dnes
Neděle - polojasno
3°C
zítra
Pondělí - zatazeno
1°C
pozítří
Úterý - snih
0°C
Pivnice v centru Prahy: tradice, solidní ceny, ranní i noční provoz. Kam zajít na pivo?
Nástěnná malba naproti výčepu pivnice U dvou koček. Foto: Jan Puci

Pivnice v centru Prahy: tradice, solidní ceny, ranní i noční provoz. Kam zajít na pivo?

Mým domovem ztichlá je putyka, mým štěstím je sklenice plná… Tento staropražský šlágr si mohou prozpěvovat i současní Pražané, kteří zavítají do některé z hospod v centru města. Ne vždy totiž návštěva takové pivnice musí znamenat oželení úspor. Jak jsou na tom v současné době legendární i jiné pražské pivnice v centru města?

Nikoli nejlevnější, ale i pro běžného Pražana je cenově dostupné občas zajít do legendární pivnice U Pinkasů, nacházející se na Jungmannově náměstí. Točí tam plzeň – velká vyjde na 45 korun. K jídlu si tam lze dát domácí svíčkovou, vepřové koleno, pečená kuřecí křídla či žebírka. Nebo chuťovky k pivu: škvarkovou pomazánku, nakládaný sýr, tlačenku s octem a cibulí a mnoho dalšího.

Pivnice má dlouhou historii – již v roce 1843 dovezli tehdejšímu krejčímu Jakubu Pinkasovi dvě vědra nového plzeňského piva. Dal ochutnat Pražanům a fiakristům, jejichž štafl se nacházel právě na Jungmannově náměstí, posléze přestal být krejčím a založil hostinec. Ten, přes změny názvu, vydržel až do současnosti.

U Zlatého tygra to žije i po Bohumilu Hrabalovi

Se spisovatelem Bohumilem Hrabalem zůstane navždy spojena pivnice U Zlatého tygra v Husově ulici. Dnes tam lze půllitr Plzeňského Prazdroje pořídit za 40 korun, dvě deci rozlévaného vína za 28 korun, 150 gramů kotlíkového guláše za 80 korun. Na centrum velmi slušné ceny.

pivnice-u-zlateho-tygra-nahled Navíc neopakovatelná atmosféra – místo, kudy procházela historie. Pivnice byla zachycena již v roce 1816. V době po 2. světové válce ji navštěvovali například Jan Werich, Zdeněk Štěpánek nebo Bohuš Záhorský. Pro Hrabala, jehož dílo bylo přeloženo do 29 jazyků, se pivnice stala i tvůrčí dílnou.

Černý vůl byl zachráněn, nabízí tlačenku za 30 korun

Zánik hrozil hostinci U Černého vola na Loretánském náměstí. Za jeho zachování dokonce vznikla i petice – pivnice byla zachráněna. „Odmítáme, aby byla hlavním argumentem výše nabídky nájemného – hostinec U Černého vola je jednou z posledních autentických hospod na Malé Straně, resp. Hradčanech, a její zrušení by znamenalo citelný zásah do společenského života Prahy,“ uváděli petenti.

Čtěte také: Pivo je nejlepší ionťák ze všech, tvrdí bývalý kulturista a dnes dietolog Vít Chaloupka 

Velká plznička tam vyjde na 35 korun, tlačenka na 30, utopenec na 35 korun. Porce knedlíků s vajíčky a okurkou na 45 korun. Šenk tam vznikl kolem roku 1726, kolem roku 1905 tamní restauraci provozoval pan Brinda. Nabízel smíchovské pivo, Plzeňský Prazdroj, víno i kulečník.

pivnice-u-dvou-kocek-1-nahled Plzeň si lze dát i v restaurantu a pivnici U dvou koček na Uhelném trhu. Je možné se tam i dobře najíst – polední menu se mění, pokud zrovna obsahuje smažený vepřový jazyk a bramborovou kaši, vyjde na 85 korun, k tomu 3 dcl točené malinovky za 15 korun. Na stálém jídelním lístku je například hovězí vývar s játrovými knedlíčky za 29 korun. Restaurace U dvou koček vaří pravá česká jídla již od roku 1678. Každý večer tam můžete vidět harmonikáře. Je možné dát si i pivo „na stojáka“.

U Schnellů mají 12 druhů piva a oběd kolem stovky

V Tomášské ulici se nachází hospoda U Schnellů, která je součástí stejnojmenného hotelu. Oběd ve všední den tam vyjde na 95 (například segedínský guláš), respektive 115 (například vepřové řízečky s bramborovým salátem a okurka) korun, podle výběru. V nabídce je 12 druhů piva.

Čtěte také: Odborníci žehnají pivu! Je to dobrá prevence sklerózy, infarktu i mrtvice, říkají. A jak je to s pitím piva a růstem pupků? 

Dům koupil v roce 1787 kupec Tomáš Schnell, po kterém dnes nese jméno. Proslavená staropražská restaurace je tam odnepaměti. „Svého času tu sedával a nejedno viržinko vykouřil i kníže českého jeviště, herec Národního divadla v Praze, Eduard Vojan,“ uvádějí webové stránky restaurace.

pivnice-u-parlamentu-nahled Přívětivou je restaurace U Parlamentu, nacházející se ve Valentinské ulici (na rohu s Kaprovou), poblíž metra Staroměstská. Denně tam mají otevřeno do 23 hodin, za – na centrum – solidní peníze je možné dát si tam velkou plzeň (38 korun) i něco z české nebo německé kuchyně či chuťovek k pivu.

Hostinec U Fleků je atrakcí hlavně pro turisty

Mezi nejznámější a nejnavštěvovanější pražské pivovary patří hostinec U Fleků, kam chodí především turisté. Pivnice nabízí i kulturní program: kabaretní show. Pořádány jsou i prohlídky tamního pivovaru, otevřeno tam je i pivovarské muzeum. Ceny nejsou nejnižší.

Z roku 1499 pochází první písemná zmínka o tamním podniku. Tehdy dům koupil sladovník Vít Skřemenec. Web podniku se chlubí, že pivovar U Fleků je „jediným pivovarem ve střední Evropě, kde se pivo vaří bez přestávky déle než 500 let“: „Od nejproslulejšího a osobitého sálu Akademie, kde se v minulém století scházely známé postavy české kultury, přes Václavku s barevnými vitrážemi až po Rytířský sál upravený a zařízený v romantickém duchu.“

U Rudolfina U Hrocha, U Kocoura či U Medvídků…

V centru lze narazit i na další zajímavé hospody, za přívětivé ceny. V Křižovnické ulici je hojně navštěvovaný hostinec U Rudolfina, v Thunovské (kousek od Poslanecké sněmovny) je hostinec U Hrocha, stále funguje – dnes zrekonstruovaná – Malostranká pivnice na Malostranském náměstí. Typickou kuřáckou pivní hospůdkou, kde se najde i něco na zub, je pivnice U Kocoura v Nerudově ulici.

Pivní pauza v centru Prahy

Ve Spálené, poblíž stanice metra Národní, lze navštívit hostinec U Brejšků, kde je možné prohlédnout si fotografie ze života Jaroslava Haška, v ulici Na Perštýně stále existuje Pivovarský hotel U Medvídků, ve Skořepce zase pivnice Skořepka, Na Bojišti Hostinec U Kalicha, v Ječné Pivovarnický dům s mnoha druhy piva, v Jindřišské je lidová hospoda U Jindřišské věže. Vyhledávanou hospodou, mající své štamgasty, je Jelínkova Plzeňská Pivnice v Charvátově ulici poblíž metra Národní.

Minulost Na Čečeličce, přítomnost v Sedmi konšelích

Někde však hospodské prostory bohužel zejí prázdnotou, přitom by je šlo výtečně využít. Příkladem budiž tradiční „čtyřka“ – Hospůdka Na Čečeličce, nacházející se na rohu stejnojmenné ulice a Plzeňské – na Smíchově. Dnes dům i se zavřenou hospodou chátrá, nápis hostince ale zbyl. Jiné hospody v pražských čtvrtích žijí stále – třeba strašnický hostinec U Michálků na rohu Černokostelecké a Limuzské či mnohé karlínské, vysočanské, holešovické nebo žižkovské „putyky“.

A na závěr tři zajímavosti. Když vám přijedou do Prahy tuzemští nebo zahraniční známí, chcete je pozvat do tradiční české hospody v centru, ale nechcete příliš provětrat úspory, stačí zavítat do pivnice Sedm konšelů v Žatecké ulici poblíž Staroměstského náměstí. Čepují tam Staropramen přímo z tanků a české jídlo – třeba pečenou kachnu se zelím a knedlíky, nebo svíčkovou – tam lze pořídit kolem 100 korun.

Kde pít do rána a kde od rána

Zajímavým podnikem je Tlustá Koala v Senovážné ulici, je ve stylu britského pubu. Její zajímavost nespočívá v cenách, které nejsou úplně nejnižší (ale přijatelné), nýbrž v tom, že když už všude zavřou, lze si tam dát pivo i jídlo. Otevřeno mají do dvou hodin ráno.

Zajímavostí je též ranní výčep v Lidické, na Smíchově, kde mají otevřeno od 6.15 hodin, už tehdy si tam lze dát Gambrinus. Pozdě – v 5 hodin ráno – naopak zavírají v hospodě U Kotvy ve Spálené ulici. Mají to vychytané – hospůdka je poblíž tramvajové zastávky Lazarská, kde „flamendři“ čekají na noční tramvaje. Tak co si to čekání nezpříjemnit pivečkem?


Autor: Anna Skálová
Další články
Nahoru