Dnes Úterý - zatazeno 2°C
Zítra Středa - prehanky-dest 2°C
Úterý 31. 1. 2023
Svátek má Marika
Pražské masopusty
Letošní masopustová sezona v Praze zahrnuje řadu akcí
Organický odpad začal v holešovické tržnici zpracovávat elektrický kompostér, který si poradí i s nádobím
Instalace kompostéru The Rocket. Zdroj foto(3x): Kokoza o.p.s.

Organický odpad začal v holešovické tržnici zpracovávat elektrický kompostér, který si poradí i s nádobím

Organický odpad bude v Pražské tržnici v Holešovicích nově zpracovávat elektrický kompostér. Na kompost bude měnit odpad ze zeleninového trhu v Hale 22 v areálu, v budoucnu v něm budou končit i zbytky jídla a kávy z kaváren a restaurací v areálu, food truckové zóny či jednorázových kulturních akcí, včetně kompostovatelného jednorázového nádobí. Práci při obsluze kompostéru najdou osoby s duševním onemocněním. Vzniklým kompostem se bude přihnojovat i zeleň v areálu, zvažuje se i symbolický prodej. Novinářům to při prezentaci přístroje sdělily za Pražskou tržnici její mluvčí Kateřina Písačková a zakladatelka podniku Kokoza Lucie Matoušková Lankašová.

Organický odpad, který byl dosud z Pražské tržnice v Holešovicích týdně svážen v klasických hnědých popelnicích, bude nyní přímo v areálu přeměněn na kompost. Speciální zařízení pojme stovky litrů organického odpadu týdně ze zeleninového trhu v Hale 22. 

Kompostér nazvaný The Rocket je jedním ze dvou na území hlavního města Prahy i celé České republiky. Pražská tržnice jej uvádí do provozu ve spolupráci se společensky prospěšným podnikem Kokoza, který v areálu již třetím rokem sídlí.  

komposter-rocket-clanek-2

Kompostér na svém konečném stanovišti

Kokoza stroj pořídila před pěti lety. Obsluhu stroje a odborný dohled zajistí právě tento podnik a jeho integrační dílna, která zaměstnává osoby se zkušeností s duševním onemocněním. Kompost bude laboratorně otestován a následně oficiálně registrován jako hnojivo. Využití najde při péči o zeleň v areálu Pražské tržnice či v realizacích pražských komunitních zahrad podporovaných Kokozou. 

„Mezi hlavní pilíře našich úvah o rozvoji Pražské tržnice patří udržitelnost a péče o životní prostředí. Zprovozněním velkoobjemového kompostéru pro zpracování biologického odpadu přímo na místě jeho vzniku se k ekologickým tématům hlásíme. Jsem také rád, že na tomto inovativním projektu spolupracujeme s aktéry, kteří působí přímo v areálu,” říká náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), který má rozvoj Pražské tržnice ve své gesci.  

Podle kurátora rozvoje tržnice Michala Tošovského díky kompostéru zmizí z parkoviště za Halou 22 nevzhledné hnědé popelnice s hnijícím organickým odpadem, který především během teplých měsíců zapáchá.

komposter-rocket-clanek-1_1

Odpad ze zeleninového trhu

„Potenciál a krok kupředu představuje také možnost kompostovat gastronomický odpad, který vzniká na venkovních akcích. V kombinaci s výhradním využitím vratných nebo kompostovatelných obalů můžeme díky kompostéru dosáhnout v budoucnu stavu, kdy přímo na místě zpracujeme a zrecyklujeme odpad, který obvykle po podobných akcích končí ve spalovně,” uvedl Tošovský.  

Zpracování odpadu z restaurací a akcí se začne v zařízení testovat po ukončení první fáze provozu, ve které bude nejprve zpracováván čistě rostlinný odpad z Haly 22. V další fázi provozu je v plánu postupně přidat i kávovou sedlinu z kavárenských provozů v areálu.   

Sofistikované kompostovací zařízení The Rocket je uzavřená kompostovací technologie, která v nerezové nádobě udržuje potřebnou vlhkost a teplotu. Šroubovice uvnitř zařízení nahrazuje pracné promíchávání a provzdušňování materiálu, což v důsledku zvyšuje rychlost a intenzitu kompostovacího procesu. Kompostér je schopný za rok zpracovat 150 tun bioodpadu, pro Česko ho Kokoza získala z Anglie. 

„Po založení Kokozy v roce 2012 jsme se vydali na cestu po Evropě za inspirací. Navštívili jsme i Anglii, kde nás zaujalo řešení kompostování v bytovém domě právě v Rocketu. S nadšením jsme podali výzvu a získali finance z Operačního programu Životní prostředí, abychom toto zařízení mohli přivézt do Česka,” sdělila zakladatelka Kokozy Lucie Matoušková Lankašová. 

„Hlavní výsadou zařízení je pak jeho vyšší kapacita, jelikož dokáže pojmout až 215 litrů organického materiálu denně. Za týden může Rocket pojmout přibližně 12 až 15 nádob o objemu 120 litrů,“ dodala. 

Jen samotní prodejci v Hale 22 produkují více než 1 440 litrů organického odpadu týdně, což je ekvivalent šesti plných klasických hnědých popelnic. A je to stále jen část organického odpadu, který v areálu vzniká.

Tento odpad bude nyní shromažďován ve spolupráci s trhovci a interně svážen do kompostéru. V další fázi je v plánu kompostovat též kávové zbytky z kaváren v areálu, tedy například z Jatek 78, Burzy #4, Doubleshot kavárny v prostorách Alza.cz nebo z kavárny Kopeček. 

V poslední fázi provozu má do procesu přibýt i odpad z restaurací, včetně zbytků jídla živočišného původu a jednorázové kompostovatelné nádobí. V běžném provozu kompostér vyprodukuje ze zbytků kompost v pravidelném čtrnáctidenním cyklu.  

Pražská tržnice bude podle Písačkové firmě za zpracování bioodpadu platit a tržnici budou nyní odvádět za zpracování odpadu poplatek zájemci z řad prodejců ovoce a zeleniny v areálu.

Pro zájemce o téma kompostování budou v areálu pořádány exkurze přímo u nového kompostéru, kde odbornice a odborníci z Kokozy představí stroj i celý proces podrobněji. Exkurze budou vhodné pro laickou i odbornou veřejnost, školy či firmy. 

Kokoza vlastní ještě jeden identický kompostér, pro který momentálně nemá využití. Pokud by se kompostování v holešovické tržnici osvědčilo, je možné, že i tento druhý přístroj začne výhledově zpracovávat zdejší odpad. 


Autor: Jan Puci

Ke zhoršení psychického stavu u dětí dochází stále častěji. Nový školní projekt otevírá zásadní témata a učí je zvládat rizikové situace

Včera ve 13:00

Tento týden žáci základních a středních škol převezmou pololetní vysvědčení. Bývalo zvykem, že se v tomto období celá řada dětí a mladistvých obracela na Linku bezpečí s obavami plynoucími z reakce rodičů. Jenže to už je zdá se minulost. S odkazem na vývoj dlouhodobých statistik to tvrdí Soňa...

Další články
Nahoru