
Pět nejpopulárnějších míchaných alko nápojů letošního roku
5. srpna 2022 10:32
Koktejl – víc než jen nápoj
I když váš barman není mistrem světa, sledování jak míchá váš oblíbený Diplomático Mantuano (nyní zlevněná cena) s vychlazeným zeleným čajem, pomerančovou kůrou, proužky šafránu a višněmi Maraschino může být docela podívaná. Na druhou stranu sledovat barmana, jak čepuje pivo do sklenice? Je to stejně zábavné jako sledovat schnoucí barvu.
Koktejly měli sice jen jeden recept, když debutovaly na přelomu osmnáctého století: nějaký druh lihoviny, cukr, voda a něco hořké. V dnešní době jsou však uměním. A my jsme se stali společností plnou sběratelů a znalců umění.
Koktejly a lihoviny, které je tvoří, promlouvají k našim duším a reagují na naše vnitřní pocity a touhy. Spřízněné duše v tekuté formě. S každým novým požitím je příležitost potkat novou spřízněnou duši, která bude odpovídat našim neustále se měnícím, dynamickým osobnostem. Možností je nepřeberné množství a jak naše oči prozkoumávají každý další název a následný výčet ingrediencí, naše chuťové buňky začnou tančit a cítit se radostně. V tomto smyslu koktejl není jen nápoj, je to „personalita“. Jakmile se sjednotí, pečlivě vytvořená a odměřená směs ingrediencí, je připravený smísit se se svým lidským partnerem.
Večírky nás záměrně zahalují do světa zcela mimo naše každodenní prostředí. Ve stejném duchu jsou koktejly fantaziemi ve sklenici. Od pečlivě vybrané sklenice až po umně zřízenou ozdobu, je to „minidovolená“, která nás dokáže přenést do jiného času, místa, myšlení a/nebo nálady. Nemusíme mít čas nebo finanční prostředky na to, abychom se každý týden vydali na výlet do jiné destinací, protože ve chvíli, kdy se nám představí tenhle tekutý únikový modul, můžeme se vydat za různými dobrodružstvími najednou!
Koktejlová kultura je víc než jen to, co je ve sklenici…
To je také to, co sklenici obklopuje. Estetika prostoru, který byl vybudován, aby nás vtáhl je stejně klíčem ke složce koktejlové fantazie jako alkohol samotný. A podnikání v tomto smyslu zažívá boom. Jak bujný? Je jasné, že každý vyhraje, když se realizují fantazie. Každý prostor je samostatný svět zcela oddělený od toho, ve kterém jsme existovali, než jsme vstoupili dveřmi. Chcete cestovat časem do bouřlivých 20. let? Na to existují talkeasy. Chcete se cítit jako na tropické dovolené? Na to je tiki bar. Je to kompletní smyslový zážitek navržený tak, aby pozastavil vaši realitu a vytvořil novou, ve které jste kapitánem své vlastní lodi.

Foto: TSViPhoto/shutterstock.com
Koncept epikurejské fantazie možná začal na talíři, ale řítí se kupředu s tím, co je v naší sklenici. Pečlivá péče šéfkuchaře o gastronomii na talíři se nyní koncetruje ve skle. Pokud se chuťové pohárky chtějí nechat lechtat při každém soustu, chtějí to totéž od každého doušku. Neznamená to, že každý alkoholický nápoj, který si objednáte, musí být nějakým zázrakem moderní mixologie – stejně jako někdy je to klasický burger, po kterém toužíte, možná chcete jen klasický manhattan – ale pokud je to klasika, po které toužíte, chtěte aby byla tou nejlepší zatracenou klasikou nejvyššího stupně kvality, v perfektním stavu, aby vás vrátila do jednodušší doby – té, která magicky existuje ve vaší mysli bez jakýchkoliv skvrn.
Trend sofistikovaného popíjení je přímý důsledek celosvětové potravinářské revoluce. Jídlo se obecně stalo žhavým tématem a díky globalizaci je pro kuchaře snazší získat vysoce kvalitní suroviny prakticky ze všech koutů světa. Obnovuje se zaměření na místní, sezónní atd., což nakonec přináší lepší jídlo. Dnes je po celém světě více vynikajících restaurací než kdykoli v minulosti. A samozřejmě dává smysl, že svět nápojů to bude následovat. Pokud máte michelinskou restauraci, pak samozřejmě musíte podávat nápoje na takové úrovni. Naše chutě jsou sofistikovanější, což znamená, že pokud jde o nápoje, požadujeme kvalitní koktejly stejného kalibru.
A tento kalibr je výsledkem chemie. Koktejly nejsou jen směs likérů v šálku, je to věda. Pokud a když budete chtít jen tak pít, dáte si panáka nebo pivo. Ale pokud jde o aktivaci chuťového senzoru ve vašem mozku, potřebujete od svého zážitku s pitím trochu víc. Objednáte si Eukalyptus martini.
Koktejl sahá daleko – do všech koutů světa. Používají se lahve s recepturami z roku 1737, které vytvořili mniši ve francouzských horách, v klášterech na Sicílii nebo na osamělém prašném poli v poušti, čekajíc i deset let, než nějaká rostlina vykvete. Všechny tyto ingredience se spojují dohromady a znamená to více než pouhé popíjení. Znamená to zážitek, který chceme, protože chceme něco cítit. Teď víc než kdy jindy.
V lednu 2022 vydala Drinks International (DI), obchodní publikace pro alkoholový průmysl, svůj seznam nejoblíbenějších klasických koktejlů roku 2021 po celém světě. Pro vytvoření ročního žebříčku DI provádí průzkum nejlepších světových barů a žádá každý, aby jmenoval své nejprodávanější míchané nápoje za daný rok. Odpovědi jsou poté zváženy a seřazeny. Pro nejnovější verzi publikace provedla průzkum ve 100 barech, aby vytvořila žebříček nejvíce objednávaných nápojů roku ve špičkových podnicích po celém světě.
Tento nově vydaný seznam ukazuje, že – stejně jako v loňském roce – se fajnšmekri nemohou nabažit tropických chutí. Mezi nováčky v žebříčku patří Pisco Punch, Painkiller, Ti’Punch a Old Cuban. Koktejly z éry prohibice si také užili nějaký čas v centru pozornosti, letos se prosadili Corpse Reviver, Bobby Burns a Bee’s Knees.
5 nejoblíbenějších koktejlů letošního roku
1. Negroni
Negroni si letos poprvé vybojoval první místo.Gin, Campari a vermut se spojují v dokonalém, působivém balení.
Negroni je aperitiv, který si získal celosvětovou popularitu jako míchaný nápoj na povzbuzení chuti k jídlu před jídlem. Skládá se z ginu, sladkého vermutu, Campari bitters a plátku pomeranče. Tradičně se Negroni míchá, netřepe a podává se na ledu. Tento ikonický nápoj se nikdy neobjeví bez jeho základní ozdoby: plátku pomeranče. V dnešní době dostal Negroni moderní šmrnc, protože je také běžné vidět tento alkoholický nápoj podávaný s pomerančovou kůrou místo plátku.
2. Old Fashioned

Foto: Vasyl Nagernyak / shutterstock.com
Old Fashioned je nadčasový. Tento koktejl, který byl osm let po sobě nejpopulárnějším koktejlem na světě, letos ho porazil Negroni. Historici primárních koktejlů poznamenávají, že koktejl Old Fashioned byl vynalezen v klubu Pendennis v Louisville, Kentucky, v roce 1889, v klubu gentlemanů, který dodnes lpí na svých původních hodnotách, kde „slušnost, dekorum, zdvořilost, dobré manýry a společenská grácie jsou stále v trendu“. Odtud prý barman a destilátor bourbonu James E. Pepper přinesl svůj recept do hotelového baru Waldorf Astoria v New Yorku. V průběhu let recept Old Fashioned ukázal flexibilitu přidáním třešní, pomerančů, pomerančového džusu, ananasu a dokonce nahrazením cukrového sirupu mandlovým nebo malinovým. Základem je jemná Kentucky Bourbon Whisky.
3. Dry Martini
Dobře připravené suché Martini je elegance ve sklenici. Klasický mix ginu a suchého vermutu se řadí na 3. místo v top koktejlech roku. Ozdobte citronem nebo několika olivami.
I když je Martini považováno za americký míchaný nápoj, jedna poměrně neznámá teorie klade jeho původ do Evropy. Německý hudebník, John Paul Aegius Schwartgendorf, emigroval do Francie v roce 1758 a změnil si jméno na Jean Paul Aegide Martini, v souladu s módou italských skladatelů. Jeho oblíbeným nápojem byla zřejmě směs ginu a bílého vína, která se mezi francouzskými hudebníky stala známou pod jménem Martini. Někteří z těchto hudebníků možná emigrovali do Spojených států a přinesli s sebou nápoj zvaný Martini.
4. Margarita
Margarita je ve své kyselé a pikantní jednoduchosti pravděpodobně nejznámějším tequilovým koktejlem na světě. Je to také jeden z nejoblíbenějších koktejlů v Americe. V roce 2022 si udržuje své místo jako nejlepší světová klasika na bázi tequily. První zmínka o vytvoření margarity se datuje do roku 1938.Carlos „Danny“ Herrera vlastnil restauraci Rancho La Gloria v Tijuaně v Mexiku. Vytvořil nápoj pro tanečnici Marjorie Kingovou, která nemohla pít žádný alkohol kromě tequily. Protože neměla ráda tequilu čistou, Herrera spojila ingredience použité na tequilový panák – sůl a limetkovou šťávu – a vytvořil tak ranou verzi margarity.
5. Daiquiri
Daiquiri je často nepochopeno. Zatímco mnozí si tento nápoj spojují s ovocem a mixéry, pravé Daiquiri se jednoduše vyrábí z bílého rumu, limetkové šťávy a jednoduchého sirupu. Je to čistý a osvěžující nápoj pro každou příležitost.
Koktejl je pojmenován podle místa, kde vznikl – ve městě Daiquiri na jihovýchodním cípu Kuby a byl údajně vynalezen v roce 1898 americkým důlním inženýrem jménem Jennings Cox. Lékař námořnictva Spojených států přivezl recept z Kuby asi o deset let později a představil jej ve Spojených státech.
Zdroje informací: