dnes
Středa - snih
3°C
zítra
Čtvrtek - obcasny-dest
6°C
pozítří
Pátek - snih
4°C
Pět tipů na restaurace, v nichž budou vaše smysly vrnět blahem
Menu se podle sezónnosti surovin každé dva měsíce mění. Foto: archiv

Pět tipů na restaurace, v nichž budou vaše smysly vrnět blahem

Gastroturistiku si oblíbili i Češi, kteří čím dál raději cestují za dobrým jídlem. Ostatně člověku máloco udělá takovou radost, jako když se někde skutečně výborně nají. Pokud je navíc jídlo umně naservírované a podávané v zajímavém prostředí, uspokojí se všechny smysly. Zde je pět tipů na místa, kde nejen dobře vaří, ale kde také vládne skutečně unikátní atmosféra.

Valašská romantika na talíři

lanterna-websize-nahled Všechny náročné gurmány uspokojí restaurace Spa hotelu Lanterna v romantickém beskydském údolí Léskové, která nabízí moderní krajovou kuchyni v podání zkušeného týmu šéfkuchaře Pavla Václavíka. Nechybí v ní regionální speciality a suroviny od místních producentů, ale také například rozšířená nabídka snídaní o superpotraviny a smoothies. Pro ty nejnáročnější gurmány je pak v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, která nabízí večerní romantické posezení u šestichodových menu snoubených s vyhlášenými víny – menu se podle sezónnosti surovin každé dva měsíce mění, letos je navíc vždy snoubeno s víny jediného vybraného vinařství. Novinkou je možnost objednat si menu kompletně ve vegetariánské verzi, což je u nás naprostá výjimka. Každý měsíc tady navíc pořádají společenské a kulturní akce a hotel má vyhlášené wellness centrum. Více na www.lanterna.cz

Trocha Francie na Šumavě

nebespan1-websize-nahled Nebespán v Kašperských Horách je útulná a stylová restaurace, kde ochutnáte domácí dortíky či lahodné zákusky od nápadité cukrářky Jany Ferenčíkové, a speciality francouzské i šumavské kuchyně připravuje šéfkuchař François Thuille, pocházející z francouzského Cognacu. Původně se vyučil řezníkem a za gastronomií procestoval mnoho zemí. Vařil v Africe, Polsku, Rusku, Mongolsku, Číně a nyní velí restauraci Nebespán. Ten je ale také vůbec prvním boutique hotelem na Šumavě. Přímo nad restaurací se můžete ubytovat v komfortních apartmá nebo v luxusních romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i farmářský obchod a bistro Nebeskrám, kde můžete nakoupit zajímavé dárky nejen ze Šumavy. Více www.nebespan.cz

Inovativní gastronomie v alpském stylu

puradies2-nahled Na nejslunnějším svahu v rakouském Leogangu vás nakrmí tak, že na to budete ještě dlouho vzpomínat! Restauraci pětihvězdičkového hotelu Puradies (mimochodem v roce 2016 získal cenu za interiérový design iF DESIGN AWARD 2016) velí André Stahl – jeden z dvaceti nejlepších rakouských kuchařů, jehož kreace byly oceněny dvěma kuchařskými čepicemi Gault Millaua. Pro hosty tady připravuje se svým týmem tzv. inovativní gastronomii v lehkém alpském stylu. Používají jen čerstvé sezónní regionální produkty a jejich hlavním dodavatelem je jejich vlastní horský bio-statek. André Stahl dokáže s úžasným citem vytvořit harmonii mezi alpskou a mezinárodní kuchyní korunovanou nejlepšími rakouskými víny. Pro zájemce tady dokonce pořádají kuchařské kurzy pod názvem Madreiter Cooking, kde se zábavnou formou seznámí s prapůvodní salcburskou kuchyní a během kurzů společně s kuchaři připraví několik místních specialit. Více na www.puradies.com

V hotelu Theresa vás naučí zdravě jíst

theresa2-websize-nahled Hotel Theresa je klasický tyrolský rodinný podnik v malebném středisku Zell am Ziller uprostřed zillertálských Alp. Vedle rozsáhlé nabídky sportovních aktivit a lázeňských procedur se tu totiž pod pojmem wellness rozumí také geniálně promyšlená strava, která odpovídá nejmodernějším zásadám zdravé výživy. Šéfkuchař Stefan Egger je erudovaný dietolog slyšící na trendy, ale držící se i tradic. Hlásí se k hnutí „slow food“, zájemci tu mohou jíst podle zásad metabolic balance, ale Stefan zároveň říká: „Měli bychom se vrátit ke stravě předků a zahájit den teplým jídlem – nejlépe obilnou kaší nebo silnou polévkou.“ Hotel Theresa vlastní i lovecký revír, takže stačí lovecký lístek a Stefan vás vezme na lov. Na srnčí ragú od tohoto šéfkuchaře hned tak nezapomenete. Více na www.theresa.at

Gastronomické nebe v Jižním Tyrolsku

thurm6-websize-nahled Stephan Pramstrahler, majitel hotelu Thurm v Jižním Tyrolsku, je renesanční člověk, skvělý hostitel, ale také vynikající kuchař, vinař, designér s neotřelými nápady a poutavý vypravěč. O jeho kulinářských kvalitách svědčí 14 bodů podle Gault Millaua i skutečnost, že jeho restaurace se umístila mezi pěti nejlepšími svého druhu v Itálii. Stephan se při přípravě pokrmů drží jihotyrolských tradic: připravuje jednoduchá jídla z kvalitních surovin ve svém vlastním moderním pojetí. V autentickém prostředí vlastní salaše na Seiser Alm pořádá pro hosty kuchařské kurzy, kde prozrazuje i tajné fígle pro své úžasné bylinkové knedlíky – málo mouky, hodně na másle orestované cibulky a kostičky housky vmíchávat postupně. Na vlastních vinicích Grottnerhof, které díky svému sklonu představují velkou výzvu, pěstuje klasické jihotyrolské odrůdy: Gewürztraminer Tetrix, Weißburgunder Pica, Sovignon Bubo a Pinot noir Corax. Více na www.hotelturm.it

+ Tip, kde si pochutnají i rodiny: Restaurace hotelu Horal ve Velkých Karlovicích splní všechno, co rodiče očekávají od pohodového oběda (snídaně, večeře, svačinky…). Nabízejí tady dětská menu včetně oblíbené poctivé krupičné kaše, samozřejmostí jsou dětské židličky a hlavně: nechybí dětský koutek, který je přímo v restauraci, a tak zaručí, že se i rodiče po dlouhé době v naprostém klidu nají. Útulná Valašská hospůdka se zaměřuje (jak jinak) na valašskou kuchyni. Zvláště vyhlášená je zdejší kyselice, dát si tu můžete i speciality z méně častého králičího a jehněčího masa. V létě si vše můžete vychutnat na venkovní terase s nádherným výhledem do údolí, o víkendech se nabízejí i grilované speciality a hned pod terasou jsou termální bazény, kde se můžete s dětmi vykoupat. Více na www.horal-hotel.cz


Tato nemoc si nevybírá: Je často spojená se studem, zranitelností, pochybnostmi o sobě a negativními myšlenkami. Snadno se tak může stát, že člověk začne nenávidět své tělo jako zdroj depresí a překážku, která mu zabraňuje žít spokojeným životem

Včera ve 14:01

Různým stupněm onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let, většina lidí ale vůbec neví, že touto nemocí trpí. Podle Tomanové se dá rozvoji předcházet

29. prosince 2017 v 18:46

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová formou otázek a odpovědí bolest nohou u dětí, bezpečné lyžování u lidí nad 65 let a jak předcházet osteoporóze, která hrozí každému druhému člověku staršímu padesáti let.

Absurdní požadavek: Vraťte mi peníze, potkala jsem totiž arabské hosty, což mne šokovalo

25. prosince 2017 v 09:08

Na odlehčení mezi svátky si přečtěte kuriozity a vtipné příhody klientů ERV Evropské pojišťovny. Některé případy jen potvrzují, že jsme někdy národem skutečně vynalézavým.

Novoroční předsevzetí tentokrát vydrží

21. prosince 2017 v 10:42

Příchod nového roku je pro většinu z nás spjat s bilancováním roku předešlého. Co se nám podařilo, v čem jsme úspěšní či naopak, co nám v životě chybí a co nám na sobě samých vadí. Zkrátka co bychom mohli změnit v roce nadcházejícím. Není tedy divu, že právě milník mezi dvěma roky je příhodný...

Jeho doporučení mohou znít až strašidelně, ale je dobré o nich vědět. Nyní jsou totiž jedním z nejohroženějších orgánů, neodborné provedení může vést ke katastrofě, ne k úspěšnému vstupu do nového roku

20. prosince 2017 v 08:17

Oslavy vánočních svátků a příchodu nového roku jsou plné radosti a veselí, mnohdy ale bohužel i úrazů. Oči jsou v tomto období jedním z nejohroženějších orgánů. I když podle statistik vedou zranění rukou a prstů, poranění očí má častěji fatální následky. Největší hrozbou jsou amatérské ohňostroje....

innogy: Odhalte včas hrozbu požáru nebo otravy oxidem uhelnatým

19. prosince 2017 ve 14:58

Jedovatý plyn CO je jako tichý zabiják. Není vidět, ani cítit. Bez detektoru oxidu uhelnatého nemají lidé ani zvířata šanci zaznamenat jeho přítomnost. Většina případů proto končí otravou, a dokonce i smrtí.

Další články
Nahoru