bez předchozího varování a může postihnout i zcela zdravého člověka. V takových případech je každá vteřina drahá a k záchraně života může pomoci automatický externí defibrilátor (AED). Jeden takový...

Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

28. listopadu 2019 ve 20:48

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí...

Proč je kolagen důležitý a v jakém jídle ho najdeme

26. listopadu 2019 v 15:30

Pravděpodobně přemýšlíte o kolagenu v spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže. Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni,...

Další články
Nahoru