Pečený květák v sýrové krustě podle Miluše Makó
29. srpna 2024 11:51
Boří mýty o tom, že „bez masa“ znamená „nudně“. Srší spoustou úžasných inovací na tradiční masové pokrmy, které připravuje ve vegetariánské verzi. Green Table je jedinečné místo, kde se pod záštitou Veolia snoubí udržitelnost s kulinářským uměním.
Miluše připravila pečený květák v sýrové krustě doplněný o svěží salát z červené řepy s tvarohem a balsamicem.
Recept na květák:
1 větší květák
100 ml olivového oleje
šťáva z 1 citronu
100 g tvrdého sýra
3 lžičky mandlové mouky
sůl a pepř
Na salát:
1 červená řepa (200 g)
olivový olej
2 menší brambory typ C
2 větší mrkve
4 lžičky octa balsamico
3 lžičky agávového sirupu
1 lžička dijonské hořčice
250 g netučného tvarohu
50 g sušených rajčat
1 menší svazek bazalky
1 svazek petrželky
1 jablko
sůl a pepř
Postup:
Květák nakrájíme podélně na 2 cm silné steaky. Připravíme si zapékací misku, do které vložíme pečicí papír. Květák rozložíme do misky, osolíme a opepříme. V misce smícháme olivový olej, šťávu z citronu, nastrouhaný sýr a mandlovou mouku. Vznikne nám hustá kaše, kterou naneseme na květák. Troubu předehřejeme na 200 °C a květák pečeme dozlatova 15 až 20 minut.
Červenou řepu omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem a dáme na 30 minut na 200 °C. V hrnci uvaříme brambory. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky a krátce, asi 10 minut, povaříme v osolené vodě. Vychladlé brambory a vejce oloupeme a nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme řepu a mrkev, zakápneme balsamicem a sirupem. Osolíme, opepříme a přidáme dijonskou hořčici a nakrájená sušená rajčata. Přidáme tvaroh, najemno nasekané bylinky a lehce promícháme. Nakonec přidáme na plátky nakrájené jablko. Salát dáme na dvě hodiny do lednice, aby se krásně propojily chutě. Servírujeme s květákem.