Odlehčené vánoční hodování? Zkuste to bez lepku
10. prosince 2018 07:57
Měli jste dojem, že potraviny bez lepku jsou určené jen lidem, kteří trpí tak zvanou celiakií, tedy alergií na lepek? Omyl! Zdravější hostinu „bez mouky“ si může připravit každý, kdo chce tělu dopřát odpočinek od moučných pokrmů. A štědrovečerní hodování k tomu přímo vybízí. Co si můžete při bezlepkovém stravovacím režimu dopřát?
„Jíst je možné všechno, kde nejsou použity obiloviny obsahující lepek. Strava musí být zaměřená na přirozené bezlepkové potraviny, jako je například rýže, brambory, kukuřice, luštěniny, pohanka nebo jáhly. Existují i speciálně upravené bezlepkové potraviny jako jsou moučné směsi, ze kterých se připravuje pečivo, chléb, sušenky nebo těstoviny. Používají se všude tam, kde běžná mouka,“ objasňuje Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.
Kapřík, svíčková i cukroví
Bezlepková vánoční hostina může být stejně chutná jako ta s lepkem, o nic nemusíte být ochuzeni. Stačí jen nahradit běžné suroviny s lepkem těmi bezlepkovými. I celiaci si tedy mohou klidně dopřát smaženého kapra nebo tradiční řízek. Jen pozor! Maso neobalujeme v obyčejné strouhance, ale v kukuřičné nebo namleté z bezlepkového pečiva.
Uvařit si můžete i svíčkovou. Jen použijete více zeleniny, která pak omáčku zahustí líp než mouka. Pokud máte rádi knedlíky, tak houskové i bramborové se dají uvařit z bezlepkových ingrediencí doma. Bez lepku se dá udělat i téměř všechno cukroví. „Zádrhel je v tom, že se bezlepkové těsto víc drobí, je tedy třeba zpracovávat drobnější tvary, používat zásadně pečicí papír nebo silikonové formy. Dobré je také zaměřit se na cukroví, které je přirozeně bez lepku a nemusí se tedy dělat zvlášť pro bezlepkáře a pro ostatní. Vyhneme se tak možné záměně. Při pečení koláčů a řezů je lepší vybírat recepty, ve kterých se používá tvaroh nebo jogurt. Zamezí se tím rychlému vysychání těsta,“ dodává odbornice. Při používání běžný receptů je lepší trochu snížit množství bezlepkové směsi oproti běžné mouce, případně přidat vejce. Dále je možnost použít již připravené směsi určené na pečivo.
Kam pro inspiraci?
Inspiraci a spoustu zdravých dobrot nabídne Vánoční bezlepkový trh. Představí se na něm 40 vystavovatelů s bezlepkovým sortimentem. Určitě bude velkým lákadlem možnost nakoupit si vánoční cukroví, vánočky a vše co je potřeba ke spokojenému prožití Vánoc. A pozor! Vše bude možné si na místě i ochutnat, třeba i piva bez lepku! Vánoční bezlepkový trh se koná již 15. 12. 2018 od 10:00 do 18:00 na výstavišti PVA Expo Praha Letňany, jako součást veletrhu Stříbrné vánoční dny. Stříbrné vánoční dny nabídnou mimo jiné na deset tisíc dárků na jednom místě, zábavný doprovodný program, kreativní workshopy, vzdělávací zónu, tradiční Český jarmark či Vánoční hody. Nově bude veletrh obohacen o sekci Kolo pod stromeček. Stříbrné vánoční dny se konají v areálu letňanského výstaviště 13. – 16. prosince 10:00 – 18:00.
Recept na vanilkové rohlíčky
Suroviny: 15 dkg bezlepkové mouky, 2 velké lžíce hladké kukuřičné mouky, 2 dkg cukru, 10 dkg másla, 10 dkg mletých lískových oříšků, 1 žloutek a skoro celý bílek
Jak na to? Rychle ručně zpracovat těsto, dát na chvíli do ledničky, udělat malé rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 160 stupňů), horké obalíme ve vanilkovém a moučkovém cukru.
Recept na slepované cukroví
Suroviny: 15 dkg bezlepkové mouky, 10–12 dkg másla (Hery), 10 dkg moučkového cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva
Jak na to? Vše zpracujeme na vále a pak vykrajujeme vzory. Pečeme na papíře na pečení ve středně vyhřáté troubě do růžova. Pozor, cukroví díky prášku do pečiva trochu naběhne.