dnes
Úterý - zatazeno
6°C
zítra
Středa - oblacno
4°C
pozítří
Čtvrtek - obcasny-dest
5°C
Obhajoba mléka dle odbornice Hlavaté: chrání potenci, vlasy, nehty, sníží tlak, dobré při dietách
Na zdraví! Foto: sxc.hu

Obhajoba mléka dle odbornice Hlavaté: chrání potenci, vlasy, nehty, sníží tlak, dobré při dietách

Možná patříte, k těm, kteří prosazují, že mléko je jen pro kojence a ve vašem jídelníčku nemá co dělat. Výživová poradkyně Karolína Hlavatá vás ovšem vyvede z omylu.

„Důležité je, že vápník, který se v mléce nachází, je ve velmi dobře vstřebatelné formě. A právě vápník je důležitý v dětství, dospívání, ale také ve stáří. Ve středním věku pak mléko, méně tučné a hlavně zakysané výrobky z něj využíváme při dietách, což se projevuje například i na mužské potenci,“ říká poradkyně Hlavatá.

Proč pít mléko?

V dětství se vápník intenzivně ukládá do kostí, kolik se ho uložilo, se koneckonců ukáže ve stáří, kdy ubývá hustota kostí. Jako bonus při pití mléka máme také kvalitu zubů, nehtů a vlasů. Dá se říct, že velkým pozitivem mléka je to, že množství vápníku je výhodné v poměru k energetické hodnotě.

Tedy, že z mléka získáme pro tělo dostatek vápníku a přitom je nezatížíme vysokou kalorickou hodnotou. Proto jsou pro odtučňovací dietu vynikající mléčné výrobky, jako je podmáslí, odstředěné mléko, jogurty a sýry ementálového typu. Pozor ale například jogurty by měly mít jen kolem 3,5 procent tuku.

Snižuje tlak

Pokud se vám nechce pít mléko, můžete tedy konzumovat nejrůznější mléčné výrobky, v nichž zůstávají zachovány jeho hodnoty. Bylo dokázáno, že bioaktivní peptidy, které mléko obsahuje, snižují krevní tlak, podporují funkce zažívání, střevní a tím i celkovou imunitu, zabraňují vzniku zubního kazu.

Pokud někdo namítá, že mléko a mléčné výrobky také obsahují tuky, pak vězte, přestože je mléčný tuk tvořen ze dvou třetin nasycenými mastnými kyselinami, má spíš pozitivní vliv na výskyt srdečních a cévních onemocnění. Lékařské studie to dokázaly. Kysané výrobky dokonce prokazatelně snižují LDL cholesterol v krvi.

Jídlo plné vitamínů

Při zpracování mléka zůstávají také ve hře vitamíny. Například plísňové sýry obsahují Biotin, kyselinu panthotenovou, vitamíny B6 a B2, ementál zase B12. V některých kysaných mléčných výrobcích díky použitým probiotickým mikroorganismům dochází ke zvýšení obsahu kyseliny listové a vitamínu B12, které jsou nepostradatelné v procesu krvetvorby, vitamin B12 je také nezbytný pro nervovou činnost.

Nejlepší je kysané

Zakysané výrobky, podmáslí, kefír, to vše obsahuje také prospěšné bakterie, které dokonce dovedou tlumit růst nádorových buněk. Především je ale využíváme v dietním režimu. A co navíc, hubneme-li, máme více energie.

Obézní muži například trpí ztrátou potence a mají problémy v sexu. Proto každé kilo dolů díky zakysaným mléčným výrobkům, působí také na životaschopnost spermií a úspěšnost v sexu. A to nemluvě o tom, když zhubnou ženy – cítí se i v posteli mnohem lépe.


Autor: Zuzana Pšenicová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

Včera ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru