Čtvrtek - skorojasno
Pátek - jasno
Sobota - jasno
Opozice kritizuje programové prohlášení nové pražské koalice. Je nekonkrétní, tvrdí ODS a ANO
Volební lídr ANO Petr Stuchlík si běžel pro primátorskou funkci, nakonec usedne do opoziční lavice. Foto: archiv ANO

Pražské ODS a ANO označily program nové pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) za nekonkrétní a šitý horkou jehlou. Lídrům PS Janu Čižinskému a Spojených sil Jiřímu Pospíšilovi pak vytkly, že neusednou v městské radě. Novinářům to včera řekli zástupci obou stran.

Koalice včera představila programové prohlášení médiím i opozici. ODS a ANO skončí v opozici, v 65 členném zastupitelstvu mají pouze 26 hlasů.

Hlavní, co ODS vadí je, že Čižinský s Pospíšilem zůstanou pouze předsedy svých zastupitelských klubů. „Vnímáme to jako problematickou věc. Když je někdo lídrem kandidátky a má za sebou nějaké hlasy, má povinnost být v čele města," řekl exprimátor Bohuslav Svoboda. Oba prý budou rozhodovat, ale neponesou za rozhodnutí rady zodpovědnost. „Pokud se tato věc nezmění, naše podpora a hlasování pro radu nemůže existovat," řekl.

Předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija a předseda pražské ODS Tomáš Portlík označili prohlášení za nekonkrétní. „Ty základní věci tam jsou, nám tam ale chybí konkrétnost. Prioritou pro nás je doprava a rozvoj výstavby. To máme společné, ale je třeba si říct, jak je naplníme, a to tam chybí," řekl Portlík.

Lídr ANO Petr Stuchlík řekl, že prohlášení je „šito horkou jehlou". Kritizoval například část zabývající se bydlením. „Slyšeli jsme: připravíme nějaký projekt, nějak to odpilotujeme, a pak uvidíme. To mi nepřipadá jako program pro Prahu," řekl.

Stejně tak je prý málo rozpracována oblast financí, kdy se město bude muset vyrovnat mimo jiné s růstem mezd v městských firmách. „V prohlášení jsou navíc věci, které běží nebo jsou hotovy," doplnil zastupitel Radomír Nepil (ANO). Zmínil rozšíření mobilního signálu v metru.

Také zástupcům ANO vadí, že Čižinský s Pospíšilem nebudou v radě města. Někteří z kandidátů na radní pak podle Stuchlíka nemají na výkon funkce zkušenosti. Konkrétní jména neřekl.

Obě strany kritizovaly návrh koalice na rozložení sil v magistrátních výborech. Posty v devítičlenných výborech by měly být rozděleny v poměru šest koalice ku třem opozice.

„Jako opozice bychom měli mít čtyři, dva za ODS a dva za ANO," řekla Udženija. Koalice ODS nabídla křeslo předsedy kontrolního výboru. Portlík řekl, že jej ODS přijme. Kdo se předsedou stane, se teprve ODS rozhodne.

Nová pražská koalice se zaměří na stavbu silničních okruhů a metra D, umožní výstavbu na brownfieldech a chce také opravovat byty a přidat peníze učitelům. Chce také zajistit vysazování nových stromů a do rozhodování o výstavbě zapojit veřejnost.

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Stuchlík z hnutí ANO navrhnul na jednání pražského zastupitelstva bod týkající se dopravy. Neuspěl

Dnes v 10:16

Opoziční zastupitel Petr Stuchlík z hnutí ANO navrhnul na dnešní ustavující zastupitelstvo bod, který by řešil dopravní priority v hlavním městě.

Jaroslav Kubera zvolen předsedou Senátu

Včera ve 12:47

Senát na svém středečním ustavujícím zasedání zvolil svým předsedou Jaroslava Kuberu z ODS. Kubera obdržel ve 2. kole hlasy 46 senátorů. Hlavním úkolem Senátu je podle Kubery ochrana Ústavy, demokracie a svobody. Podle předsedy ODS Petra Fialy bude Kubera díky svým zkušenostem horní komoru...