Neděle - zatazeno
Pondělí - prehanky-dest
Úterý - skorojasno
Opozice kritizuje programové prohlášení nové pražské koalice. Je nekonkrétní, tvrdí ODS a ANO
Volební lídr ANO Petr Stuchlík si běžel pro primátorskou funkci, nakonec usedne do opoziční lavice. Foto: archiv ANO

Pražské ODS a ANO označily program nové pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) za nekonkrétní a šitý horkou jehlou. Lídrům PS Janu Čižinskému a Spojených sil Jiřímu Pospíšilovi pak vytkly, že neusednou v městské radě. Novinářům to včera řekli zástupci obou stran.

Koalice včera představila programové prohlášení médiím i opozici. ODS a ANO skončí v opozici, v 65 členném zastupitelstvu mají pouze 26 hlasů.

Hlavní, co ODS vadí je, že Čižinský s Pospíšilem zůstanou pouze předsedy svých zastupitelských klubů. „Vnímáme to jako problematickou věc. Když je někdo lídrem kandidátky a má za sebou nějaké hlasy, má povinnost být v čele města," řekl exprimátor Bohuslav Svoboda. Oba prý budou rozhodovat, ale neponesou za rozhodnutí rady zodpovědnost. „Pokud se tato věc nezmění, naše podpora a hlasování pro radu nemůže existovat," řekl.

Předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija a předseda pražské ODS Tomáš Portlík označili prohlášení za nekonkrétní. „Ty základní věci tam jsou, nám tam ale chybí konkrétnost. Prioritou pro nás je doprava a rozvoj výstavby. To máme společné, ale je třeba si říct, jak je naplníme, a to tam chybí," řekl Portlík.

Lídr ANO Petr Stuchlík řekl, že prohlášení je „šito horkou jehlou". Kritizoval například část zabývající se bydlením. „Slyšeli jsme: připravíme nějaký projekt, nějak to odpilotujeme, a pak uvidíme. To mi nepřipadá jako program pro Prahu," řekl.

Stejně tak je prý málo rozpracována oblast financí, kdy se město bude muset vyrovnat mimo jiné s růstem mezd v městských firmách. „V prohlášení jsou navíc věci, které běží nebo jsou hotovy," doplnil zastupitel Radomír Nepil (ANO). Zmínil rozšíření mobilního signálu v metru.

Také zástupcům ANO vadí, že Čižinský s Pospíšilem nebudou v radě města. Někteří z kandidátů na radní pak podle Stuchlíka nemají na výkon funkce zkušenosti. Konkrétní jména neřekl.

Obě strany kritizovaly návrh koalice na rozložení sil v magistrátních výborech. Posty v devítičlenných výborech by měly být rozděleny v poměru šest koalice ku třem opozice.

„Jako opozice bychom měli mít čtyři, dva za ODS a dva za ANO," řekla Udženija. Koalice ODS nabídla křeslo předsedy kontrolního výboru. Portlík řekl, že jej ODS přijme. Kdo se předsedou stane, se teprve ODS rozhodne.

Nová pražská koalice se zaměří na stavbu silničních okruhů a metra D, umožní výstavbu na brownfieldech a chce také opravovat byty a přidat peníze učitelům. Chce také zajistit vysazování nových stromů a do rozhodování o výstavbě zapojit veřejnost.

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Pražské hnutí ANO chce na zastupitelstvu řešit dopravu, má připraveno deset otázek

21. března 2019 v 10:03

Hnutí ANO dnes ráno na tiskové konferenci představilo 10 otázek týkajících se dopravy, na které se bude během jednání zastupitelstva ptát magistrátní koalice.

Pražská ODS navrhne vyvěšení izraelské vlajky

21. března 2019 v 09:55

Magistrát nedávno vyvěsil vlajku Tibetu a také NATO. Vedení Prahy zároveň rozhodlo, že na budovách magistrátu bude od 5. do 12. srpna i takzvaná duhová vlajka v rámci festivalu Prague Pride. V květnu při mezinárodním dni rodiny a v lednu při světovém dni manželství magistrát rovněž vyvěsí vlajky,...

Praha 5 zve na třetí zasedání Zastupitelstva městské části

20. března 2019 v 17:52

Zasedání se bude konat v úterý 26. března od 9 hodin v 6. patře budovy Štefánikova 13–15, v zasedací místnosti ZMČ.

Bývalého starostu Lomeckého v zastupitelstvu Prahy 1 nahradil Kračman

20. března 2019 ve 14:18

Bývalého starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (dříve TOP 09), který v politice skončil, nahradil v zastupitelstvu městské části bývalý radní pro kulturu a právník Filip Kračman (TOP 09), uvedla ČTK. Na svém posledním jednání to schválili radní městské části, kteří zároveň vzali na vědomí Lomeckého...

Zítra: Praha 11 zve na první jednání Kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Praha 11

19. března 2019 v 07:01

První jednání Kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Praha 11 je veřejné a koná se ve středu 20. března od 17 hodin v zasedací místnosti C Úřadu MČ Praha 11, Ocelíkova 672/1, 149 00 Praha – Háje.

Pražští lidovci mají nové vedení, předsedou byl zvolen Vít Šolle

17. března 2019 ve 20:33

Na sobotní volební Pražské městské konferenci KDU-ČSL došlo k výrazné obměně vedení. Předsedou pražské KDU-ČSL se stal učitel a zastupitel Prahy 5 Vít Šolle.