Ohlédnutí za sletem: Školní jídelny na Praze 10 připravily pro sokoly přes 36 tisíc porcí jídla
12. července 2024 17:35
Organizace Školní jídelna Praha 10 realizovala stravování pro Všesokolský slet již potřetí. Předtím pomáhala se stravováním pro ročníky 2012 a 2018. ŠJP 10 byla i letos oslovena sokolskými župami a konkrétně zajišťovala celodenní stravování – snídani, oběd i večeři – pro osm žup z České republiky.
„Během šesti dní, od nedělní snídaně po páteční večeři, jsme na našich osmi provozovnách připravili více než 36 tisíc porcí jídla. Denně šlo o zhruba 2500 až 2600 sokolů. Na přípravě se ve dvousměnném provozu, tedy ve formátu, který není pro školní jídelnu absolutně běžný, podílelo 60 až 70 zaměstnanců organizace,“ říká Jaroslav Vrtiška, ředitel ŠJP 10.
„Sokolský slet je svátek, který spojuje generace, regiony, země, umění a sport, historii se současností. A já jsem rád, že letos již potřetí naše desítková organizace Školní jídelna a jejich osm provozoven a desítky lidí spojila sokoly u dobrého a kvalitního jídla, po kterém nejen že budou dobře najezení, ale mohou vykonávat sportovní aktivity,“ řekl Ondřej Počarovský (TOP 09), radní pro oblast školství a vzdělávání na Praze 10.
Na přípravě letošního jídelníčku se kromě zástupců sokolských žup podíleli také vedoucí školních jídelen a speciální manažer stravování sletu. Ten zabezpečoval akci již v roce 2018.„V rámci sestavení celodenního jídelního menu jsme se snažili zohlednit co největší oblíbenost pokrmů tak, aby se najedli všichni. Zároveň šlo o sportovní aktivitu, takže jsme se v jídelníčku vyhnuli například těžkým pokrmům nebo luštěninám. Naše jídla byla energeticky a výživově nastavená tak, aby cvičenci mohli podávat kvalitní sportovní výkony. Samozřejmostí bylo zajištění celodenního pitného režimu, včetně poskytnutí ovoce a zeleniny pro každou servírovanou snídani, oběd i večeři. Dbali jsme také na dostatečně velké porce a rozmanitost struktury pokrmů,“ sdělil Pavel Zvěřina, manažer stravování sletu.
Strávníci ze strany sokolů měli na snídani například i domácí pomazánky a celkově byly právě snídaně na denní bázi obměňovány. Celodenní jídelníček dále obsahoval maso, dostatek ovoce a zeleniny, domácí dezerty a nealkoholické nápoje.
Organizace ŠJP 10 si poradila i s dietním stravováním. Požadavky na dietní stravování zasílaly župy s předstihem. „Ale naši zaměstnanci si poradily i s last minute změnami, což nebylo vždy jednoduché. V případě nezletilých cvičenců jsme museli zjišťovat přímo u zákonných zástupců detailní kritéria jednotlivých diet dětí a v několika případech jsme si nechali předložit i lékařské zprávy s identifikací intolerancí, abychom správně zacílili a podali těmto strávníkům správnou stravu,“ řekl Vrtiška.Školní jídelny ještě před začátkem sletu v rámci rozsáhlých příprav musely revidovat své inventáře a vybavení. Ve čtyřech jídelnách musely vyměnit menší nábytek určený pro první stupeň za nábytek určený pro dospělé, doplnit inventář pro snídaně, posílit nápojová stanoviště a na dvou jídelnách posílit výdeje stravy o technologie pro ohřev stravy.
Problémem nebyly ani nenadálé změny v programu a posouvání časů výdejů stravy kdy by sokoli za normálních okolností nestihli například svou večeři. „Musím poděkovat a smeknout před svými zaměstnanci, zajištění tak velké akce není pro školní jídelny běžnou činností. A přesto jsme to zvládli. Kolegové vyšli sokolům vstříc, když právě byla nějaká programová změna a zůstali ochotně o to déle v práci, jen proto, aby se cvičenci dobře najedli,“ podotkl Vrtiška.