Dnes Úterý - jasno -2°C
Zítra Středa - jasno 1°C
Úterý 18. 2. 2025
Svátek má Gizela
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Pro inzerenty
Inzercí na serveru www.prazskypatriot.cz cílíte na pražské zákazníky
Pečený květák v sýrové krustě podle Miluše Makó
Pečený květák v sýrové krustě doplněný o salát z červené řepy. Foto: archiv

Pečený květák v sýrové krustě podle Miluše Makó

Miluše Makó, šéfkuchařka z udržitelného bistra Green Table, svou kreativitou a vášní svádí chuťové pohárky strávníků ve vegetariánském bistru. Je významnou postavou v současné české gastronomii a její přístup k vegetariánské a veganské kuchyni přinesl nový impulz do tradičního jídelníčku. Nezapře v sobě maďarské kořeny, temperament a schopnost šířit radost kolem sebe.

Boří mýty o tom, že „bez masa“ znamená „nudně“. Srší spoustou úžasných inovací na tradiční masové pokrmy, které připravuje ve vegetariánské verzi. Green Table je jedinečné místo, kde se pod záštitou Veolia snoubí udržitelnost s kulinářským uměním.

Miluše připravila pečený květák v sýrové krustě doplněný o svěží salát z červené řepy s tvarohem a balsamicem. 

Recept na květák:
1 větší květák
100 ml olivového oleje
šťáva z 1 citronu
100 g tvrdého sýra
3 lžičky mandlové mouky
sůl a pepř 

Na salát:
1 červená řepa (200 g)
olivový olej
2 menší brambory typ C
2 větší mrkve
4 lžičky octa balsamico
3 lžičky agávového sirupu
1 lžička dijonské hořčice
250 g netučného tvarohu
50 g sušených rajčat
1 menší svazek bazalky
1 svazek petrželky
1 jablko
sůl a pepř 

Postup:
Květák nakrájíme podélně na 2 cm silné steaky. Připravíme si zapékací misku, do které vložíme pečicí papír. Květák rozložíme do misky, osolíme a opepříme. V misce smícháme olivový olej, šťávu z citronu, nastrouhaný sýr a mandlovou mouku. Vznikne nám hustá kaše, kterou naneseme na květák. Troubu předehřejeme na 200 °C a květák pečeme dozlatova 15 až 20 minut.

Červenou řepu omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem a dáme na 30 minut na 200 °C. V hrnci uvaříme brambory. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky a krátce, asi 10 minut, povaříme v osolené vodě. Vychladlé brambory a vejce oloupeme a nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme řepu a mrkev, zakápneme balsamicem a sirupem. Osolíme, opepříme a přidáme dijonskou hořčici a nakrájená sušená rajčata. Přidáme tvaroh, najemno nasekané bylinky a lehce promícháme. Nakonec přidáme na plátky nakrájené jablko. Salát dáme na dvě hodiny do lednice, aby se krásně propojily chutě. Servírujeme s květákem.



Autor: Hla

Praha 9 připravuje besedy pro rodiny s dětmi

10. února 2025 v 08:28 | Aktualizováno 30. listopadu -0001, 00:00

Rodina je základní buňkou společnosti, a pokud v ní panuje porozumění, respekt a vzájemná podpora, má to pozitivní dopad nejen na jednotlivé členy, ale i na celou společnost.

Praha 18 nabízí příspěvek na sonografické nebo mamografické vyšetření prsou

7. února 2025 v 11:34

Praha 18 se již potřetí připojuje k prevenci nádorových onemocnění a nabízí příspěvek až 500 korun občanům, kteří podstoupí sonografické nebo mamografické vyšetření prsou. O příspěvek mohou žádat občané s trvalým pobytem na území Prahy 18 ve věku...

Nová klinika rehabilitace na Bulovce spojuje medicínu a moderní technologie

5. února 2025 v 10:11

Fakultní nemocnice Bulovka zahájila 4. února provoz nové Kliniky rehabilitace, která vznikla ve spolupráci s Fakultou biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (FBMI ČVUT). Klinika, kde byla vůbec poprvé navázána jedinečná spolupráce mezi fakultní nemocnicí a nelékařskou...

Další články
Nahoru